Bovtiskai kráter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Boltiszk-kráter szócikkből átirányítva)
Bovtiskai kráter
Ország Ukrajna
Típusimpact
Kor64,53–65,81 Ma
Átmérő24 km
NévadóBovtiska település
Elhelyezkedése
Bovtiskai kráter (Ukrajna)
Bovtiskai kráter
Bovtiskai kráter
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 54′, k. h. 32° 15′Koordináták: é. sz. 48° 54′, k. h. 32° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Bovtiskai kráter témájú médiaállományokat.

A bovtiskai becsapódási kráter Ukrajna Kirovohradi területén, Bovtiska falu közelében található. A kráter átmérője 24 kilométer, a kora pedig az argon-argon kormeghatározás alapján 65,17 ± 0,64 millió év, így nagyjából egyidős a mexikói a Chicxulub-kráterrel és a K-T határral. A feltételezés szerint a Chicxulub-becsapódás okozta a kréta időszak végén bekövetkezett tömeges kihalást.

A bovtiskaihoz hasonlóan világszerte több más, körülbelül 65 millió éves krátert is találtak, ami arra utal, hogy ebben az időszakban a Földnek több égitest is nekiütközött. A Shoemaker–Levy 9 üstökös 1994-es Jupiterbe való becsapódása megmutatta, hogy egy néhány napon belüli többszörös ütközés lehetséges.

Áttekintés[szerkesztés]

A bovtiskai kráter Közép-Ukrajnában található a Dnyeper mellékfolyója, a Tyaszmin vízgyűjtő területén. Átmérője 24 kilométer. Piroklasztikumból álló breccsatakaró veszi körül, amely egy 6500 km²-es területet fed le. A feltételezés szerint közvetlenül a becsapódás után az elborított terület mérete 25 000 km²-es volt és legalább 1 méter mély, míg a kráter peremének mélysége elérte a 600 métert.

A kráter közepén egy 6 kilométeres átmérőjű kiemelkedés található, ami 550 méterrel emelkedik a kráter alapja fölé. A kiemelkedést jelenleg egy, a becsapódás után létrejött, körülbelül 500 méter vastag üledékréteg borítja, melyet az 1960-as években fedeztek fel olajkutatás közben.

Kor[szerkesztés]

A felfedezése idején a kráter korát nagyjából a becsapódás által érintett kőzetek kora és az azokat borító üledék kora közé becsülték. Az előbbieket a cenomani és a turoni korszak közé (93,5, illetve 89 millió évvel ezelőttre) datálták. A krátert borító üledék fúrással kinyert mintáiban talált fosszíliákat a paleocén időszakából, 65–54,8 millió évvel ezelőttről származnak. Így a kráter kora 54,8–98,9 millió évre tehető.

Egy újabb radiometrikus kormeghatározás csökkentette a bizonytalanságot. A kráterből származó üvegben levő urán 238-as izotóp bomlása alapján az anyag kora 65,04 ± 1,10 millió év, az argon radioaktív bomlását elemezve pedig a kor 65,17 ± 0,64 millió év. E két eredmény közel áll a Chicxulub-kráter korához.

Többszörös becsapódás valószínűsége[szerkesztés]

Habár a Chicxulub- és a Boltiszk-kráterek a statisztikai hibák figyelembevételével egyidősek, ez nem jelenti azt, hogy pontosan egyszerre is alakultak ki. A Földbe való becsapódások arányának becslése alapján nem rendkívüli, hogy a Chicxulub-becsapódás után fél millió évvel egy Boltiszk méretű kráter alakult ki. E becsapódási kráterek kormeghatározása még nem elég pontos ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy egymástól évezredekre történtek-e, például egy olyan időszakban, amikor az ilyen események gyakoriak voltak, vagy egyszerre, ahogyan a Shoemaker-Levy 9 és a Jupiter esetében, 1994-ben.

A még nem bizonyítottan becsapódási eredetű Silverpit-kráter felfedezése és a korával kapcsolatos korai beszámoló, amely 65–60 millió évesre becsüli a képződmény korát, erősítette azt az elképzelést, ami szerint ebben az időben több égitest is a Földnek ütközött, a későbbiekben azonban a kort illető becslés 74–45 millió évet állapított meg.[1]

A Siva-kráterről is azt feltételezik, hogy ekkor alakult ki, de a becsapódási eredete vitatott.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stewart, S. A. & Allen, P. J. (2005. 03). „3D seismic reflection mapping of the Silverpit multi-ringed crater, North Sea”. Geological Society of America Bulletin 117 (3), 354–368. o. [2011. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1130/B25591.1. (Hozzáférés: 2009. március 16.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boltysh_crater című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Grieve R.A.F., Reny G., Gurov, E.P., Ryabenko V. A. (1985). „Impact Melt Rocks of the Boltysh Crater”. Meteoritics 20, 655. o.  
  • Gurov E.P., Gurova H.P. (1985). „Boltysh Astrobleme: Impact Crater Pattern with a Central Uplift”. Lunar & Planetary Science 16, 310-311. o.  
  • Kashkarov L.L., Nazarov M.A., Lorents K.A., Kalinina G.V., Kononkova N.N. (1999). „The Track Age of the Boltysh Impact Structure”. Astronomicheskii Vestnik 33, 253. o.  
  • Kelley S.P., Gurov E. (2002). „The Boltysh, another end-Cretaceous impact”. Meteoritics & Planetary Science 37, 1031-1043. o.  

További információk[szerkesztés]