Boorabbin Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boorabbin Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városCoolgardie
Terület281,53[1] km²
Alapítás ideje1977
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Boorabbin Nemzeti Park (Ausztrália)
Boorabbin Nemzeti Park
Boorabbin Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 31° 14′ 18″, k. h. 120° 10′ 09″Koordináták: d. sz. 31° 14′ 18″, k. h. 120° 10′ 09″
Boorabbin Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Boorabbin Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Boorabbin Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Coolgardie és Southern Cross között, a Great Eastern Highway mentén.[2] A park az őslakosok által elnevezett szikláról, illetve az 1898-ban létrehozott Boorabbin településről kapta a nevét.

A Boorabbin Nemzeti Park egy fennsíkon fekszik. Elsődlegesen homoktalajok találhatóak errefelé és jellegzetes növénytakarója az 50 millió évvel ezelőtt itt lerakódott homokrétegekhez alkalmazkodott. Napjainkban az eróziónak a táj formálásában már csökkenő szerepe van. A múlt talajpusztulásának következményekébben a viharvert, átmosott homoktalajnak alacsony a tápanyagtartalma.

Ennek ellenére a vegetációt számtalan növényfaj egyedei alkotják. A Kwongan fenyér, illetve az erdőségek gazdag élővilágnak adnak otthont. E terület könnyedén felismerhető változatos növényvilágáról. A park látványosságai közé tartoznak a változatos vadvirágok, mint például a Samphire a sós tavak környékén. A park többi részén élő növények például a Banksia, az akácia, a Hakea, a Santalum növénynemzetség tagjai, a Melaleuca növénynemzetség tagjai, valamint a Xanthorrhoea egyedei. Az Eriostemon növénynemzetség két ritka faja is megtalálható itt, ezek az Eriostemon pachyphyllus és az Eriostemon coccineus.

A park állatvilágához többek közt 17 emlősfaj tartozik, egyebek mellett az erszényesfélék közé tartozó Dunnartok, illetve a bozótpatkányok (Rattus fuscipes). A nemzeti park területén 4 békafaj, 52 hüllőfaj, illetve 51 madárfaj él.[3]

2007. december 30-án egy bozóttűzben életét vesztette három ember, miután egy útzár alakult ki a Great Eastern Highway-en Coolgardie-nál. Három teherautós megpróbálta megkerülni a bozóttüzet, ám súlyos füstmérgezést kaptak, amely az életükbe került. a bozóttűz még további két héten keresztül tombolt a környéken, mire a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk és a forgalom is csak ekkor indulhatott el újból a főútvonalon. A tűz okaival kapcsolatos nyomozást még nem zárták le.[4][5] A tűz több, mint 7500 hektárnyi területet perzselt fel a nemzeti park területéből. A tűz a Great Eastern Highway déli oldalára is átterjedt, mielőtt el tudták volna oltani.[6]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Boorabbin National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. (2010) „Department of Environment and Conservation 2009–2010 Annual Report”, 48. o, Kiadó: Department of Environment and Conservation. [2011. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. ISSN 1835-114X. (Hozzáférés: 2016. február 22.)  
  2. Kalgoorlie Tourism Visitor Centre - Parks and nature reserves. [2010. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  3. Ministrial Medi Statements. [2012. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  4. Emergency Management Authority Disasters Database. [2012. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  5. ABC News - Lightning sparks six fires. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  6. Department of Environment and Conservation. [2011. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 30.)