Botlatókő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Botlatókövek Zuglóban
Újonnan lerakott botlatókő Berlinben
Elhelyezésre váró botlatókövek Münchenben

A botlatókövek (németül: Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai; a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”. A művészi projekt révén egy folyamatosan növekvő, az egyes kövek hálójából összeálló decentrális óriás „emlékmű” jön létre.

A botlatókövek a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, zsidóknak, romáknak (szintók, cigányok stb.), az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, Jehova tanúinak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékkal élőknek állítanak emléket. Az áldozatok egyik, legnagyobb adatbázisát a Jad Vasem Intézet kezeli Jeruzsálemben.

„Itt lakott…”[szerkesztés]

Gunter Demnig

Gunter Demnig, aki azt vallja, hogy „egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült”, elkezdte gyűjteni a német nemzetiszocializmus ideje alatt üldözöttek, és deportáltak adatait. Múzeumokkal, iskolákkal, túlélőkkel és az áldozatok családjaival együttműködve kutatott az archívumokban. Amikor megszerezte egy-egy személy halálának hiteles adatait, elkészítette a „felejtés útjába állított” macskaköveket, és azokat az áldozatok egykori lakhelye előtti közterületen, a földbe süllyesztette. Minden kis emléktábla az „Itt lakott” (Hier wohnte) szöveggel kezdődik, melyet a név, a születési idő, valamint az illető sorsának alakulása követ. A kövek telepítése minden esetben az egyén utolsó, szabadon megválasztott lakhelyén történik.

A botlatókövek elkészítésének és kihelyezésének költségeit kollektívák, civilszervezetek, egykori tanúk (Zeitzeugen), iskolai osztályok, szakmai és közösségi szervezetek tagjainak adományaiból fedezik. Egy kő telepítéséhez – az utazási távolság függvényében – 95-130 € szükséges.

Botlatókő lerakás előtt
A botlatókő elhelyezése
Botlatókövek Makón
Botlatókövek Zoltai Gusztáv szülei emlékére

Az első kövek[szerkesztés]

A botlatókövek ötlete több, a kölni szintók kitelepítésére emlékező művészi akció során fogalmazódott Gunter Demnigben az 1990-es évek elején. 1994-ben mutatta be az első 250 követ a kölni evangélikus templomban, az Antoniterkirchében. Próbaképpen 1995. január 4-én helyezte el az első botlatóköveket Kölnben, engedély nélkül, amiért eljárás indult ellene. A következő akció 1996-ban Berlin Kreuzberg kerületében volt, amelynek során – ugyancsak előzetes engedély nélkül – illesztett a járdába 51 emlékező macskakövet az Oranienstraßén. 1997-től már hatósági engedélyekkel is rendelkezett, ekkor mintegy 600 emlékkő került kihelyezésre. Időközben a megemlékezettek köre kibővült más üldözötti kategóriákkal, s térben is: egész Európára.

Külföldön első alkalommal az Osztrák Holokauszt Emlékszolgálat felkérésére rakott le botlatóköveket a Salzburg melletti St. Georgenben, Jehova tanúi emlékére.

Magyarországon 2007. április 27-én helyezte el az első botlatókövet Gunter Demnig, Budapest, Ráday utca 5. szám előtt, ahol Rónai Béla állás nélküli tisztviselő lakott,[1] és aki 1945. január 19-én Sopronbánfalván munkaszolgálatosként hunyt el. E követ április és augusztus között több is követte Budapesten és vidéken egyaránt.

2013 októberéig több mint 42 500 botlatókő került elhelyezésre Németországban, majd Ausztriában, Svájcban, Belgiumban, Franciaországban, Csehországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Luxemburgban, Magyarországon, Norvégiában, Romániában, Olaszországban, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában. Tervezik elhelyezésüket Dániában is.[2]

A világon elsőként Budapesten szedtek fel botlatókövet: 2012. szeptember végén, a kihelyezés másnapján, valaki eltüntette a Laub Magdolnára (1914–1944) emlékeztető macskakövet a Budapest 12. ker. Greguss utca 9. sz. elől.[3]

Videó

A botlatókövek telepítése[szerkesztés]

A kőletételek teljes szervezése Európa-szerte – így hazánkban is – Gunter Demnig kezében van. Őt, illetve koordinátor munkatársát kell megkeresni angol vagy német nyelvű elektronikus levélben.[4]

A felirat elkészítéséhez szükség van az áldozat pontos, történelmileg hiteles adatainak felkutatására: név, születési dátum, sorsának alakulása (deportálás időpontja, munkaszolgálat stb.), halál helye és időpontja, valamint utolsó, szabadon megválasztott lakhelyének címére. Az adatok beszerzésében, pontosításában, illetve hitelesítésében fontos szerepe jut a helytörténeti és holokausztkutató intézeteknek, dokumentációs központoknak.

Mivel a járda közterület, a kőletételhez szükséges az illetékes önkormányzat előzetes engedélye, amit egy rövid kérelemben lehet igényelni, megjelölve a megemlékezés célját, valamint a kihelyezni tervezett botlatókő pontos helyét (lakcím) és elhelyezésének körülményeit.

Egy magyarországi botlatókő kihelyezése 120 €, amit az igénylőnek kell a művész számára kifizetnie.

Magyarországi helyszínek[szerkesztés]

A 2023. április 25-ai állapot szerint.

Helyszín Részleteiben Fényképek
Abony 2
Commons-logo.svg
Balatonfüred 4 Botlatókövek Balatonfüreden
Commons-logo.svg
Békéscsaba 12
Commons-logo.svg
Budapest 184 Botlatókövek Budapesten[3]
Commons-logo.svg
Cegléd 1 [5]
Celldömölk 1
Commons-logo.svg
Debrecen 37 Botlatókövek Debrecenben
Commons-logo.svg
Eger 10 [6]
Egervár 3
Commons-logo.svg
Esztergom 17 Botlatókövek Esztergomban
Commons-logo.svg
Gyöngyös 3 [7]
Commons-logo.svg
Győr 11
Commons-logo.svg
Hajdúszoboszló 4 [7]
Hatvan 5 [7]
Commons-logo.svg
Kiskunhalas 5 Botlatókövek Kiskunhalason
Commons-logo.svg
Kistelek 1 [8]
Commons-logo.svg
Kisvárda 4
Commons-logo.svg
Kőszeg 1 Botlatókő Kőszegen
Commons-logo.svg
Magyarmecske 2
Commons-logo.svg
Makó 7 Botlatókövek Makón
Commons-logo.svg
Mátészalka 4
Commons-logo.svg
Miskolc 23 [9]
Commons-logo.svg
Nagykanizsa 25 Botlatókövek Nagykanizsán
Commons-logo.svg
Nagykőrös 6 Botlatókövek Nagykőrösön
Commons-logo.svg
Nyírbátor 11 [8]
Commons-logo.svg
Nyíregyháza 24
Commons-logo.svg
Pápa 20 [7]
Commons-logo.svg
Pásztó 10
Pécs 7
Commons-logo.svg
Pincehely 5 [8]
Commons-logo.svg
Salgótarján 11 [7]
Commons-logo.svg
Sárospatak 8 [6]
Sátoraljaújhely 17 [6]
Sellye 3 [7]
Commons-logo.svg
Sopron 2 Botlatókövek Sopronban
Commons-logo.svg
Szeged 19 Botlatókövek Szegeden
Commons-logo.svg
Székesfehérvár 2 [7]
Commons-logo.svg
Szentendre 4 Botlatókövek Szentendrén[8]
Commons-logo.svg
Szentes 1
Commons-logo.svg
Szentgál 7 [8]
Commons-logo.svg
Szolnok 3 Botlatókövek Szolnokon
Commons-logo.svg
Szombathely 4 Botlatókövek Szombathelyen
Commons-logo.svg
Tapolca 9
Commons-logo.svg
Tiszakécske 2 [8]
Commons-logo.svg
Tótvázsony 2 [7]
Commons-logo.svg
Újfehértó 1
Commons-logo.svg
Vác 2 [7]
Commons-logo.svg
Veszprém 12 [8]
Commons-logo.svg
Zalaegerszeg 3
Commons-logo.svg

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Somogyvári D. György: Emlékező macskakövek Pesten. Szombat (a www.magyarhirlap.hu alapján), 2007. május 3. (Hozzáférés: 2011. február 17.)[halott link]
  2. Twitter-bejegyzés
  3. a b NOL-cikk – Eltűnt egy kő
  4. E-mail cím: ausland@stolpersteine.eu
  5. CTV: Botlatókővel emlékeznek…, 2022-07-21
  6. a b c Mazsihisz: Gunter Demnig újabb botlatóköveket rak le Magyarországon és Szlovákiában, 2022. július 15.
  7. a b c d e f g h i Botlatókő 2019. (Hozzáférés: 2019. szeptember 15.)
  8. a b c d e f g 2018 augusztusi elhelyezés. Lásd: Egy kő, egy név, egy emlékezet – Stolpersteine /Botlatókövek 2018. MAZSIKE. [2018. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 4.)
  9. Mindegyiket 2016-ban helyezték el. Lásd: Botlatókövek emlékeztetnek a holokauszt áldozataira Miskolcon. [2016. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 14.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Stolpersteine
A Wikimédia Commons tartalmaz Botlatókő témájú médiaállományokat.