Bonded by Blood

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Exodus
Bonded by Blood
nagylemez
Megjelent1985. április 25.
Felvételek1984. július
Prairie Sun Recording Stúdió, Cotati, Kalifornia
StílusThrash metal
Nyelvangol
Hossz40:49
KiadóTorrid/Combat Records
ProducerMark Whitaker
Exodus-kronológia
Bonded by Blood
(1985)
Pleasures of the Flesh
(1987)
SablonWikidataSegítség

A Bonded by Blood az amerikai Exodus thrash metal együttes 1985-ben megjelent debütáló nagylemeze. Ugyan az anyag felvételei már 1984 nyarán befejeződtek, a megjelenésre csaknem egy évet kellett várni, leginkább anyagi jellegű problémák miatt. Az albumot lelkes rajongótábor várta, ugyanis az Exodus 1982-es demója és legendásan energikus koncertjei révén a Bay Area legnépszerűbb zenekara volt a Metallica mellett.[1] A ma már a thrash metal egyik legnagyobb klasszikusának számító[2] album, az egyetlen olyan Exodus lemez, melyen az eredeti énekes Paul Baloff hallható. Ugyan Baloff a 90-es évek végén és a 2000-es évek legelején is énekelt a zenekarban, de stúdióalbum ekkor nem készült vele, mindössze egy Another Lesson in Violence című koncertlemezt dobtak a piacra még 1997-ben. 2008-ban Gary Holt gitáros és Tom Hunting dobos úgy döntött, hogy akkori társaikkal újra rögzítik a debütáló lemez dalait, mely végül Let There Be Blood címmel valamint egy új borítóval jelent meg.

Előzmények[szerkesztés]

A zenekar első demója 1982-ben jelent meg, melyen erősen lehetett érezni a New Wave of British Heavy Metal zenekarok hatását. 1982 őszén a Metallica előtt léphettek fel egy koncert erejéig, ekkor döntöttek úgy, hogy egy gyorsabb és keményebb hangzás felé indulnak el. Mivel Jeff Andrews számára nehézséget okozott a gyors játék ezért megváltak tőle. Az új basszusgitáros Rob McKillop lett. Ezt követően Kirk Hammett eleget tett a Metallica felkérésének, a helyére érkező Rick Hunolttal pedig kialakult a lemezt is rögzítő Holt-Hunolt-Baloff-Hunting-McKillop felállás. Az új albumra való felkészülés gyanánt Holt egy hét alatt megírta a Strike of the Beast és a No Love című dalokat, majd egy 40 perces, instrumentális demo anyagba (Turk Street) fogtak bele, ami végül befejezetlen maradt. A második hivatalosan megjelent demo öt dalt tartalmazott (Exodus, Bonded by Blood, Strike of the Beast, A Lesson in Violence, And Then There Were None), zeneileg pedig már egy gyorsabb és keményebb Exodust mutatott. A kazettát hamar elkapkodták a rajongók, a zenekar népszerűsége pedig akkora volt, hogy San Franciscóban a már lemezzel és masszív kiadói támogatással rendelkező Slayer volt az előzenekaruk.[3]

Intenzív koncertjeik és növekvő hírnevük hatására a Whiplash fanzine társszerkesztője Sam Kress ajánlott nekik lemezszerződést. A New York-i Torrid Records szerződtette az együttest, a lemezfelvétel pedig 1984 júliusában vette kezdetét. A producer az a Mark Whitaker lett, aki korábban a Metallica Ride the Lightning albumánál segédkezett. Az Exodus korábbi producere Doug Piercy gitáros volt (Anvil Chorus, Heathen), aki Holt elmondása szerint képtelen volt a komoly munkára.[3]

Doug akkoriban túl őrült, túl bulizós volt ahhoz, hogy komoly munkát tudjunk végezni vele. Máig is imádom a fickót, de egyszerűen nem tudta hol a határ. Katasztrófális lett volna, ha olyan producert választunk, aki még nálunk is többet iszik.

– Gary Holt

1984 júliusában a Prairie Sun Recording stúdióban rögzítették a lemezt. Csaknem élőben vették fel a dalokat, utólag csak extra gitárokat és az éneket kellett hozzá keverni. Az énektémákkal komoly gondok adódtak, ugyanis a stúdióban lakó Baloff csak soronként tudta felénekelni a számokat. Gyakran elfelejtette a szövegeket, és az ütemérzéke is sokszor cserben hagyta. Így a címadó dal egyik sorát a hangmérnök üvöltötte fel.[3]

Paul Baloff a zenekar egykori énekese.
Kritikák
SzerzőÉrtékelés
Metal Forces10/10 [4]


Megjelenés, fogadtatás[szerkesztés]

Eredetileg az A Lesson in Violence című dal után akarták elnevezni az albumot, de a kiadó ezt túlságosan brutálisnak találta. A dal szövege egy zenekari rituáléra utal, ugyanis korábban Gary, Kirk, Tom és Paul megvágta a tenyerét, így fejezve ki elhivatottságát a heavy metal iránt.[3] A borítóval is akadtak gondok, ugyanis az összenőtt sziámi ikreket ábrázoló képet is túlzásnak tartotta a kiadó. E téren a zenekar akarata érvényesült, de a lemez megjelenése így is csaknem egy évet csúszott. Ez idő alatt megjelent egy kalózverzió a A Lesson in Violence címmel. Holt elmondása szerint ez annyira elterjedt, hogy a lemezmegjelenés előtt akár önálló turnéra is indulhatott volna az együttes, nemcsak hazájában, de Európa szerte is. Érdekesség, hogy eredetileg felkerült volna a lemezre az az Impaler című szám is, melynek riffjét Kirk írta, és fel is használta a Trapped Under Ice című Metallica dalban.[5] Az album végül 1985 április 25-én került a boltokba, mely a kritikusokat és a rajongókat is megnyerte magának. Ezt egy amerikai turné követte a Slayer és a Venom társaságában, majd a Combat Records látván a zenekar népszerűségét 1986-ban újra kiadta az albumot. Később több újrakiadást is megélt a Bonded by Blood, gyakran más borítóval. A legnagyobb hírverést azonban a 2008-as kiadás kapta, ezen ugyanis az akkori felállás újra fel is játszotta a klasszikus dalokat.

A Bonded by Blood albumot általában a legerősebb thrash metal debütálásként tartják számon,[3] melynek hatása felbecsülhetetlen a később érkezett metal zenekarokra. Eduardo Rivadavia az AllMusic kritikusa szerint a Kill ’Em All mellett ez a lemez indította volna el a thrash metal hullámot, ha nem csúszik a megjelenése majd egy évet. Hozzátette, hogy az album befolyása messze meghaladja tényleges hírnevét, mely a "thrash metal puzzle" fontos darabja.

2013-ban a Whatculture! magazin Minden idők 10 legnagyobb thrash metal albuma listáján a 8. helyezést érte el, míg a Metalrules.com 100 legjobb heavy metal album listáján a 80. lett.[6] A Loudwire magazin listája 2015-ben olyan thrash metal albumokat rangsorolt, melyeket nem a Big 4 (Metallica, Slayer, Anthrax, Megadeth) tagjai készítettek el. Ezen a Bonded by Blood a 2. helyezést érte el.[7] Maga a zenekar is mérföldkőnek tekinti a lemezt, és úgy hivatkozik rája, mint pályafutása egyik legerősebb albumára.[3]

Én a komplett thrash korszak legjobb anyagának tartom a Bondedot, és ideértem a Reign in Blood-ot is a Slayertől. Nem mondom, hogy mi találtuk fel a thrasht, de az alapok lerakásánál keményen ott voltunk mi is.

– Gary Holt

Az album dalai[szerkesztés]

# Cím Hossz
1. Bonded by Blood 3:43
2. Exodus 4:05
3. And Then There Were None 4:40
4. A Lesson in Violence 3:49
5. Metal Command 4:13
6. Piranha 3:45
7. No Love 5:08
8. Deliver Us to Evil 7:07
9. Strike of the Beast 3:57
40:49
bónuszdalok a későbbi kiadáson
  CímSzerző(k) Hossz
1. And Then There Were None (koncertfelvétel)Holt 4:52
2. A Lesson in Violence (koncertfelvétel)Holt, Hunolt 3:26

Közreműködök[szerkesztés]

Exodus

Produkció

  • Ken Adams, Todd Gordon – társ producer
  • Mark Whitaker – producer
  • John Volaitis – hangmérnök
  • Mark Whitaker – hangmérnök
  • George Horn – keverés

Borító

  • Donald J. Munz és Richard A. Ferraro

Stúdió[szerkesztés]

  • Prairie Sun Recording Stúdió, Cotati, Kalifornia – felvétel (1984 július)
  • Fantasy Studios,Berkeley, Kalifornia – maszter
  • Tres Virgos Studios, San Rafael, Kalifornia – keverés 1984 augusztus

Források[szerkesztés]

  1. http://www.shockmagazin.hu/klasszikushock/exodus-bonded-by-blood
  2. Rivadavia, Eduardo: Exodus – Bonded by Blood review. AllMusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
  3. a b c d e f Hammerworld magazin - 2008-2009/december–január – Exodus interjú - 22. o.
  4. Doe, Bernard (1985). „Exodus – Bonded by Blood”. Metal Forces (9). (Hozzáférés: 2014. október 29.)  
  5. Exodus – Tempo of the Damned – Encyclopaedia Metallum. The Metal Archives. (Hozzáférés: 2017. január 24.)
  6. The Top 100 Heavy Metal Albums. Metal Rules. [2011. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
  7. Top 10 Thrash Albums NOT Released by the Big 4. Loudwire.com, 2015. október 8. (Hozzáférés: 2015. október 9.)