Borzont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borzont (Borzont)
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióSzékelyföld
Fejlesztési régióKözép-romániai fejlesztési régió
MegyeHargita
KözségGyergyóalfalu
Rang falu
Községközpont Gyergyóalfalu
Irányítószám 537131
Körzethívószám 0266
SIRUTA-kód 84576
Népesség
Népesség710 fő (2021. dec. 1.)
Magyar lakosság748 (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság737 m
Időzóna EET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 41′ 43″, k. h. 25° 27′ 08″Koordináták: é. sz. 46° 41′ 43″, k. h. 25° 27′ 08″
SablonWikidataSegítség

Borzont (románul: Borzont) falu Romániában, Hargita megyében.

Fekvése[szerkesztés]

A sorfalu a Nagy-Borzontpatak völgyében fekszik, Gyergyóalfalutól egy, Gyergyószentmiklóstól 10 km-re, a Bucsin-tetőre, majd Parajdra vezető 13B műút mentén. A bucsini út a havason a Kis-Borzontpatak völgyében emelkedik a tetőre.

A Bucsin-tető alatt, a régi Sóútja mellett: Borzontfőnél csobog egy forrás: itt ered a Borzont-pataka. Nem messze innen a Maros, valamint a beleömlő Kis-Borzont és a Fehér-patak egy flórában gazdag védterületet, a Nyírest öleli körül, mely fokozatosan emelkedik a medencétől a hegyvonulat felé.

Népessége[szerkesztés]

1770-ben Moldvából görög keletieket telepítettek a faluba. 1992-ben 824-en lakták.

Története és mai élete[szerkesztés]

Nevét a Borzont patakról kapta.

A lakosság kirajzásával keletkezett falu. A múlt század végén és a század elején sokan költöztek Borzontra, ami akkor még csak egy tanyaféle település lehetett. Nem volt se templom, se iskola, sem üzlet. A nagy erdőkitermelések idején kaptak annyi fát a helybéliek, amiből egy iskola-kápolnát építhettek. Lassan-lassan különvált Alfalutól és ma már teljesen különálló falu.

Borzonton jelenleg 356 ház van, amit a falubeli mesteremberek építettek. Nagyon sok embernek van magántulajdonában kisebb műhely, ami arra szolgál, hogy a tulajdonukban lévő épületeket megjavítsák vagy újat építsenek.

Borzontnak több egyesülete van, mint például a Gazda-kör, amit 1999-ben hoztak létre a falu gazdáinak jobb tájékoztatására. Tűzoltó egyesülete az Önkéntes Tűzoltó Alakulat nevet viseli. Jól megszervezett ifjúsági csoportja aktívan részt vesz minden rendezvény megszervezésében.

Borzontnak nincs saját polgármesteri hivatala, a falu ügyeit az alfalvi hivatalban intézik, ahol a falunak két képviselője van. Általános iskolája modern felszerelésekkel, többek között egy informatika laborral rendelkezik. Mindez Kémenes Katalin igazgatónőnek köszönhető. Az iskola 1959-ben épült Gaál Tamás tisztelendő jóvoltából, akinek a nevét 1998 óta viseli.

A falu egyetlen kápolnája a Bariczok nevezetű helyen, az erdőn épült 1999-ben. Ez a kápolna a Magyarok-asszonya nevet viseli. A kápolna felavatása óta minden évben augusztus 20-án megrendezik a Szent István-búcsút. Az ezredforduló alkalmával a Bucsin-tetőn 20 méter magas millenniumi keresztet állíttattak.

A borzonti kultúrotthonban különböző rendezvényeket tartanak, például esküvőket, falugyűléseket, bálokat és gazdagyűléseket, illetve színdarabokat adnak elő. A kultúrház az 1990-es években épült.

Turizmus[szerkesztés]

A falu nagy látogatottságnak örvend, inkább a nyári időszakban, mint télen. 2003-2004-ben és 2006-ban a Bucsin-tetőn sípályát építtetettek.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források és hivatkozások[szerkesztés]