Bozontos fenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bozontos fenyő
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Fenyőfélék (Pinaceae)
Nemzetség: Tűnyalábos fenyő (Pinus)
Alnemzetség: Strobus (selyemfenyők)
Fajcsoport: Parrya
Fajsor: Balfourianae
Faj: Bozontos fenyő (P. aristata)
Tudományos név
Pinus aristata
Engelm.
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bozontos fenyő témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bozontos fenyő témájú médiaállományokat és Bozontos fenyő témájú kategóriát.

A bozontos fenyő (szálkástobozú fenyő, öttűs azálkásfenyő, Pinus aristata) a tűnyalábos fenyő nemzetségébe tartozó fenyőfaj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Az északi flórabirodalom (Holarktisz) pacifikus–észak-amerikai flóraterületén honos. A Sziklás-hegység déli vonulatain Coloradóban és Új-Mexikó, Arizona északkeleti részén a felső erdőhatáron, 2500–3400 m között jelenik meg. Dísznövényként meglehetősen elterjedt; Magyarországon is sokfelé termesztik.

Két legközelebbi rokona:

Megjelenése[szerkesztés]

Magános edénynyalábú (haploxylon), öttűs fenyő. Tűnyalábpikkelyei az ugyancsak magános edénynyalábú diófenyőkhöz hasonlóan felgöngyölődnek és lehullanak, de tobozai eltérnek a diófenyőkétől; magjai szárnyasak.

Rendszerint csak kisebb, szél, hó, fagy és száraz meleg formálta, 3–15 m magas fácskává cseperedik. Pikkelyes, szürke kérgét alacsony bordák tagolják. A kéreg idővel teljesen lehámlik, a törzs erősen csavarodik.

Sötétzöld, lekerekített végű, középbarázdás tűi viszonylag sűrűn fekszenek az ágon. A tűlevelek háta áttetsző, azokban nincs gyantajárat. A tűk 2–4 cm hosszúak, merevek, a felső harmaduk fehéren gyantapontos. Akár 17 évig is a fán maradhatnak. A tű borítása felszakad, de maradandó.

Rügyei mintegy 8 m-esek, hegyes tojás alakúak. Porzós virágai bordók, hengeres tobozai 4–11 cm hosszúak, mintegy 4 cm átmérőjűek, merev pikkelyekkel. Sötét liláskékből, kékből világosbarnára érnek; a végükön 8 mm-es, gránát formájú tövis nő.

Életmódja[szerkesztés]

Élete küzdelmes, de hosszú (1500–2000 évig is elél). A legidősebb példányok a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben (White Mountains) nőnek köves, sovány váztalajon. Fagytűrő. A túlöntözést nem kedveli, a száraz levegőt jól tűri. Természetes élőhelyén, a hegyekben fölöttébb mostohák a körülmények (télen nagy a hideg, nyáron nagy a szárazság), ezért ezek a fák igen lassan nőnek. Nem az egész fa él évezredekig: mindig csak pár ág életképes, majd ezek is elpusztulnak, és újak hajtanak ki helyettük. Lassú növekedése miatt elsősorban sziklakertekbe ültetik. Magvetéssel és oltással szaporítják.

Források[szerkesztés]