Bosszúállók: Végtelen háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bosszúállók: Végtelen háború
(Avengers: Infinity War)
2018-as amerikai film

Bosszúállók-Végtelen háború.jpg
Rendező Anthony Russo
Joe Russo
Producer Kevin Feige
Vezető producer Victoria Alonso
Louis D'Esposito
Jon Favreau
Alan Fine
Stan Lee
Műfaj képregényfilm
Forgatókönyvíró Christopher Markus
Stephen McFeely
Főszerepben Chris Evans
Robert Downey Jr.
Benedict Cumberbatch
Elizabeth Olsen
Scarlett Johansson
Sebastian Stan
Chris Hemsworth
Chris Pratt
Tom Hiddleston
Tom Holland
Karen Gillan
Zoë Saldana
Dave Bautista
Bradley Cooper
Mark Ruffalo
Vin Diesel
Don Cheadle
Paul Bettany
Anthony Mackie
Cobie Smulders
Chadwick Boseman
Gwyneth Paltrow
Winston Duke
Idris Elba
Benicio del Toro
Peter Dinklage
Josh Brolin
Zene Alan Silvestri
Operatőr Trent Opaloch
Vágó Jeffrey Ford
Jelmeztervező Judianna Makovsky
Díszlettervező Charles Wood
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
Walt Disney Studios Motion Pictures
Ország USA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 149 perc
Költségvetés 400 000 000 amerikai dollár
Képarány
  • 2,39:1
  • 19:10
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios Motion Pictures
HUN Fórum Hungary
BemutatóUSA 2018. április 27.
HUN 2018. április 26.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24756/2018)
Bevétel 2,046 milliárd $[1]
Kronológia
ElőzőBosszúállók: Ultron kora
KövetkezőBosszúállók: Végjáték
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bosszúállók: Végtelen háború témájú médiaállományokat.

A Bosszúállók: Végtelen háború (eredeti címen: Avengers: Infinity War) egy 2018-as amerikai szuperhős film, amely a Marvel Comics szuperhősök csapatán alapszik. Ez a folytatása a 2015-ben bemutatott Bosszúállók: Ultron kora című filmnek, valamint a tizenkilencedik film a Marvel Univerzumban. A filmet Anthony és Joe Russo rendezte, forgatókönyvét pedig Christopher Markus és Stephen McFreely írta. A Bosszúállókat a Marvel Studios gyártotta és a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazta. A főszereplők Chris Evans, Robert Downey Jr., Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Chris Hemsworth, Chris Pratt, Tom Holland, Karen Gillan, Zoë Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Pom Klementieff, Mark Ruffalo, Paul Bettany, Anthony Mackie, Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Cobie Smulders, Chadwick Boseman, Letitia Wright, Danai Gurira, Winston Duke, Angela Bassett, Benedict Wong, Benicio del Toro, Idris Elba, valamint Josh Brolin, Peter Dinklage, Tom Vaughan-Lawlor, Carrie Coon és Terry Notary.

A Bosszúállók: Végtelen háború 2018. április 23-án tartotta a világpremierjét Los Angelesben, majd várhatóan április 27-én kerül kiadásra IMAX-ban és 3D-ben az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, április 26-án a Fórum Hungary jóvoltából. A film kritikai szempontból pozitív visszajelzéseket kapott az értékelőktől, akik "túlságos klasszikusnak" nevezték, és dicsérték a teljesen átalakult "Brolin"-t, a vizuális effekteket és a történet érzelmi súlyát, bár a 156 perces játékidő, valamint egyes karakterek bizonyos alulteljesítése kritikákat kapott. A Metacritic oldalán a film értékelése 86% a 100-ból, ami 56 véleményen alapul.[2] A Rotten Tomatoeson a Bosszúállók: Végtelen háború 97%-os minősítést kapott 170 értékelés alapján.[3] 2014. októberében jelentették be, hogy elkészítik a filmet: a Bosszúállók: Végtelen háború – 1. részét. A Russo fivérek 2015 áprilisában tárgyalni kezdtek róla, majd végül májusra Markus és McFeely elvállalták a forgatókönyv megírását. 2016 júliusában a Marvel rövidítette a címet: Bosszúállók: Végtelen háború. A film készítését 2017. januárjában kezdték el a Pinewood Atlanta Studios-ban, Fayette megyében, Grúziában, és 2017 júliusáig tartott. A további felvételeket Skóciában, Angliában, Downtown Atlanta negyedében és New Yorkban készítették. A becsült 300 millió dolláros költségvetés az egyik legdrágább film lett, amit valaha készítettek, és a legdrágább a Marvel Univerzum történetében.

A film világszerte 2,046 milliárd dolláros bevételt ért el, ezzel 2018-ban a második legmagasabb bruttó bevételt hozó film lett, valamint a filmtörténetben az első olyan film, amely rövid idő alatt elérte az 1 milliárdot, valamint a 4. olyan film, amit átlépte a 2 milliárdot. A nyitóhétvégén 641 millió dollárt gyűjtött össze világszerte és külön 258 millió dollárt az Egyesült Államokban és Kanadában, ezzel megdöntve a Halálos iramban 8. (542 millió dollár) és a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő (248 millió dollár) legmagasabb bruttó megnyitási rekordját. A folytatását tervek szerint 2019. május 3-án mutatják be.

A Végtelen háború-ban a Bosszúállók, Doktor Strange, Pókember, Fekete Párduc és a Galaxis Őrzői egyesült erővel szállnak szembe Thanosszal, aki a Végtelen Kövek segítségével el akarja pusztítani a fél univerzumot, ezzel "tökéletes egyensúlyba" hozva azt.

Cselekmény[szerkesztés]

A film nyitójelenetében Thanos és a segédjei – Áspis Száj, Cull Obsidian, Proxima Midnight és Corvus Glaive láthatóak, akik a Xandar bolygójáról származó Hatalomkő megszerzése után, elfoglalják az Asgard pusztulását túlélő hajót, amin Thor és az asgardiak a Ragnarök után menekülnek a Föld iránya felé. Thanos megpróbálja megszerezni Thortól és Lokitól a Tesseract-on belüli Térkövet, amit a csínytevés istene hozott el Asgardból, annak pusztulása előtt. A duó ezután Hulkkal próbálja legyőzni Thanos-t, ám a zöld óriás sikertelen vele szemben. A haldokló Heimdall, a Bifröst egykori őre, az utolsó erejével még el tudja küldeni őt a Földre. Thanos ekkor Thor halálával fenyegetve megkapja Lokitól a Tesseract-ot, amit összetörvén megszerzi a Tér kövét. Csakhogy Loki sunyiban egy tőrrel akar végezni a Titánnal. Hiú hazugsága miatt Thanos megfojtja őt, végül elhagyja segédeivel a hajót – előtte a Hatalomkővel rárobbantja a hajó egy részét Thorra, aki így az űrbe zuhan.

Hulk belezuhan a New York-i Sanctum Sanctorum épületébe és visszaváltozik Bruce Bannerré. Figyelmezteti Stephen Strange-et és Wong-ot Thanos terveiről, hogy az összes "végtelen kő" begyűjtése után megöli a fél világuniverzumot. Válaszként Strange felkeresi Tony Stark-ot. Nem sokkal később, Áspis Száj és Obsidian megérkezik, hogy megszerezzék Strange-től az Idő követ. A harc után, Áspis Száj elfogja Strange-t. Stark és Parker követik Áspis Szájt az űrhajójára, közben Banner kapcsolatba lép Steve Rogers-el, Wong pedig visszavonul, hogy őrizze a Sanctumot. Skóciában, Midnight és Glaive csapdába ejti Wanda Maximoff-ot és Víziót. Rogers, Natasha Romanoff és Sam Wilson megmentik őket és elmenekülnek James Rhodes-el a Bosszúállók új létesítményébe. Vízió felajánlja azt a lehetőséget, hogy feláldozza a saját életét Thanos tervének megakadályozására, mivel Maximoff képes az erejével elpusztítani a homlokán lévő Elmekövet. Rogers inkább más javaslatot ajánl. El kell utazniuk Wakandába, mert úgy véli, hogy az ott lévő forrás képes eltávolítani a követ Vízió elvesztése nélkül.

A Galaxis Őrzői reagálnak a bajbajutott hajó segítségére, valamint a hajójukra pottyanó Thor megmentésére. A férfi azt állítja, hogy Thanos a Valóságkövet keresi, amely a Tudástéri Gyűjtőnél (Taneleer Tivan) van. Mordály és Groot elkísérik Thort Nidavellir-be, hogy fegyvert készíttessen magának, amely képes lehet Thanos megölésére. Ott, ők és Eitri megalkotják a varázslatos "Vihartörő" csatabárdot. Eközben Peter Quill, Gamora, Drax és Mantis rábukkannak Thanosra Tudástérben a Valóságkővel, amelyet már a birtokába vett. Thanos elrabolja örökbefogadott lányát Gamorát, aki elárulja a Lélekkő helyét, mert a Titán fogságban tartja és kínozza húgát Nebulát. Thanos és Gamora elmegy Vormirba, egy olyan bolygóra, ahol a Lélekkő őrzője - aki nem más, mint a régen eltűnt és halottnak hitt Vörös Koponya - tájékoztatja őt, hogy a kő csak akkor nyerhető el, ha feláldoz valakit akit szeret. Thanos könnyeket hullatva, de ledobja Gamorát a szakadékba, ezzel megszerezve a Lélekkövet.

Nebula kiszabadul a fogságból és megkéri a többi őrzőt, hogy találkozzanak a Titánon, Thanos elpusztult szülőbolygóján. Stark és Parker megölik Áspis Szájt, kidobva őt a saját hajójáról, ezzel megmentve Strange-t. Leszállnak a Titánon és összefutnak Quill-el, Drax-el és Mantis-el. Strange az Időkő segítségével megtekinti a lehetséges kimenetelek millióit, és kijelenti, hogy csak egy van, amelyben Thanos veszít. A csapat tervet készít a Thanos elleni küzdelemre, valamint hogy hogyan távolítsák el a Végtelen Köveket tartó kesztyűt a kezéről. A terveik hamar beigazolódnak, ugyanis Thanos megérkezik, hogy biztosítsa a világegyetem túlélését a túlnépesedés fenyegetésétől. A csoport lefegyverzi őt mindaddig, amíg Nebula rájön, hogy Thanos megölte Gamorát a Lélekőért. A feldúlt Quill nem tud uralkodni magán, és rátámad Thanosra, aki így felülkerekedik a csapaton. Strange lemond az Időkőről, és odaadja Thanosnak, hogy megmentse Stark életét. Thanos ezután elhagyja a Titánt.

Amikor megérkeznek Wakandába, Rogers és a Bosszúállók újraegyesülnek Bucky Barnes-szal, majd elmondják Shurinak a feladatot, Vízió Elmekövének eltávolítására. Thanos hadsereget toborozva megtámadja őket, így a Bosszúállók védekeznek a Fekete Párduc és a wakandai erők mellett. Banner, nem képes átalakulni Hulkká, ezért Stark Hulkbuster páncéljában tud csak harcolni. Thor, Mordály és Groot megérkeznek Wakandába, és összegyűjtik a védőket. Midnight-ot, Obsidiant és Glaive-t megölik és megrohamozzák a hadsereget. Thanos közben megérkezik, Maximoff ekkor megpróbálja megsemmisíteni az Elmekövet. Ám Thanos a kövek segítségével visszafordítja az időt és végül megszerzi az utolsó követ is. Thor végül megérkezik és súlyosan megsebesíti őt, ám a köveket felhasználva "csettint" és ezzel elpusztítja az univerzum felét, majd elteleportál a Végtelen Kövekkel.

Thanos terve megvalósult, így a világ minden részének fele elporlad, köztük Barnes, Fekete Párduc, Groot, Maximoff, Wilson, Mantis, Drax, Quill, Doktor Strange és Pókember. Stark és Nebula a Titánon maradtak, míg Banner, Okoye, Rhodes, Mordály, Rogers, Romanoff, M'Baku és Thor a wakandai csatatéren gyászolják barátaik elvesztését. Eközben a gyógyulgató Thanos egy másik bolygón pihen meg.

A stáblista leforgása után, Nick Fury (Samuel L. Jackson) és Maria Hill (Cobie Smulders) láthatók, akik egy autóban ülve éppen a közelgő űrhajókról értesülnek, amikor egy autó keresztbe fordul előttük, egy helikopter pedig becsapódik egy épületbe. Az elporladó sofőr és pilóta után előbb Hill, majd maga Fury is hamuvá lesz. Fury sejti, hogy mi történik, ezért az utolsó másodperceiben előránt egy csipogót, és elküld egy üzenetet. Fury elporladása után a földre ejtett csipogó kijelzője látható, amin egy darabig csak a "Küldés..." szöveg olvasható, majd megjelenik Marvel Kapitány (eredeti nevén Carol Danvers) hivatalos logója.

Szereplők[szerkesztés]

Balról-jobbra: Kevin Feige, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Chadwick Boseman és Mark Ruffalo a 2017-es San Diego-i Comic-Conon.
Szerep Színész Magyar hang[4]
Tony Stark / Vasember Robert Downey Jr. Fekete Ernő
A Bosszúállók vezetője és jótevője, aki egy önjelölt zseni, milliárdos, Playboy és filantróp, és saját készítésű elektromechanikus páncélokkal bír.
Steve Rogers Chris Evans Zámbori Soma
Egy számkivetett szuperhős, akit korábban Amerika Kapitányként ismertek, és a Bosszúállók egyik frakciójának vezetője. Második világháborús veterán, akinek egy kísérleti szérum révén adottságait az emberi test maximumára emelték. Jégbe fagyva, hibernációban töltött közel 70 évet, majd a modern világban ébredt fel.
Thor Chris Hemsworth Nagy Ervin
Egy Bosszúálló és Asgard királya, az azonos nevű norvég mitológiai istenség alapján.
Bruce Banner / Hulk Mark Ruffalo Rajkai Zoltán
Egy Bosszúálló és egy zseniális tudós, akit jelentős mennyiségű gamma-sugárzás ért, emiatt zöld színű szörnyeteggé változik, amikor dühös vagy izgatott.
Natasha Romanoff / Fekete Özvegy Scarlett Johansson Csondor Kata
Egy jól képzett kém és korábbi Bosszúálló, valamint S.H.I.E.L.D. ügynök.
Dr. Stephen Strange / Doktor Strange Benedict Cumberbatch Simon Kornél
Egykori idegsebész, aki egy autóbaleset után, a gyógyulás útját járva felfedezte a mágia rejtett világát és az alternatív dimenziókat, így a Misztikus Művészetek Mesterévé vált.
James "Rhodey" Rhodes ezredes / Hadigép Don Cheadle Takátsy Péter
A Légierők egykori tisztje, aki a Hadigép páncélzatot működteti, és Bosszúálló is egyben.
Peter Parker / Pókember Tom Holland Baráth István
Egy tinédzser és Stark pártfogoltja, aki egy genetikailag módosított pók csípése után pókszerű képességeket kapott.
T'Challa / Fekete Párduc Chadwick Boseman Debreczeny Csaba
Az afrikai Wakanda nemzetének királya, aki szuperhumán erejét és képességeit a szív alakú gyógyfű elfogyasztásával szerezte.
Vízió Paul Bettany Kárpáti Levente
Egy android és Bosszúálló, akit a J.A.R.V.I.S nevű mesterséges intelligencia és az Elmekő felhasználásával hoztak létre.
Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány Elizabeth Olsen Szilágyi Csenge
Rogers Bosszúálló-frakciójának tagja, aki hipnózisra és telekinézisre tett szert, miután részt vett a HYDRA emberkísérletében, amihez az Elmekövet használták.
Samuel Wilson / Sólyom Anthony Mackie Papp Dániel
Rogers Bosszúálló-frakciójának tagja és egykori mentőejtőernyős, akit a hadsereg légiharcra képzett ki egy speciálisan tervezett szárnypár segítségével.
Bucky Barnes / Fehér Farkas Sebastian Stan Hamvas Dániel
Egy szuperképességekkel rendelkező bérgyilkos, valamint Rogers szövetségese és a legjobb barátja, aki agymosást követően bukkan fel újra, miközben azt hitték, hogy a második világháborúban megölték. Barnes, akit korábban a Tél Katonájának hívtak, a Fehér Farkas nevet kapja azoktól a wakandaiaktől, akik segítettek kitörölni az agyából ezt a HYDRA által beprogramozott alteregót.
Loki Tom Hiddleston Csőre Gábor
Thor örökbefogadott testvére, az azonos nevű norvég mitológiai istenség alapján.
Virginia "Pepper"

Potts

Gwyneth Paltrow Major Melinda
Stark menyasszonya és a Stark Vállalat vezérigazgatója.
Thanos Josh Brolin Kőszegi Ákos
Egy Titán és intergalaktikus zsarnok a Titánról, aki minden Végtelen Követ össze akar gyűjteni annak érdekében, hogy a saját akaratát kényszeríthesse a valóságra, és "új egyensúlyba hozza az univerzumot".
Taneleer Tivan,

a Gyűjtő

Benicio del Toro Kaszás Gergő
Egy megszállott gyűjtő, aki a galaxis legnagyobb csillagközi gyűjteményével rendelkezik az állatvilág, ereklyék és mindenféle élőlények tekintetében.
Heimdall Idris Elba[5] Barabás Kiss Zoltán
A Bifröszt-híd mindent látó, mindent halló asgardi őrzője, az azonos nevű norvég mitológiai istenség alapján.
Eitri, a törpekirály Peter Dinklage Epres Attila
Nidavellir királya és a mágikus fegyverek teremtője, aki az azonos nevű norvég mitológiai istenségen alapul.
Peter Quill / Űrlord Chris Pratt Miller Zoltán
A Galaxis Őrzőinek félig ember, félig Égi vezetője, akit gyermekként a Fosztogatóknak nevezett földönkívüli tolvaj- és csempészbanda elrabolt a Földről, majd a banda tagjaként nevelték fel.
Drax, a Pusztító Dave Bautista Ifj. Jászai László
Az Őrzők egyik tagja, egy harcos, akinek Thanos meggyilkolta a családját, ezért bosszút forral ellene.
Gamora Zoë Saldana
Ariana Greenblatt (gyerek)
Solecki Janka
Tóth Mira (gyerek)
Az Őrzők egyik tagja, aki egy földönkívüli világból maradt árván, és korábbi bűneiért keres megváltást. Thanos nevelte fel őt Nebulával együtt.
Mordály Bradley Cooper (hang) / Sean Gunn (mocap) Kálloy Molnár Péter
Az Őrzők egyik tagja, aki egy genetikailag módosított mosómedve, fejvadász és zsoldos, valamint mestere a fegyvereknek és harci taktikáknak.
Tini Groot Vin Diesel (hang) / Terry Notary (mocap) Dézsy Szabó Gábor
Az Őrzők egyik tagja, aki egy fára hasonlító humanoid lény.
Nebula Karen Gillan Varga Gabriella
Thanos örökbefogadott lánya, aki Gamorával nevelkedett fel.
Mantis Pom Klementieff Bogdányi Titanilla
Az Őrzők egyik tagja, aki empatikus képességekkel rendelkezik.
Wong Benedict Wong Hajdu Steve
A Misztikus Művészetek egyik Mestere, akit a Kamar-Taj legértékesebb ereklyéinek és könyveinek védelmével bíztak meg.
Okoye Danai Gurira Bognár Gyöngyvér
A Dora Milaje fejese.
Shuri Letitia Wright Törőcsik Franciska
T'Challa húga.
M'Baku Winston Duke Orosz Ákos
A wakandai Jabari törzs vezetője.
Ned Jacob Batalon Szvetlov Balázs
Peter Parker legjobb barátja.
Péntek Kerry Condon Peller Mariann
Stark személyi mesterséges intelligenciája Jarvis után.
Maria Hill Cobie Smulders (Cameoszerep) Szinetár Dóra
A S.H.I.E.L.D. egykori igazgatóhelyettese.
Nick Fury Samuel L. Jackson (Cameoszerep) Vass Gábor
A S.H.I.E.L.D. egykori igazgatója.
Johann Schmidt / Vörös Koponya Ross Marquand (Cameoszerep) Rátóti Zoltán
A HYDRA szervezet rég eltűnt egykori vezetője, a Lélek kő őrzője.
Corvus Glaive Michael James Shaw Papucsek Vilmos
Thanos gyermeke, a Fekete Rend tagja, Proxima Midnight férje.
Proxima Midnight Carrie Coon Varga Klára
Thanos gyermeke, a Fekete Rend tagja, Corvus Glaive felesége.
Áspis Száj Tom Vaughan-Lawlor Seder Gábor
Thanos gyermeke, a Fekete Rend tagja.
Cull Obsidian Terry Notary
Thanos gyermeke, a Fekete Rend tagja.
További magyar hangok: Bárány Virág, Berkes Bence, Dobó Enikő, Fehér Péter, Kapácsy Miklós, Lipcsey Colini Borbála, Magyar Bálint, Mohácsi Nóra, Pásztor Tibor, Sörös Miklós, Suhajda Dániel, Szórádi Erika

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bosszúállók: Végtelen háború. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. május 1.)
  2. Bosszúálók: Végtelen háború. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. április 26.)
  3. Avengers: Infinity War. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. április 26.)
  4. ISzDb – VÉGTELEN HÁBORÚ (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. április 26.)
  5. Lussier, Germain: Peter Dinklage Is Definitely in Avengers: Infinity War, But Who's He Playing?. io9, 2018. március 16. [2018. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 16.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bosszúállók: Végtelen háború témájú médiaállományokat.