Braun Róbert (marketingstratéga)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Braun Róbert
Braun Róbert 2013-ban
Braun Róbert 2013-ban
Született1966. február 22. (58 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamarketingstratéga,
politikai szereplő,
egyetemi oktató
SablonWikidataSegítség

Braun Róbert (Budapest, 1966. február 22. –) egyetemi kutató, oktató, marketingstratéga. Az ELTE BTK-n végzett, a filozófiai tudományok kandidátusa. Jelenleg a bécsi Institute for Advanced Study vezető kutatója.

Oktatott az ELTE-n, a JPTE-n, a brnói Masaryk egyetemen, a bécsi Lauder Business Schoolban, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketingkommunikáció tanszékén. A Corvinus Egyetemen 1994-től tartó oktatói jogviszonyát 2019. szeptember 2-án megszüntette.[1] A Sziget Fesztivál kommunikációs igazgatója, az Index.hu Zrt. alapítója, stratégiai és kommunikációs igazgatója, Medgyessy Péter miniszterelnök kommunikációs vezetője, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök stratégiai főtanácsadója 2005 elejéig, a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja (2007-2012), 2009 és 2012 között Simor Andrásnak, az MNB elnökének tanácsadója.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végez, majd Komoróczy Géza tanítványaként az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékén aspiráns. 1992-93-ban Soros ösztöndíjas az Egyesült Államok-béli Rutgers University történelem tanszékén, majd ugyanott, a Center for Historical Research kutatóintézetben kutató. 1996-97-ben az wassenari Institute for Advance Study kutatója. Egyetemi doktori címet az ELTE BTK-n, a filozófiai tudományok doktora címet 2002-ben a Magyar Tudományos Akadémián szerezte.

Tudományos pályája és munkássága[szerkesztés]

Jelenleg a bécsi Institute for Advanced Studies (Institut für Hohere Studien) Techno Science and Societal Transformation kutatócsoportjának vezető kutatója (senior researcher). Kutatási területe az autonóm mobilitás (a vezető nélküli autók) és annak társadalmi hatásai, valamint a technológiai tudással kapcsolatos társadalmi-politikai viszonyok alakulása. E mellett a bécsi Lauder Business School professzora, ahol tudományfilozófiát, üzleti etikát, valamit felelős kutatás és innovációt (Responsible Research and Innovation) tanít. Ezek mellett a budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézetének docense, ahol CSR-t és politikai marketinget tanított. 2019. szeptember 2-án megszüntette oktatói jogviszonyát a Corvinus Egyetemen.

A kilencvenes évek elején történetfilozófiával, a narrativitás elméletével, a jelentésadás folyamatával foglalkozik. Ezzel kapcsolatos kutatásai és eredményei 1995-ben Holocaust, elbeszélés, történelem címmel az Osiris kiadónál jelennek meg. Később foglalkozik a narratív identitás elméletével, majd társadalmi kérdések felől érdeklődése az üzleti identitások illetve a közösségi értékteremtés folyamatai felé fordul. A marketing területén előbb CSR-el (corporate social responsibility—vállalati társadalmi felelősségvállalás), majd márkázással foglalkozik. Ezzel kapcsolatos kutatásai az akadémiai kiadó által megjelentetett Vállalati társadalmi felelősségvállalás című munkában érhetőek el. A társadalmi értékteremtés mikroszintű folyamatai mellett tanulmányozza a makroszintű értékváltozási folyamatokat, így a jóllét (wellbeing) elméleteket és azok gyakorlati alkalmazhatóságát és közpolitikai jelentőségét is. Jelenleg az autonóm mobilitiás és az azzal kapcsolatos kutatás és fejlesztés, az innováció társadalmi episztemológiájával (social epistemology), illetve a technológia és a társadalom kölcsönhatásainak politikájával foglalkozik.

Üzleti pályája[szerkesztés]

Az egyetem elvégzése után a Cserépfalvi Könyvkiadó főszerkesztője, később a Sziget Fesztivál kommunikációs igazgatója. Részt vesz az index.hu alapításában, a részvénytársasággá alakulás után az Index.hu Zrt. vezérigazgató-helyettese és egyik tulajdonosa. 2005-ben alapítja a B&P Braun & Partners stratégiai tanácsadó céget, melynek ügyvezetője, 2011 januárjától megszűnéséig egyik tulajdonosa a Független Hírügynökségnek.

2009. júniusától 2012. októberéig Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a tanácsadója, 2012 januárjától 2012 májusáig a Népszabadság Zrt. igazgatóságának tagja.

2011-ben alapító elnöke a New Economics Fórum Alapítványnak, mely a jóllét gazdaságtanának népszerűsítésére, a magyarországi közpolitikai gondolkodásban való megjelenítésére törekszik.

Politikai, közéleti pályája[szerkesztés]

A nyolcvanas években részt vett emberi jogi szervezetek alapításában, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) alapító tagja, a Raoul Wallenberg Egyesület alapítója és később elnöke. 1991-ben alapító főszerkesztője volt a Café Bábel című negyedéves folyóiratnak. A kilencvenes évek közepén az SZDSZ elnökének, Pető Ivánnak volt a tanácsadója, 1996-1997-ben az SZDSZ elnökének kabinetfőnöke. 1999-ben az Internetto-ból kivált Index.hu-nak volt az alapító tagja. 2001-ben részt vett az Magyar Szocialista Párt kampányában, 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója, 2003-2004-ben a Miniszterelnöki Hivatal Nyilvános Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt. 2004 májusában lemondott, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök stratégiai tanácsadója volt 2004. októbere és 2005. áprilisa között. 2005 áprilisában lemondott tisztségéről és távozott a Miniszterelnöki Kabinetből. 2007-2012 között a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja volt. 2012-ben kiderült róla, hogy egy ideje már az MSZP tagja volt,[2][3] ezt követően lemondott az MNB-ben betöltött tisztségéről (a jegybankelnök tanácsadója volt).

Felesége dr. Braun-Rozgonyi Krisztina hírközlés-szabályozási szakember, a Nemzeti Hírközlési Hatóság korábbi elnöke, a bécsi egyetem Média Intézetének kutatója és tanára, két gyermekükkel Bécsben élnek.

Publikációi[szerkesztés]

  • Improve alignment of research policy and societal values, Science Magazine, 03 Jul 2020 (with Novitzky et al)
  • Corporate Stakeholder Democracy, New York/Budapest, 2019
  • The Holocaust and Problems of Historical Representation. History and Theory, Vol. 33, No. 2 (May, 1994), pp. 172–197
  • Holocaust, elbeszélés, történelem. Osiris Kiadó, Budapest, 1995.
  • The Holocaust and Problems of Representation, In.: The Post-Modern History Reader (ed.: Keith Jenkins), Routledge, 1997, pp. 418–425.
  • A poszt-tradicionális identitás elmélete. 50 éves a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem. Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, Budapest. 1998. p. 669-675. o.
  • A WTC elleni támadás kommunikációs hatásai. Marketing & Menedzsment 1, 22-26.
  • Baseline study on CSR - Practices in the New EU Member States and Candidate Countries. Kutatási jelentés. UNDP, 2007
  • Elismerés és identitás. Fordulat különszám, 2007, p. 44-78.
  • Magyarország márka : miért (ne)? Marketing & Menedzsment 2, 48.
  • Kétharmad mindennap - A márkaközösségeknek a politikán túlmutató erejéről. Figyelő, 22, 49.
  • Piszkos Fred almája. Írások; Jaffa, Bp., 2010
  • Vállalati társadalmi felelősségvállalás vállalatok politikája; Akadémiai, Bp., 2015 (Marketing szakkönyvtár)
  • Faltól falig Amerika; 21. Század, Bp., 2019

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Braun Róbert felmondott a Corvinusnál: „Eddig bírtam” (Hvg.hu, 2019-09-02)
  2. Braun belépett az MSZP-be. mno.hu, 2012. szeptember 27.. [2012. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 10.)
  3. Az MSZP vezetése sem tudta, hogy Braun Róbert belépett a pártba. atv.hu, 2012. október 2.. [2012. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 10.)

További információk[szerkesztés]