Brandon Teena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Brandon Teena (1972. december 12. – 1993. december 31.), originally Rean Brandon Teena was born under the name of Lincoln County, Nebraska State. The Androgynous person who Declared herself, born as a woman, but as a living man, known as Brandon for all people raping and killing one of the now infamous bias motivated crime in America from the 1990s. Brandon shape evokes the 1999's Oscar-winning film, Boys Do not Cry (Boys Do not Cry), Which is the documentary, Brandon Teena Story based on n.

1993-ban a férfiéletet élő Brandon egy helyi lánnyal, Lana Tisdellel randevúzgatott. Karácsony napján két ismerősük, John Lotter és Marvin Thomas Nissen felfedezték, hogy Brandon nőként született, s megerőszakolták őt Falls Cityben, Nebraska államban. Brandon jelentette az erőszakot a helyi seriffnek, Charles B. Lauxnak, aki az egyértelmű orvosi látleletek ellenére elutasította az intézkedést. Miután Lotter és Nissen rájött, hogy Brandon a rendőrségen járt, 1993. december 31-én megölték őt, Lisa Lambertet, Brandon szállásadóját, valamint egy barátjukat, egy mozgássérült fekete férfit, Philip DeVine-t.

Lauxot az eset után támadások érték az intézkedések elmulasztása, valamint Brandon felé tanúsított magatartása miatt – előfordult, hogy Laux egyszerűen csak úgy beszélt Brandonról, mint „arról”, nem is személyként kezelve őt. A tárgyaláson Nissen Lotter ellen vallott, így előbbi életfogytiglani börtönbüntetést kapott, míg Lottert halálra ítélték, s jelenleg is várja a büntetés végrehajtását.

Halálának bekövetkeztéig Brandon nem állt hormonkezelés alatt, s nemátalakító műtétet sem végeztek rajta. Emiatt egyes feltételezések szerint, mint más, férfiként élő nők, Brandon is „csak” leszbikus volt. Ez a feltevés azonban leegyszerűsítené a problémát, mivel nem veszi figyelembe a nemi identitászavar és a homoszexualitás közötti különbségeket.

2006-ban a Pet Shop Boys együttes megírta és bemutatta a Girls Don't Cry című, Brandon Teena emlékének szentelt dalt.

További információk[szerkesztés]