Bremerhaveni világítótorony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bremerhaveni világítótorony
Leuchtturm Bremerhaven
A bremerhaveni világítótorony
A bremerhaveni világítótorony
TelepülésMitte
CímBremerhaven, Németország
Építési adatok
Építés éve1853-1855
Megnyitás1856
Felhasznált anyagoktégla
Hasznosítása
Felhasználási területvilágítótorony
Alapadatok
Magassága39,9 m m
Elhelyezkedése
Bremerhaveni világítótorony (Németország)
Bremerhaveni világítótorony
Bremerhaveni világítótorony
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 32′ 47″, k. h. 8° 34′ 12″Koordináták: é. sz. 53° 32′ 47″, k. h. 8° 34′ 12″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bremerhaveni világítótorony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bremerhaveni világítótorony (németül Leuchtturm Bremerhaven, más nevein Große Leuchtturm, Simon-Loschen-Turm, Loschenturm, Bremerhaven Oberfeuer) a bremerhaveni Új Kikötő partján álló világítótorony, kikötőtechnikai emlékmű. Ez a létesítmény volt Németország első szárazföldi világítótornya.[1]

Története[szerkesztés]

Simon Loschen tervei szerint 1853 és 1855 között épült az északnémet homokkő-gótika jellegzetes stílusában. A torony az Új Kikötőt és a Wesert összekötő, pár évvel korábban elkészült zsilip északi peremén épült. A torony 39,9 méter magas, a fénycsóva 37 méter magasan világít.[2] 1856-ban állt üzembe. Az épület annak ellenére szolgált a torony kezelőszemélyzetének lakóhelyeként is, hogy a torony Bremerhaven város központjában található. A torony alatt álló épületben a zsilip kezelőszemélyzete dolgozott. 1893-ban egy tőle 200 méterre álló kisebb, modern kinézetű világítótoronnyal egészítették ki.[2] A toronyban világító fényt eredetileg gáz táplálta, 1925-ben került sor a torony villamosítására. A második világháború idején az angolszász légierők több támadást is intéztek a brémai kikötők ellen. Az egyik bomba a toronyhoz közel csapódott be és romba döntötte a zsilip személyzetének helységeit. A torony működését 1951-ben automatizálták. 1986-ban az egész létesítményt felújították és műemlékvédelem alá helyezték.[3] A torony napjainkra Bremerhaven város egyik jelképévé vált, bélyegeken és képeslapokon szerepel. Mai funkciója, hogy a Bréma felől az Északi-tengerre tartó hajók tájékozódását segítse a Weser utolsó nagy kanyarulatában.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leuchtturm Bremerhaven című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Simon-Loschen-Leuchtturm (német nyelven). Bremerhaven idegenforgalmi honlapja. (Hozzáférés: 2008. december 7.)
  2. a b Matthias Hünsch: Leuchtfeuer Bremerhaven (német nyelven). www.leuchtturm-atlas.de, 2007. június 21. (Hozzáférés: 2008. december 7.)
  3. W. Dröger: Leuchtturm Bremerhaven-Oberfeuer (német nyelven). [2008. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 7.)
  4. Wahrzeichen der Seestadt (német nyelven). (Hozzáférés: 2008. december 7.)