Bombus ternarius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bombus ternarius
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Hártyásszárnyúak
(Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak
(Apocrita)
Öregcsalád: Méhek (Apoidea)
Család: Méhfélék (Apidae)
Alcsalád: Mézelőméhek (Apinae)
Nemzetség: Bombini
Nem: Poszméh (Bombus)
Faj: B. ternarius
Tudományos név
Bombus ternarius
Say, 1837[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bombus ternarius témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bombus ternarius témájú kategóriát.

A Bombus ternarius poszméhet emlegetik még narancsöves poszméhnek vagy háromszínű poszméhnek, ami a sárga, narancssárga és a fekete színek váltakozásából adódik. Fészkét a föld felszínén alakítja ki. A kolónia életciklusa egy szezon erejéig tart. Előfordulása az Egyesült Államok északkeleti részén és Kanadában gyakori. Leginkább a szeder, az aranyvessző, áfonya és a selyemkóró környékén fordul meg. Mint ahogy a nemzetség többi tagja, a Bombus Ternarius poszméh is összetett társadalmi struktúrában él, reprodukciós királynői kaszttal, valamint számos olyan "nővér" munkásságával együtt, akiknek munkájuk közé tartozik a táplálékkiegészítés, ápolás, fészekőrzés.

Leírás[szerkesztés]

Méretek[szerkesztés]

A Bombus ternariusról készült rajz

A B. ternarius egy kisebb testű, viszonylag karcsú poszméh. A királynő 17–19 mm hosszú, potrohának szélessége a legszélesebb részen 8,5–9 mm. A munkások 8–13 mm hosszúak, a felderítők 9,5–13 mm-esek. Mind a munkások, mind a felderítők szélessége 4,5-5,5 cm.

Színek[szerkesztés]

A királynő és a munkások feje fekete színű, néhány halványsárga szőrrel. Az elülső és a hátsó tor, illetve az első és a negyedik abdominális szegmens sárga, a hasi terület 2. és 3. szegmense narancssárga, a terminális szegmensek pedig fekete színűek. A királynő és a munkások közel megegyezően néznek ki, a legszembetűnőbb különbség a méretük. A munkásoknak nagyon kevés zsírjuk van, különösen a hasukon, így sok hely marad a mézes gyomor számára és a nagyobb nyelőcsőnek, amiben a nektár jól tárolható a szállítás során. Ezzel szemben a fiatal királynők hasi része zsírosabb, nehezebbek mint a munkások.

A felderítőknek sárga fejük van, néhány fekete szőrrel. A tor és a gyomorterület vastagsága hasonló a nőstényekéhez, azzal a kivétellel, hogy az utolsó hasi szegmensek oldalukon sárgák. A felderítők szőre hosszabb, mint a nőstényeké.

A Bombus huntii egy másik, az Egyesült Államok nyugati részén található gyakori poszméhfajta, ami közel azonos a B. ternarius színezettségével, de náluk jellemzőbb a sárga fejszőrzet, nem pedig a fekete.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cameron, S.A. (2007). „A comprehensive phylogeny of the bumble bees (Bombus)”. Biological Journal of the Linnean Society 91, 161–188. o. DOI:10.1111/j.1095-8312.2007.00784.x. (Hozzáférés: 2013. október 4.)  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bombus ternarius című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.