Brioni (divatmárka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brioni
Brioni.png
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1945
Székhely Penne (Abruzzo)
Vezetők Andrea Perrone
Iparág férfi ruházat
Termékek luxus divatáru
Árbevétel 200 millió euró
Alkalmazottak száma 1100
Anyavállalata Kering

A Brioni weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brioni témájú médiaállományokat.

A Brioni egy divatmárka, amely 1945-ben alakult meg Olaszországban és a kézzel készített öltönyökre specializálódott. A cég székhelye ma Penne. A cég bevétele 2006-ban 200 millió euró volt.[1] A cég vezető testületének elnöke Andrea Perrone 2006-óta.

Kollekció[szerkesztés]

Nagy értékű elismert alkalmi férfi divatöltönyöket állít elő a cég, ezek egy része kézi munkával készül. Brioni szabásvonalában tipikus az alak és a csípő hangsúlyozása. Megrendelésre mérték után is készülnek öltönyök, de sorozatgyártásban 1100 munkatárs közel 100.000 férfi öltönyt készít évente.[2]

Története[szerkesztés]

1945-ben alapította Nazareno Fonticoli szabó és Gaetano Savini divattervező Róma városában a céget. A céljuk egy Haute-Couture-címet létrehozni a férfi divat területén. Az első divatbemutató 1952-ben Firenzében a Palazzo Pittiben volt. 1956-ban jelent meg az első női divatkollekcióval a divatház.

2002-ben a cég a kiemelkedő minőség és kreativitása miatt az IGEDO European Fashion Diamond Modeprice díjat.

Németországban a cég úgy tette ismertté magát, hogy az akkori kancellárnak Gerhard Schrödernek készített mérték utáni öltönyt.

A James Bond filmsorozat címszereplőjét a "GoldenEye" filmmel kezdve a "Casino Royale" filmig Brioni öltöztette a karakterisztikus Dinner Jackettel és a mellékszereplők nagy részének öltözéke is a cégtől származik. "A Quantum csendje" filmtől kezdődően ezt a feladatot átvette a Tom Ford International.

A Brioni név az Adria Brijuni szigetétől kapta a nevét. Az alapítók egyike a sziget meglátogatásakor annyira el volt bűvölve attól, hogy elnevezte róla a céget.

Ismert személyiségek Brioni öltönnyel[szerkesztés]

Boutique Los Angelesben

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brioni (Modeunternehmen) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Manager Magazin híradása
  2. Who Is Who a cég alapítójáról
  3. ^ a b c d e f g h i j k Broyer, G. Bruce (September/October), "A Pattern of Excellence", Cigar Aficionado, <http://www.cigaraficionado.com/Cigar/CA_Features/CA_Feature_Basic_Template/0,2344,596,00.html>
  4. http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/men/article2400659.ece
  5. http://www.courier-journal.com/article/20081229/SCENE07/812290353/1002/SPORTS

Külső hivatkozások[szerkesztés]