Borsos József (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Borsos József
Portrait of József Borsos.jpg
Született 1821. december 21.
Veszprém
Elhunyt1883. augusztus 19. (61 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása festőművész, fényképész
Fontosabb munkái Mohács (1837)
Nemzetőr (1848)
Olasz kertészlány (1852)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Borsos József témájú médiaállományokat.

Borsos József (Veszprém, 1821. december 21.Budapest, 1883. augusztus 19.) magyar festőművész, fényképész. Borsos Márton ügyvéd, lapszerkesztő, lapkiadó fia.

Életpályája[szerkesztés]

1837-től Pesten Schöfft József Károly tanítványa volt, majd 1840-ben Leopold Kupelwieser osztályában a bécsi képzőművészeti akadémia hallgatója lett. 1843-ban Ferdinand Georg Waldmüller magániskolájába iratkozott át. Bécsben élt, de a pesti közönség körében is népszerű volt. Az udvar és a bécsi arisztokrácia kedvelt és keresett festője volt, de tőzsdespekulációk következtében elvesztette így szerzett vagyonát, ezért 1861-ben Pestre költözött. A festészettel felhagyott és Doctor Albert festőművésszel társulva fényképészeti műtermet nyitott. Újra jelentős vagyonra tett szert, de végül a fényképészettel is felhagyott. Kibérelte a budai Szép Juhászné vendéglőt, melyet élete végéig vezetett.

Művészi pályája[szerkesztés]

Korán magára vonta a figyelmet, elsősorban arcképeivel és biedermeier stílusú, ma már esetenként édeskésnek ható életképeivel. Arcképei iránt a fényképezés terjedésével csökkent az érdeklődés. Számos képe van műgyűjtők, illetve a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában.

Főbb művei[szerkesztés]

Nemzetőr
Libanoni emír (1843)[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]