Bourbaki-féle „veszélyes útkanyarulat”-szimbólum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bourbaki veszélyes útkanyarulat szócikkből átirányítva)
Knuth professzor „veszélyes útkanyarulat” jele

A Bourbaki veszélyes útkanyarulat jel (☡, Unicode: U+2621, "CAUTION SIGN") több tanulmányban és könyvben megtalálható. A bonyolult kapcsolódási pontok kifejezésére használják és találkozni lehet vele a Bourbaki-csoport publikációiban, valamint Donald Knuth amerikai matematikus informatikai alapműveiben.

Története[szerkesztés]

A veszélyes útkanyarulat jel matematikai használata a Bourbaki-csoport nevéhez köthető. Az általuk szerkesztett könyvben használták a matematika határait érintő esetek kiemelésére. Kinézetét tekintve egy közlekedési táblát formáz a jel, melynek eredeti jelentése az egymás utáni veszélyes útkanyarulatok előrejelzése. A tézis elsődleges értelmezésekor vagy a különösen agyafúrt érvelés során egyre gyakoribb használata, ahol bonyolult kapcsolódási pontokat jelölnek vele. Találkozni lehet a jelek használatával Donald Knuth amerikai matematikus informatikai alapműveiben is. A matematikában és az informatikai tanulmányokban hóbortosnak tűnő jelhasználatot ő a képen látható sárga alapon fekete kettőskanyart ábrázoló formátumot az 1949 előtt a „veszélyes útkanyarulatra” használt francia figyelmeztető jelzésről vette és nevét is tőle kapta, hiszen veszélyes útkanyarulatként említi.

Források[szerkesztés]

Az 1949 előtt a „veszélyes útkanyarulatra” használt francia figyelmeztető tábla

Irodalom[szerkesztés]

  • Steven G. Krantz: The Proof Is in the Pudding: The Changing Nature of Mathematical Proof. Springer, 2011, s. 92. ISBN 0387489088.
  • Donald Ervin Knuth: The TeXbook. Addison-Wesley, 1984. ISBN 0201134489.
  • Donald Ervin Knuth: The METAFONTbook. Addison-Wesley, 1986. ISBN 0201134454.
  • George J. Tourlakis: Lectures in Logic and Set Theory, Volume 2: Set Theory. Cambridge University Press, 2003, s. 14. ISBN 0521753740.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]