Brioni (divatmárka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brioni
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1945
SzékhelyPenne (Abruzzo)
VezetőkAndrea Perrone
Iparágférfi ruházat
TulajdonosKering
Formamagántulajdonban lévő vállalat
Termékekluxus divatáru
Árbevétel200 millió euró
Alkalmazottak száma1100
AnyavállalataKering

Brioni (Olaszország)
Brioni
Brioni
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 54′ 14″, k. h. 12° 29′ 40″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 14″, k. h. 12° 29′ 40″
A Brioni weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Brioni témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Brioni egy divatmárka, amely 1945-ben alakult meg Olaszországban és a kézzel készített öltönyökre specializálódott. A cég székhelye ma Penne. A cég bevétele 2006-ban 200 millió euró volt.[1] A cég vezető testületének elnöke Andrea Perrone 2006-óta.

Kollekció[szerkesztés]

Nagy értékű elismert alkalmi férfi divatöltönyöket állít elő a cég, ezek egy része kézi munkával készül. Brioni szabásvonalában tipikus az alak és a csípő hangsúlyozása. Megrendelésre mérték után is készülnek öltönyök, de sorozatgyártásban 1100 munkatárs közel 100.000 férfi öltönyt készít évente.[2]

Története[szerkesztés]

1945-ben alapította Nazareno Fonticoli szabó és Gaetano Savini divattervező Róma városában a céget. A céljuk egy Haute-Couture-címet létrehozni a férfi divat területén. Az első divatbemutató 1952-ben Firenzében a Palazzo Pittiben volt. 1956-ban jelent meg az első női divatkollekcióval a divatház.

2002-ben a cég a kiemelkedő minőség és kreativitása miatt az IGEDO European Fashion Diamond Modeprice díjat.

Németországban a cég úgy tette ismertté magát, hogy az akkori kancellárnak Gerhard Schrödernek készített mérték utáni öltönyt.

A James Bond filmsorozat címszereplőjét a Aranyszem filmmel kezdve a Casino Royale-ig Brioni öltöztette a karakterisztikus Dinner Jackettel és a mellékszereplők nagy részének öltözéke is a cégtől származik. A Quantum csendjétől kezdődően ezt a feladatot átvette a Tom Ford International.

A Brioni név az Adria Brijuni szigetétől kapta a nevét. Az alapítók egyike a sziget meglátogatásakor annyira el volt bűvölve attól, hogy elnevezte róla a céget.

Ismert személyiségek Brioni öltönnyel[szerkesztés]

Boutique Los Angelesben

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brioni (Modeunternehmen) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]