Brontosaurus excelsus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brontosaurus excelsus
Evolúciós időszak: Késő jura 152 Ma
Az állat rekonstrukciója
Az állat rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Öregcsalád: Diplodocoidea
Család: Diplodocidae
Alcsalád: Apatosaurinae
Nem: Brontosaurus
Marsh, 1879
Faj: B. excelsus
Tudományos név
Brontosaurus excelsus
Marsh, 1879
Szinonimák
  • Brontosaurus amplus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Brontosaurus excelsus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Brontosaurus excelsus témájú kategóriát.

A Brontosaurus excelsus a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Sauropodomorpha alrendjébe, a Sauropoda alrendágába és a Diplodocidae családjába tartozó faj.

A Brontosaurus dinoszaurusznem típusfaja.

Tudnivalók[szerkesztés]

Ezt az állatot legelőször 1879-ben, Othniel Charles Marsh amerikai paleontológus írta le, illetve nevezte meg. Számos példányt, köztük a YPM 1980 raktárszámú holotípust is ennek a fajnak tulajdonították. Korábban a chicagói Field Természetrajzi Múzeumban (Field Museum of Natural History) felállított FMNH P25112 példányt is B. excelsusnak vélték, azonban az újabb vizsgálatok szerint egy még meg nem nevezett Apatosaurinae-fajnak egy példánya. A korábban Brontosaurus amplus-ként leírt taxon, melyet néha Brontosaurus parvusnak vélnek, valójában azonos a B. excelsusszal. Manapság ebből a fajból csak két példány van pontosan azonosítva, a típuspéldány és a már szinonima B. amplus típuspéldánya.[1][2] Becslések szerint ez a dinoszauruszfaj 22 méter hosszú és 15 tonnás lehetett.[3] Mindkét példány a wyomingi Albany megyéből származik; kövületeiket a Morrison Formation Brushy Basin-hoz tartozó Reed’s Quarry 10-ben találták meg. Ez a faj a késő jura kor idején élt, körülbelül 152 millió évvel ezelőtt.[1]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b (2015) „A specimen-level phylogenetic analysis and taxonomic revision of Diplodocidae (Dinosauria, Sauropoda)”. PeerJ 3, e857. o. DOI:10.7717/peerj.857. PMID 25870766.  
  2. Upchurch, P. (2005). „A new specimen of Apatosaurus ajax (Sauropoda: Diplodocidae) from the Morrison Formation (Upper Jurassic) of Wyoming, USA”. National Science Museum monographs 26 (118), 1–156. o. ISSN 1342-9574.  
  3. Paul, Gregory S.. Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press (2010). ISBN 978-0-691-13720-9 

Források[szerkesztés]

  • Marsh 1879: Amer. J. Sci., (3) 18, 503.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brontosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.