Brüsszel ostroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brüsszel ostroma
Brüsszel ostroma Louis-Nicolas van Blarenberghe festményén
Brüsszel ostroma Louis-Nicolas van Blarenberghe festményén

Konfliktusosztrák örökösödési háború
Időpont1746. január – február 22.
HelyszínBrüsszel - Osztrák-Németalföld
Eredményfrancia győzelem
Szemben álló felek
 Franciaország
 Habsburg Birodalom
Parancsnokok
 Szász Móric
 de la Motterie gróf
Szemben álló erők
22 000 fő
12 000 fő
Térkép
Brüsszel ostroma (Belgium)
Brüsszel ostroma
Brüsszel ostroma
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 51′, k. h. 4° 21′Koordináták: é. sz. 50° 51′, k. h. 4° 21′

Brüsszel ostromára 1746 január–februárjában került sor az osztrák örökösödési háború idején. A Szász Móric vezette francia hadsereg egy merész és újszerű téli hadjárat során ostrom alá vette és elfoglalta Brüsszelt, mely akkoriban Osztrák-Németalföld fővárosa volt.

A szövetséges haderőt jelentősen meggyengítette a brit kontingens egy részének visszavonása az 1745-ös jakobita felkelés miatt. Így a franciák elleni harcra csekély számú sereg maradt. Miután a franciák két rést ütöttek Brüsszel falain, az osztrák védőket február 22-én megadásra kényszerítették mindössze három hetes ostrom után.

Osztrák-Németalföld kormányzójának, Kaunitz grófnak vissza kellett vonnia a közigazgatási apparátusát Antwerpenbe. Brüsszel elvesztése súlyos kétségeket támasztott Ausztriában a szövetségeseivel szemben, különös tekintettel Nagy-Britanniára és Hollandiára, melyekről úgy vélte, hogy gyakorlatilag semmit nem tettek Brüsszel megvédésének érdekében. Egy évtizeddel később Kaunitz lesz az egyik fő szorgalmazója a korábbi szövetségesektől való eltávolodásnak és helyette a tradicionális ellenséggel, Franciaországgal való szövetségkötésnek. A franciák Brüsszel elfoglalása után más kulcsfontosságú városokat és erődöket is bevettek osztrák-Németalföldön, köztük Monst és Namurt. Brüsszel és a megszállt németalföldi területek a franciák kezén maradtak az 1748-ban megkötött aacheni békéig. A franciák a béke értelmében 1749 januárjában kiürítették a várost.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siege of Brussels című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.