Braulio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Braulio
Születése
590
Cesaracosta
Halála
651 (60-61 évesen)
Cesaracosta
Tisztelete
Ünnepnapja március 18.
A Wikimédia Commons tartalmaz Braulio témájú médiaállományokat.
Braulio és Sevillai Szent Izidor középkori kódexábrázoláson

Braulio (585/590. k. – 651) ókeresztény író, Zaragoza püspöke, a hetedik századi Hispania tanult papja.

Pozíciójában testvérét, John-t követte, ahol korábban ő volt a főesperes. Több vizigót királynak volt a tanácsadója, például Chindaswinth nyugati gót királynak, akinek fiát, Recceswinth-t maga Braulio javasolt társkirálynak.

Sevillai Szent Izidor tanítványa volt, mesterét támogatta írói munkásságában. Jelen volt a toledói tanácskozásokon 633-ban, 636-ban és 638-ban. Halála előtt megvakult. Zaragoza városában temették el a Nuestra Señora del Pilar templomban

Ő állította mesterének, Izidor műveinek katalógusát is, amelyben ismertette az egyes művek rövid tartalmát. Saját munkája az Aemilianus hispaniai remete életrajza.

Források[szerkesztés]

  • Vanyó László: Ókeresztény írók lexikona. Sajtó alá rend. és a bibliográfiát összeáll. Perendy László. Budapest: Szent István Társulat. 2004. = Szent István Kézikönyvek, 10. ISBN 963-361-632-8  
  • E. A., Thompson. The Goths in Spain. Oxford: Clarendon Press (1969) 
  • Catholic Encyclopedia. Robert Appleton Company (1913) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Braulio of Zaragoza című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.