Borg hajók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Borg hajók a Star Trek univerzumában szereplő fikcionális, igen erős Borg nevű faj űrhajói. A faj a teljes tökéletesség elérésére törekszik, és ennek elérésére hatalmas és erős hajókat épített.

Általános információk[szerkesztés]

Egy borg gömb
Egy borg kocka
Borg taktikai kocka
A Borg-királynő "Gyémánt hajója"

2364-es legelső Alfa kvadránsbeli útjuk óta a borg minden általa felfedezett fajra komoly fenyegetést jelent. A kapcsolatfelvétel eredménye két föderációs csillagbázis és ismeretlen számú romulán egység pusztulása volt a Semleges Zóna határán. A 2365-ös találkozás, amely a Q nevű lénynek köszönhető, az USS Enterprise-D megtámadásához vezetett, 18 legénységi tag meghalt, a hajó pedig majdnem elpusztult.

A Borg a következő támadása során elpusztította a föderációs New Providence kolóniát és a Lalo csillaghajót. A Wolf 359-nél lezajlott csata pedig 39 Csillagflotta hajó megsemmisülésével és 11000 ember halálával végződött.

A borg hajók általában egy nagyon egyszerű tervezési filozófia alapján készülnek, kivéve azt, amely az android Lore irányításával készült. Minden más borg hajó kockaszerű (ami a borg esztétikai érdektelenségét is hűen tükrözi), minden irányítási rendszerrel a fedélzetén. Az egész hajót egy adaptív pajzsrendszer védi, ami igen rugalmas és erős; amikor a pajzs már adaptálódott egy fegyverre, az már nem tehet kárt benne.

A Csillagflotta megpróbálta kiküszöbölni ezt a problémát egy olyan fegyver tervezésével, amely minden feltöltéskor újrahangolódik, és ezzel némi sikert is elértek. Egy borg kocka még akkor is képes működni, ha a 80%-a elpusztul; a Typhon szektorbeli csatában egy egész flotta plusz az erősítés csak egy borg Kocka külső borítását tudta megrongálni a folyamatos kemény támadások ellenére.

Még ha a hajó főrendszerei meg is rongálódnak, a nanotechnológián alapuló javító rendszerek folytathatják az újraépítést.

A Borg fegyverzete is jelentős, mint a védelmi kapacitása. Az általános taktikájuk az, hogy egy nagy energiájú vonósugár vagy speciális energiafegyver segítségével leszedik az áldozat pajzsát, és megzavarják a szubtérmezőt, majd egy lézersugárral szétvágják a hajót. A "feldarabolt" hajó részeit a borg hajó belsejébe viszik, ahol a technológiát és az életben maradottakat asszimilálják.

A Csillagflotta folytatja az új technológiák tervezését, és új erős hajók gyártását, hogy megelőzhessenek egy a borgéhoz hasonló fenyegetést. De a természetükből adódóan nem valószínű, hogy valaha is teljes vereséget szenvednének a Föderációtól. A diplomáciai megoldások pedig teljesen eredménytelenek lennének. De Kathryn Janewaynek, a USS Voyager kapitányának, aki sikeresen megzavarta kollektíva működését, sikerült kirobbantania egy felkelést a Borg ellen.

Típusok[szerkesztés]

Felderítő: A Felderítő típus lényegében egy miniatűr Kocka, mindössze 5 dolgozóból álló legénységgel. A hajó megközelítőleg néhány méter élhosszúságú, és mint egy 2.5 millió tonnás jármű. A típus feladata, hogy felbecsülje olyan új fajoknak a képességeit és technológiáját, amikkel találkoznak.

Szonda: A Szonda-típus egy igen kisméretű, és viszonylag kevésbé felfegyverzett típus, mint a nagyobb hajók. A Borg valószínűleg kisebb ellenállású célok asszimilálására és felderítésekre használja. Gyakran nevezik koporsó osztálynak is.

Gömb:Borg Gömbbel először 2373-ban, a 001-es szektornál lezajlott csatában találkozhattak. Az elpusztult Kocka utoljára még kilőtt egy Gömböt, amely dolgozók egy kis csoportját szállította. A Gömb egy temporális vortexet hozott létre, és visszautazott 2063-ba, hogy megelőzhesse a Föderáció kialakulását.

A Sovereign osztályú USS Enterprise-E követte a Gömböt a vortexben. Az Enterprise kvantumtorpedókkal megsemmisítette a Gömböt, de néhány borg dolgozó a hajó fedélzetére sugározta magát, és elkezdték asszimilálni azt. A Borg-királynő közvetlen felügyeletével zajló asszimilációt azonban sikerült megállítani, és a dolgozókat a királynővel együtt elpusztítani.

Ezután a Voyager már többször is találkozott Gömbökkel a Delta Kvadránsban. A Voyager legénysége egyszer egy transztér-tekercset is ellopot az egyik Gömbről, és néhányukat rövid időre asszimilálták 2375-ben egy másik fedélzetén. A hajó visszatérésekor az Alfa Kvadránsba a transztér-alagútban egy Gömb üldözte a Voyagert, de nem sokkal később megsemmisült.

A Gömbök valószínűleg jóval kevesebb számban léteznek, mint a borg Kockák. Lehetséges, hogy különböző speciális konfigurációkkal készülnek, de a borg természetét ismerve valószínűbb, hogy a hajók gyorsan képesek adaptálódni mindenféle misszióhoz. A viszonylag korlátozott fegyverzet és védelmi képesség miatt a Gömbök inkább tudományos vagy felderítő célú hajók lehetnek.

A Voyager visszatérte után az exborg Hét Kilenced rengeteg információval szolgálhat a Kollektíváról. Eddig a Csillagflotta semmilyen új információt nem szolgáltatott ki.

Kocka: Ez a típus a Borg legáltalánosabb és legnagyobb hajóosztálya, valószínűleg a legnagyobb példányszámban elkészült típus. Először 2365-ben, Q-nak köszönhetően találkozott vele a föderációs USS Enterprise. Később, szinte minden találkozást a borggal kockahajók képviseltek, leszámítva a delta kvadránsbelieket, illetve a Lore android által uralt borgok speciális hajóját.

Taktikai kocka: Elsőként a Voyager találkozott vele és meggyőződhetett arról, hogy ez a Borgok eddigi legerősebb fegyvere.

A királynő hajója, más néven: "Gyémánt hajó": A Borg-királynő hajója rombusz alakja miatt kapta a "Gyémánt hajó" elnevezést. A hajóról nagyon keveset lehet tudni, mivel ismeretek szerint egyetlen példány létezett csak a királynő személyes használatára. A többi borg hajóhoz hasonlóan ez a hajó is jól felfegyverzett, torpedókkal, pajzzsal rendelkezik, és térváltásra is képes.

2375-ben Hét Kilenced a hajóra került, miután a királynő elrabolta, és megpróbálta visszatéríteni a kollektívába, mert felkeltette az érdeklődését, milyen jól visszaszokott az emberi közösségbe, de Hét Kilenced mindvégig ellenállt. Ezt követően a 10026-os faj asszimilálását is végig kellett néznie, majd miután kimenekítették róla, és a hajó üldözőbe vette a Delta Kompot, nemsokára megsemmisült, amikor a USS Voyager összeomlasztotta a szubtér-járatot körülötte.

Transz-warp prototípus Ezt a hajót az Enterprise-D által, a kollektívától függetlenné vált Hugh és társai építették, majd az android Lore átvette felette az irányítást. Végül egy összecsapásban, az átmenetileg Beverly Crusher által irányított Enterprise-D megsemmisítette a borg hajót egy, a hajó fézereivel generált napkitöréssel.

Forrás[szerkesztés]