Borsi Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Borsi Antal
Borsi Antal.jpg
Született 1942. december 1.
Hajdúnánás
Elhunyt 2018. augusztus 12. (75 évesen)[1]
Kisvárda
Beceneve „a sárospataki szobrászművész”
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái Nyíregyházi Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Borsi Antal témájú médiaállományokat.

Borsi Antal (Hajdúnánás, 1942. december 1.[2]Kisvárda, 2018. augusztus 12.) magyar szobrász- és grafikusművész, gimnáziumi tanár, „a sárospataki szobrászművész”.[3]

Életútja[szerkesztés]

Gyermekkorát Hajdúdorogon töltötte és ott végezte el az általános iskolát is. Kitűnő tanulóként folytatta tanulmányait – az akkor még középiskolának számító – debreceni tanítóképzőben. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát magyar-orosz szakon. Gyakorlóévei teljesítésére a zempléni hegyek közelébe kívánkozott, de végül a bodrogközi Révleányvár mellett döntött. Katonaidejét kitöltve, 1965-ben ugyanezen a tájon tanított tovább, ezúttal azonban Zemplénagárdon. Főiskolai szakdolgozatát is a község helyneveiből írta és itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Bessenyei Évával. Az irodalom és a képzőművészet egyformán fontos helyet foglalt el életében. Rajztanári diplomáját a magyar–orosz szak befejezése után szerezte meg. Ebben az időszakban, már újabb, bodrogközi állomáshelyén, Cigándon tanított. Kisvárdára már szakképzett rajztanárként érkezett. Ezután a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Gimnáziumi tanári pályája másfél évtizedig Kisvárdához, a Bessenyei György Gimnáziumhoz kötötte, majd egy tartalmas évtized tapasztalataival, pályázat útján került Sárospatakra, ahol a Református Gimnázium tanáraként, az 1984–85-ös tanévtől 26 éven át tanított és alkotói munkássága is itt teljesedett ki.[2][4]

A művészet hivatása ma ugyanaz, ami mindig is volt. Meg kell tudnia szólítani a kortárs közönséget. Nem járhat annyival előrébb, hogy a kortárs közönség befogadni ne tudja, csak bámulni. A megbámulás ugyanis nem azonos a befogadással.

– Borsi Antal [2]

Munkássága[szerkesztés]

Első bronzplakettjét, Domokos Pál Péter 90. születésnapjára készítette, 1991-ben. 1992-ben szülővárosában a református templom falán helyezték el azt a bronz domborművét, amely Csokonai Vitéz Mihály 1792 pünkösdjén itt töltött legációjára emlékeztet. A felvidéki magyarság, az általa készített plakettel ajándékozta meg II. János Pál pápát, az 1996-os győri látogatása idején. A Magyarok Világszövetsége révén Washingtonban is több plakettje látható, a magyar székházban. Honfoglalási plakettje Brüsszeltől Vologdáig Európa számos nagyvárosába eljutott. Ezt ajándékozta a megyei közgyűlés a millecentenáriumi ünnepségre meghívott külföldi vendégeinek. Borsi munkássága elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre terjed ki, de több műalkotása megtalálható külföldön is. Többek között a Felvidéken, ahol Nagykaposon két köztéri alkotása is látható: Mécs László szobra mellett a honfoglalási emlékmű is segíti a nemzettudat megőrzését.[4][2] 2010-ben pedig II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobrát készítette el, amit a fejedelem halálának 275. évfordulójára avattak fel, a franciaországi Yerres-ben, a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén.[5]

Művei (válogatás)[szerkesztés]

Köztéri alkotásai[szerkesztés]

Kossuth mellszobor (Cigánd, 2004)
Török Sophie mellszobra (Széphalom, 2008)
Arany János bronz mellszobra (Kékcse, 2010)

Egyéb alkotásai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Elhunyt Borsi Antal (magyar nyelven). Sárospatak, 2018. augusztus 16. (Hozzáférés: 2018. augusztus 30.)
 2. a b c d Zempléni Múzsa
 3. a b c d e Köztérkép
 4. a b Ésik 2012
 5. a b HVG.hu
 6. Nagykapos - A város kulturális emlékei. Nagykapos Város Hivatalos oldala. [2017. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
 7. A Ragályi Balassa kastély. Ragály.hu. [2013. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
 8. Török Zsófia szobra. Zempléninfo.eu
 9. Czine Mihály szülőföldjén. ITT HON – Nemzeti Kultúralis Havilap - 4. Évfolyam 2. szám
 10. Névadó és szoboravató Kékcsén. Szabolcsmegye.com
 11. Átadták az ország első, egész alakos Kazinczy Ferencet ábrázoló szobrot Sátoraljaújhely főterén. Sátoraljaújhely.hu[halott link]
 12. Turulmadár a kőszirten. Borsod Online.hu. [2017. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
 13. Bocskai István mellszobra díszíti ezentúl Bagamér főterét. Debreceni H írek.hu
 14. Felavatták Bocskai István mellszobrát Bagamérban. Hírek sk. – szlovákiai magyar televíziós hírportál. [2017. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
 15. Ünnepélyes szoborállítás községünkben. Döge.hu. [2017. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
 16. Elhelyeztek a "Pataki diák" szobrát. Sárospatak.info.hu
 17. Dobos László királyhelmeci szobra előtt. mma.hu
 18. Felavatták Kossuth Zsuzsanna mellszobrát Sátoraljaújhelyen. a Zemplén Televízió YouTube csatornája
 19. A szabadságharc emlékműve. Kelet Magyarország.hu[halott link]
 20. „Bátorság, reménység”. Borsod Online.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]