Borisz Dmitrijevics Andrejev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Borisz Dmitrijevics Andrejev
Született 1940. október 6. (78 éves)
Moszkva
Állampolgársága orosz
Foglalkozása
Iskolái Bauman Moscow State Technical University

Borisz Dmitrijevics Andrejev (oroszul: Борис Дмитриевич Андреев) (Moszkva, 1940. október 6. –) szovjet űrhajós.

Élete[szerkesztés]

1964-ben diplomázott a moszkvai Bauman –repülő főiskolán. 1972-től részesült űrhajóskiképzésben. Űrhajós pályafutása alatt egyszer sem fordult elő, hogy ténylegesen megjárta volna a világűrt. Több esetben tartalék, vagy a mentő személyzet tagja volt. 1983-ban egy ejtőernyős baleset miatt fejezte be űrhajós pályafutását. Ezt követően az űrhajós irányítóközpontban kapott feladatot.

Űrrepülések[szerkesztés]

1975-ben a Szojuz–16 tesztrepülése, a Szojuz-programban és az 1975. júliusi Apollo-Szojuz-program előkészítésére, valamint egy új típusú összekapcsoló szerkezetet kipróbálása felbocsátott űrhajó tartalék személyzetének fedélzeti mérnöke.

Szojuz–22 mentő egység tagja, fedélzeti mérnök. Az űrrepülés további jelentősége, hogy előkészítője volt az Interkozmosz-programnak.

Szojuz–32 mentő egység tagja, fedélzeti mérnök. Az űrhajó szállította a Szaljut–6 űrállomásra a 7. hosszú időtartamú személyzetet.

Szojuz–35 mentő egység tagja, fedélzeti mérnök. A Szaljut-6 űrállomásra, a 8. személyzetet vitte fel, és a magyar Interkozmosz repülés űrhajósait hozta vissza a Földre.

Szojuz T–4 mentő egység tagja, fedélzeti mérnök. Az új típusú űrhajó szállította a 14. személyzetet a Szaljut-6 űrállomásra.

Bélyegen is megörökítették az űrrepülését.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]