Borensberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borensberg
Közigazgatás
Ország Svédország
Rangváros
Alapítás éve1307
Népesség
Teljes népesség3093 fő (2020. dec. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Terület2.4 km²
Összesen2.4 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 58° 33′ 14″, k. h. 15° 16′ 59″Koordináták: é. sz. 58° 33′ 14″, k. h. 15° 16′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz Borensberg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Göta Hotel, Borensberg

Borensberg egy település Svédország Östergötland nevű megyéjében, Motala település mellett. A településnek 2686 lakosa volt 2010-ben. Motala városától 15 kilométernyire helyezkedik el a Göta-csatorna és a Boren-tó mellett. A település határában egy iparterület húzódik, ahol többek közt a műanyaggyártással foglalkozó Arla Plast gyár is található.

A város eredeti neve (Husbyfjöl) legelőször 1307. április 17-én bukkant fel. E terület arról volt híres még a régebbi időkben, hogy itt volt egy híd a Skäninge-Örebro útvonalon. A helyiség arról híres továbbá, hogy a település kocsmájában járt egyszer Krisztina svéd királyné.

A Göta-csatorna megépítése nagy hatással volt a városkára. E csatorna megépítése után nevezték el jelenlegi nevén, illetve a csatorna megléte is hozzájárult ahhoz, hogy a városka lakosságszáma elérje a mostani szintet, valamint, hogy a település ezáltal elnyerje a városi rangot.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Borensberg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]