Pettyesúszójú dánió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Brachydanio nigrofasciatus szócikkből átirányítva)
Pettyesúszójú dánió
Természetvédelmi státusz
Közönséges
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak
(Actinopterygii)
Rend: Pontyalakúak (Cypriniformes)
Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Alcsalád: Danioninae
Nem: Danio[1]
Faj: D. nigrofasciatus
Tudományos név
Danio nigrofasciatus
(Day, 1860)
Szinonimák

Barilius nigrofasciatus
Brachydanio nigrofasciatus
Danio analipunctatus[2]

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pettyesúszójú dánió témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pettyesúszójú dánió témájú médiaállományokat és Pettyesúszójú dánió témájú kategóriát.

Commons:Category:Danio nigrofasciatus
A Wikimédia Commons tartalmaz Pettyesúszójú dánió témájú médiaállományokat.

A pettyesúszójú dánió (Danio nigrofasciatus vagy Brachydanio nigrofasciatus) a pontyfélék rendjébe és a Cyprinidae családba tartozik.

Előfordulása[szerkesztés]

Észak-Mianmar (regebben Burma) trópusi folyóiban őshonos, de az akvaristák világszerte sikeresen tartják és szaporítják.

Megjelenése[szerkesztés]

Legfeljebb 3-4 centiméteres testhosszával egyike a legkisebb dánióknak. Áramvonalas teste a hasi tájékon fehér, a hát felé egyre sötétedő olajbarna. Oldalán a kopoltyútól a farokúszóig fehér sáv húzódik, melyet a farokúszón is folytatódó két acélkék csík szegélyez. Az alsó kék csík alatt egy szintén acélkék pöttysor látható; a faj a magyar nevét is innen kapta. A foltok a nőstényeknél csak részben, míg a hímeknél teljesen kiterjednek a farok alatti úszóra is. Mellúszói kivételével úszói sárgák; a has és farok alatti úszók a hátúszóval egyetemben fehérrel szegettek. Az ikrával telt nőstény hastájéka sárgás árnyalatú, míg a jóval kecsesebb hímé világos-narancsszínű.

Életmódja[szerkesztés]

Falánk, mindenevő, békés rajhal.

Szaporodása[szerkesztés]

Szabadon ikrázó. Ívatás előtt 10–14 nappal a nemeket célszerű különválasztani. A legbiztosabb eredményt akkor érhetjük el, ha egy kb. 15 literes medencébe egy ikrával teli nőstény mellé két hímet teszünk. Fontos észben tartani, hogy a pettyesúszójú dánió - hasonlóan a többi dániófajhoz - ikrafaló, ezért ezt megelőzendő mindenképpen védekezzünk (ikraráccsal, üveggolyókkal) a szülők falánksága ellen. Kevesebb ikrát rak (20–50) és kevésbé szapora, mint a többi dánió faj. Tartása és szaporítása sokban megegyezik a zebradánióéval.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Kedveli a semleges kémhatású (pH 6,5 - 7,0), melegebb (24–28 °C) vizet. A víz keménységére nem érzékeny (4–15 nk°), szereti a növényekkel dúsan beültetett akváriumot, de megfelelő szabad úszóteret is biztosítanunk kell számára. A többi dániófajhoz hasonlóan békés rajhal, így minimum 6 példányt tartsunk belőle.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miért nem Brachydanio? - angol nyelvű forrás. [2009. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 6.)
  2. Danio nigrofasciatus - catalogueoflife.org[halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spotted danio című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]