Brandenburgi György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brandenburgi György
Georg der Fromme.jpg
Született
1484. március 4.
Ansbach
Elhunyt
1543. december 27. (59 évesen)
Ansbach
Házastársa Frangepán Beatrix
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brandenburgi György témájú médiaállományokat.
Brandenburgi György portréja 1522 körül

Brandenburgi György egyik ismert neve Jámbor György (Georg der Fromme) (Ansbach, 1484. március 4. – Ansbach, 1543. december 27.) a bajorországi Ansbach és Bayreuth őrgrófja, Brandenburg régense, II. Ulászló unokaöccse, II. Lajos magyar király nevelője. Testvére Brandenburgi Albert, a Német Lovagrend nagymestere.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja IV. (Öreg) Frigyes őrgróf volt, a családban a második fiúgyermek volt, míg Albert a harmadikként jött a világra. Édesapja ráhagyta a grófságot.
Nagybátyja, II. Ulászló hívására jött Magyarországra, ahol feleségül vette Corvin Jánosnak, Mátyás király törvénytelen fiának özvegyét Frangepán Beatrixot, akitől horvátországi és erdélyi uradalmakat kapott, többek között Gyulát és Vajdahunyadot. Jóllehet Beatrixszal házassága szerelmi volt, meglehetősen korhely életet élt és botrányos szerelmi kalandjai voltak. 1516-ban Ulászló pert indított ellene egy udvarban elkövetett botránya miatt.
Bornemissza Jánossal együtt a kiskorú II. Lajos nevelője lett. Bornemissza mivel az államügyekben is szerepet vállalt, nem tudott figyelmet fordítani a gyerek-király nevelésére, de György a lehető legrosszabb irányba terelte fejlődését. Lajos éppoly kicsapongó életet élt és mindketten szerepet vállaltak az ország javainak elkótyavetyélésben.
Bornemissza és Bakócz Tamás végül elmozdította a helyéről. 1524-ben áttért az evangélikus hitre, bár nem volt benne túl nagy meggyőződés, de a katolikusokkal szemben már korábban is ellenszenvet táplált. Albert az ő példáját követve 1525-ben szintén felvette az evangélikus vallást és a Német Lovagrend észak-lengyelországi birtokain megalapította a szuverén Porosz Hercegséget.

1525-ben György távozott Magyarországról és Ansbachba vitte a Hunyadiak leveleit, ezzel megmentette őket a pusztulástól. Élvhajhászata ellenére művelt ember volt, az anyanyelvén kívül beszélt csehül, románul, latinul és szerbül.
A magyar belháború alatt I. Ferdinándot támogatta, noha az katolikus volt, de magyarországi birtokainak egy része Szapolyai János mellett állt. Szapolyaival szintén ellentétei voltak magyarországi tartózkodása alatt.

Szerepet játszott a reformáció Brandenburgban való elterjesztésében.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]