Borzas len

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Borzas len
Linum hirsutum (BG Wroclaw)-2.JPG
Magyarországon védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Malpighiales
Család: Lenfélék (Linaceae)
Nemzetség: Len (Linum)
Faj: L. hirsutum
Tudományos név
Linum hirsutum
Soó
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Borzas len témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Borzas len témájú médiaállományokat és Borzas len témájú kategóriát.

A borzas len, (Linum hirsutum) a len nemzetségbe tartozó évelő növényfaj. Védett.

Élőhelye[szerkesztés]

Száraz sztyeprétek növénye, az alfaj (subsp. glabrescens) homokpusztákon fordul elő.Magyarországon északkeleten, az Alföldön gyakori, a Dunántúlon , délkeleten ritkább, többek közt a Cserhátban, valamint a Mátrában fordul elő.[1][2][3][4]

Leírása[szerkesztés]

Nagy termetű, 40–80 cm magas, gyakran tőből elágazó, felegyenesedő szárú növény. Két alfaja van. A subsp. hirsutum szára, levelei és csészelevelei pelyhes-bozontosak. A levelek szórt állásúak, ülök, tojásdadok vagy elliptikis-lándzsásak, tompa csúcsúak, felfelé fokozatosan keskenyednek. Sugarasan szimmetrikus 5 tagú virágai álfüzért alkotnak. A szirmok szabadok 15–20 mm hosszúak, halvány vagy sötét liláskékek. A csészecimpál jól láthatóan mirigyes szélűek. A subps. glabrescens szára és levele kopasz vagy csak felül molyhosodó, levelei szálas-lándzsásak. Május-július között virágzik. Termése kerek toktermés A subsp. glabrescens pannoniai endemizmus. Több kék virágú lenfaj él hazánkban, melyekkel esetleg összetéveszthető. Az évelő len (L. perenne) és a korábban virágzó hegyi len (L. austriacum) csészecimpái mirigytelen szélűek, leveleik keskeny-lándzsásak, ill. szálas-lándzsásak. A termesztett és néha elvaduló kopasz házi len (L. usitatissimum) kevés virágú, toktermése éretten is zárt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol51_p61-62.pdf Adatok a Cserhát flórájához]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  2. Felhagyott szőlők botanikai és tájtörténeti vizsgálata az Északi-Cserhátban. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  3. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  4. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]

  • A magyarországi edényes flóra határozója (Szerk: Simon Tibor) Nemzeti Tankönyvkiadó, ISBN 963 188270 5, 1997.
  • Magyarország védett növényei (Szerk: Farkas Sándor) Mezőgazda Kiadó ISBN 963-9239-13-5, 1999.