Paradió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Brazil dió szócikkből átirányítva)
Paradió
Élőhelyének egyik legnagyobb és legfőbb fája
Élőhelyének egyik legnagyobb és legfőbb fája
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Fazékfafélék (Lecythidaceae)
Alcsalád: Lecythidoideae
Nemzetség: Bertholletia
Bonpl.
Faj: B. excelsa
Tudományos név
Bertholletia excelsa
Humb. & Bonpl.
Szinonimák
Szinonimák

a nemzetség szinonimái:

  • Barthollesia Silva Manso, Enum. Subst. Braz.: 45 (1836)
  • Bertholetia Brongn., Enum. Pl. Mus. Paris: 123 (1843), orth. var.

a faj szinonimái:

  • Barthollesia excelsa Silva Manso, Enum. Subst. Braz.: 45 (1836), orth. var.
  • Bertholletia nobilis Miers, Trans. Linn. Soc. London 30: 197 (1874)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Paradió témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Paradió témájú médiaállományokat és Paradió témájú kategóriát.

Legnagyobb paradiótermelők
2022
(Számok tízezer tonnában)
1.  Brazília 38,2
2.  Bolívia 34
3.  Peru 0,7
..
Föld összesen 79,3
Forrás: FAO[1]

A paradió (Bertholletia excelsa) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe, ezen belül a fazékfafélék (Lecythidaceae) családjába tartozó faj.

Nemzetségének az egyetlen faja.

Neve[szerkesztés]

A nemzetségének a nevét, Claude Louis Berthollet francia vegyészről kapta. Egyéb magyar nevei: brazildió, juviadió és amerikaidió.

Előfordulása[szerkesztés]

A paradió előfordulási területe Dél-Amerika. A következő országokban és országrészekben található meg: Guyana, Suriname, Francia Guyana, Venezuela, Brazília, Kelet-Kolumbia, Kelet-Peru és Kelet-Bolívia. Az Amazonas, Rio Negro, Tapajós és Orinoco folyók partjain elterülő hatalmas erdők elszórt fája. Brazíliában illegális a fa kivágása, emiatt a paradió nem védett területeken is fellelhető, mint például emberek kertjeiben, utak szélén, parkokban.

Megjelenése[szerkesztés]

A szóban forgó növényfaj az Amazonas esőerdejének az egyik legnagyobb fája. A kifejlett példánynak az átlagos magassága 50 méter, törzsének átmérője 1-2 méter között van. Az ágak általában, csak a fa felső felétől kezdődnek, és hatalmas lombkoronát alkotnak; sokszor más fákat takarnak el. A kérge szürkés színű és sima. A levél alakja az év során változik az egyszerű, sima szélűtől egészen a recésig. A száraz évszakban lombhullató. A levél 20-35 centiméter hosszú és 10-15 centiméter széles. A kis, zöldes-fehér virágai 5-10 centiméter magas virágzatokba tömörülnek. Mindegyik virágnak két részből álló, elhulló csészelevele, 6 egyenlőtlen méretű krémszínű pártája és számos, csomóba tömörülő porzólevele van.

Ez a hatalmas fa akár 500 évet is élhet, bár egyesek szerint az ezret is elérheti.[2]

Szaporodása[szerkesztés]

A paradió majdnem mindig, csakis az érintetlen erdőkben hoz termést, mivel csak itt élnek a nagytestű Bombus, Centris, Epicharis, Eulaema és Xylocopa nembeli méhek. Ez a sok méhfaj, különböző területeken az év különböző szakában segít a fának a megporzásban.[3][4][5] Ezzel a fával létrehoztak ültetvényeket is, de a termés e mesterséges „erdőkben” igen szegényes, és gazdaságilag nem éri meg.[6][7][8]

Megporzás után a termés csak 14 hónap után érik meg. A termés nagy, 10-15 centiméter átmérőjű, gömbölyű, csonthéjas tok, melyben 8-24 darab háromszög alakú és 4-5 centiméter hosszú mag található. A tok fás héja 8-12 milliméter vastag.

A tok egyik vége lyukas, ez segít az agutiknak (Dasyprocta) megkezdeni a termést. Az agutik megeszik a magok egy részét, a többit elássák későbbre, de nem mindig emlékeznek, hogy hová; így akaratlanul is elültetik a magokat, amiből később fa nőhet. Ha az elültetett helyen nincs elég napfény, a kis növény, évekig is várhat, amíg kicsírázik. A kutatók megfigyelték, amint a csuklyásmajmok (Cebinae) kövek segítségével bontották fel a kemény toktermést.

Felhasználása[szerkesztés]

Habár az egyik neve brazildió, a legtöbb paradiót Bolíviában gyűjtik be, körülbelül a világszintű termés 50%-át. Brazíliában 40%-ot és Peruban 10%-ot. 2000-ben e három ország becslések szerint 20 ezer tonna paradiót gyűjtött be.[9] 1980-ban csak Brazíliában 40 ezer tonnát gyűjtöttek be. 1970-ben Brazília szerint az évi termés 104 487 tonna volt.[6]

Mivel a szabad, érintetlen természetben jobban terem, a helybéli hatóságoknak megvan az oka, hogy védjék erdeiket, azonban a termések túlszedése nem engedi az új fák kialakulását; így a védelem ellenére a faj mégis veszélyben van.[10]

A paradió a nemzetközi piacokon is jelen van, emiatt nagy nyomás van e fán. Magja fogyasztható; belőle olajat is nyernek. Az olaj szintén fogyasztható, továbbá órások, festők és a szépségipar termékeiben is felhasználható. A toktermésből dísztárgyakat készítenek. Habár a fő paradió termést hozó országokban illegális a fák kivágása, ennek ellenére az illegális fakitermelés jelentős mértékű.[11]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC%7Cpublisher=United Nations, Food and Agriculture Organization, Statistics Division (FAOSTAT)
  2. Bruno Taitson: Harvesting nuts, improving lives in Brazil. World Wildlife Fund, 2007. január 18. [2008. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 17.)
  3. Nelson, B.W. (1985). „Observations on flower visitors to Bertholletia excelsa H. B. K. and Couratari tenuicarpa A. C. Sm.(Lecythidaceae).”. Acta Amazonica 15 (1), 225–234. o. (Hozzáférés: 2008. április 8.)  [halott link]
  4. Moritz, A. (1984). „Estudos biológicos da floração e da frutificação da castanha-do-Brasil (Bertholletia excelsa HBK)29. [2009. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 8.)  
  5. http://www.hindawi.com/journals/psyche/2012/978019/
  6. a b Scott A. Mori: The Brazil Nut Industry --- Past, Present, and Future. The New York Botanical Garden. (Hozzáférés: 2012. július 17.)
  7. Tim Hennessey: The Brazil Nut (Bertholletia excelsa), 2001. március 2. [2009. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 17.)
  8. Enrique G. Ortiz: The Brazil Nut Tree: More than just nuts. [2007. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 17.)
  9. Chris Collinson: Economic Viability of Brazil Nut Trading in Peru. Natural Resources Institute, University of Greenwich, 2000 [2012. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 17.)
  10. (2004) „Sustainability in a nutshell”. Trends in Ecology & Evolution 19 (6), 276–201. o. DOI:10.1016/j.tree.2004.03.022.  
  11. Greenpeace Activists Trapped by Loggers in Amazon”, Greenpeace , 2007. október 18. (Hozzáférés ideje: 2012. július 17.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brazil nut című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]