Brazíliai fekete madárpók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grammostola pulchra
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
Öregcsalád: Theraphosoidea
Család: Madárpókfélék (Theraphosidae)
Alcsalád: Theraphosinae
Nem: Grammostola
Faj: G. pulchra
Mello-Leitão, (1921)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Grammostola pulchra témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Grammostola pulchra témájú médiaállományokat és Grammostola pulchra témájú kategóriát.

A Grammostola pulchra a pókok rendjébe, a madárpókfélék családjába tartozó, ezen belül a Grammostola nembe tartozó pókfaj. Több tényező miatt hobbiállatként igen kedvelt a terrarisztikában.

Élőhelye[szerkesztés]

Őshonos fajként Dél-Brazília és Észak-Uruguay trópusi esőerdőiben jelenik meg.[1] Mára az egész világon elterjedt, mint hobbiállat. Eredeti élőhelyén védelem alatt áll, exportja tiltva van.

Megjelenése[szerkesztés]

Igen nagy testű pókfaj, lábfesztávolsága 15-17 cm, teste 5 cm hosszú. Alapszíne sötét, szürkéskék, idősebb korban esetleg teljesen fekete. A faj felfedezője is egy ilyen példányt írt le először.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Talajlakó madárpók. A talajba pókhálóval bélelt üregeket készít.
Lassú növekedésű, de hosszú életű faj. Körülbelül hét év alatt válik ivaréretté.[3][4] Általában még a hímek is tovább élnek, mint más madárpókfajok egyedei.[4] Meglehetősen szelíd fajként van számon tartva, azonban ezt egyetlen vadállatról sem lehet kifejezetten állítani. Jámborságát azonban bizonyítja, hogy rengeteg arachnofóbiával foglalkozó intézmény ezt a fajt (és más Grammostola nembe tartozó fajokat) használ terápiás célokra.[2] Utótestén található ingerlő szőreit is csak ritkán bombázza, elsősorban menekül.

Táplálékát főként rovarok, időnként kisemlősök teszik ki.

Fiatal egyed

Párzás[szerkesztés]

A hímek átlagnál hosszabb ideig udvarolnak. A párzás végeztével a nőstény problémamentesen útjára engedi a hímet. Ahogy az egész nemre jellemző, elég sok utódnak adnak életet.

Tartása[szerkesztés]

A Grammostola pulchra igen közkedvelt a kereskedelemben, hosszú élete és szép színezete miatt. Vérmérséklete is kiválóan megfelel akár kezdő madárpóktartók számára is.
Talajlakó pók lévén szüksége van vastag talajtakaróra (minimum 5 cm), ahová járatokat ás magának. A behelyezett bujkálókat is igénybe veszi időnként. Friss víz biztosítása is fontos. A megfelelő hőmérséklet a számára 27-29°C, ami éjjel akár 21-22 °C-ra is lemehet. Páratartalom: 65-70%.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]