Bonprix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
bonprix Handelsgesellschaft mbH
Típuskorlátolt felelősségű társaság
Alapítva1986. május
SzékhelyHamburg, Németország
VezetőkKai Heck
Rien Jansen
Markus Fuchshofen
Richard Gottwald
Marcus Ackermann
Iparágdivat
FormaGesellschaft mit beschränkter Haftung
TermékekTöbbcsatornás értékesítés
Árbevétel1,432 milliárd Euró (2015/2016)
Alkalmazottak száma3000
AnyavállalataOtto Group

A bonprix Handelsgesellschaft mbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz bonprix Handelsgesellschaft mbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A bonprix vezető ruhaipari szállítmányküldő vállalat. Hamburgban alapították 1986-ban az Otto Group leányvállalataként. A bonprix termékkínálata női, férfi és gyermekruházatból, valamint textíliákból és háztartási kellékekből áll. A bonprixet négy vezetőségi tag képviseli: Dr Kai Heck, Rien Jansen, Dr Markus Fuchshofen és Dr Richard Gottwald. A vállalat 3000 munkatársat[1] alkalmaz világszerte. A márkát a magyar piacon a lengyel bonprix Sp. z o.o.vállalat képviseli.

Történet[szerkesztés]

A bonprixet 1986-ban Hans-Joachim Mundt és Michael Newe alapította. 1988-ban csatlakozott hozzájuk Josef Teeken. 1989-ben a cég története során első alkalommal a bevétel meghaladta az 1 millió német márkát. Működésének megkezdése után csupán néhány héttel adta ki a cég az első katalógusát. Ennek összesen 32 oldala volt – a bonprix jelenlegi katalógusai majdnem 200 oldalból állnak.

A bonprix 1997 óta van jelen a világhálón, innen származik a cég megrendeléseinek több mint 50%-a. 1999-től állt fel a bonprix üzlethálózata, először Észak-Németországban. A ruhaipari vállalatnak 70-nél több boltja van Németországban, s 30 feletti a számuk Ausztriában, Svájcban és Olaszországban.

Magyarországon a bonprix webáruháza 2007 óta üzemel. 2016-ban a cég internetes boltját havonta közel 370.000 felhasználó látogatta meg.[2]

Tevékenység[szerkesztés]

A bonprix a ’90-es évek végétől a többcsatornás értékesítési stratégiát alkalmazza. A bonprix működésének 4 csatornája az e-commerce, katalógus, kiskereskedelmi üzlethálózat és teleshop. Napjainkban az áruháznak 30 millió ügyfele van a világ 29 országában, ebből 9,5 millió Németországban, ahol a webáruház a 10 legnagyobb közé tartozik. 2015/16 évi 1,432 milliárd eurós bevételével a bonprix az Otto Group legerősebb vállalatai közé tartozik.

1991 óta a bonprix más európai országokban is terjeszkedni kezdett. A cég napjainkban 29 országban van jelen, köztük Magyarországon.

A webáruház a cég jelenleg legfontosabb értékesítési csatornája. Kínálatában kb. 30 ezer termék található. Az ajánlatok a katalógusban is megtekinthetők, amely a cég által megadott adatok szerint 500.000 háztartásba jutnak el Magyarországon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Otto Group: Bonprix. www.ottogroup.com [online]. online hozzáférést Archiválva 2020. június 1-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. bonprix - Internetes áruház online hozzáférést