Bot (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bot
Nazarénus ház (3632. számú műemlék).jpg
Közigazgatás
Település
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Elhelyezkedése
Bot (Magyarország)
Bot
Bot
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 27′ 28″, k. h. 18° 43′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 28″, k. h. 18° 43′ 30″
Bot weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bot témájú médiaállományokat.

Bot vagy Botpuszta egy 1927-ben Etyekhez csatolt egykori kisközség Fejér megye Bicskei járásában. A két falu akkor Fejér vármegye Váli járásához tartozott. A falu a második világháború után az itt lévő szovjet Vörös Hadsereg ittélte miatt kihalt, az utolsó őslakosa 1987-ben hunyt el egy autóbalestben. Ma Etyek nyaralóövezetének számít.

Nevének eredete[szerkesztés]

A falu neve a honfoglaláskori török eredetű Bod személynévből alakulhatott.

Története[szerkesztés]

A török hódoltság előtt[szerkesztés]

Bot település a szomszédos Etyekkel együtt egy a középkorban még fontos, azóta már jobbára elkerült főút mellett terül el. A faluról először 1280-ban olvashatunk egy oklevélben. 1333-ból ismeretes a falu ispotálya és Sarlós Boldogasszonynak ajánlott plébániatemploma, melynek a plébánosát Istvánnak hívják. 1402-ben IX. Bonifác pápa Búcsú tartására ad engedélyt. A templomot a XV. században nagyobbá és díszesebbé építik. Ez a templom a török hódoltság során részben elpusztult. Az időszak nem kímélte a lakosságot sem. Lakosságát elhurcolták, ezután kedték Botpusztának is hívni a falut. A falu ezután soha nem nyerte vissza a régi fényét.

A hódoltság után[szerkesztés]

Az új birtokosok nem siettek újratelepíteni a falut. Sokáig csak állatok legeltetésére használták a területét. Az első fontosabb esemény 1754-ben a Toesch vagy Tosch nevű birtokos nevéhez fűződik, aki kastélyt éppíttet, és újjáéppítteti a romokból a mai kápolnát. 1758-ban a falut megszerzi Sándor Antal gróf. A szlavniczai Sándor, majd a Sándor–Metternich család egészen 1945-ig földesura a falunak. Antal gróf kezdte meg a falu újra betelepítést. Ugyancsak 1758-ban telepszik meg Boton a Nazarénus szerzetesrend. Ők Mária Terézia magyar királynő és fia, II. József haszontalan szerzetesrendek elleni politikája miatt kényszerültek elhagyni a falut. A Sándor grófok magas színvonalú mezőgazdaságot tartottak itt fenn.

Botpuszta a második világháború után[szerkesztés]

A második világháború után laktanyát alakítottak ki Botpusztán, amiben először a magyar magyar, majd a szovjet hadsereg állomásozott. Miután ők eltávoztak, a laktanya lakótelepét felújították, és új beköltözők lakják. Az elhagyatott kápolnát 1985-ben újították fel. Egy horgásztó is van a településen. Az Etyeki-patak duzzasztásával hozták létre.

a horgásztó

Források[szerkesztés]

http://www.templomaink.hu/index.php?muv=telepules&telep=Botpuszta

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

http://www.templomaink.hu/index.php?muv=telepules&telep=Botpuszta