Bozontos fenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Bozontos fenyő
Pinus aristata0.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Fenyőfélék (Pinaceae)
Nemzetség: Tűnyalábos fenyő (Pinus)
Alnemzetség: Strobus (selyemfenyők)
Fajcsoport: Parrya
Fajsor: Balfourianae
Faj: Bozontos fenyő (P. aristata)
Tudományos név
Pinus aristata
Engelm.
Elterjedés
Pinus aristata leviala.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bozontos fenyő témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bozontos fenyő témájú médiaállományokat és Bozontos fenyő témájú kategóriát.

A bozontos fenyő (szálkástobozú fenyő, öttűs azálkásfenyő, Pinus aristata) a tűnyalábos fenyő nemzetségébe tartozó fenyőfaj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Az északi flórabirodalom (Holarktisz) pacifikus–észak-amerikai flóraterületén honos. A Sziklás-hegység déli vonulatain Coloradóban és Új-Mexikó, Arizona északkeleti részén a felső erdőhatáron, 2500–3400 m között jelenik meg. Dísznövényként meglehetősen elterjedt; Magyarországon is sokfelé termesztik.

Két legközelebbi rokona:

Megjelenése[szerkesztés]

Magános edénynyalábú (haploxylon), öttűs fenyő. Tűnyalábpikkelyei az ugyancsak magános edénynyalábú diófenyőkhöz hasonlóan felgöngyölődnek és lehullanak, de tobozai eltérnek a diófenyőkétől; magjai szárnyasak.

Rendszerint csak kisebb, szél, hó, fagy és száraz meleg formálta, 3–15 m magas fácskává cseperedik. Pikkelyes, szürke kérgét alacsony bordák tagolják. A kéreg idővel teljesen lehámlik, a törzs erősen csavarodik.

Sötétzöld, lekerekített végű, középbarázdás tűi viszonylag sűrűn fekszenek az ágon. A tűlevelek háta áttetsző, azokban nincs gyantajárat. A tűk 2–4 cm hosszúak, merevek, a felső harmaduk fehéren gyantapontos. Akár 17 évig is a fán maradhatnak. A tű borítása felszakad, de maradandó.

Rügyei mintegy 8 m-esek, hegyes tojás alakúak. Porzós virágai bordók, hengeres tobozai 4–11 cm hosszúak, mintegy 4 cm átmérőjűek, merev pikkelyekkel. Sötét liláskékből, kékből világosbarnára érnek; a végükön 8 mm-es, gránát formájú tövis nő.

Életmódja[szerkesztés]

Élete küzdelmes, de hosszú (1500–2000 évig is elél). A legidősebb példányok a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben (White Mountains) nőnek köves, sovány váztalajon. Fagytűrő. A túlöntözést nem kedveli, a száraz levegőt jól tűri. Természetes élőhelyén, a hegyekben fölöttébb mostohák a körülmények (télen nagy a hideg, nyáron nagy a szárazság), ezért ezek a fák igen lassan nőnek. Nem az egész fa él évezredekig: mindig csak pár ág életképes, majd ezek is elpusztulnak, és újak hajtanak ki helyettük. Lassú növekedése miatt elsősorban sziklakertekbe ültetik. Magvetéssel és oltással szaporítják.

Források[szerkesztés]