Boldog Josepha Hendrina Stenmanns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boldog Josepha Hendrina Stenmanns SSpS
Boldog Josepha Hendrina Stenmanns SSpS
Boldog Josepha Hendrina Stenmanns SSpS
a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek társalapítója
Születése
1852. május 28.
Issum, porosz Rajnai Tartomány
Halála
1903. május 20. (50 évesen)
Steyl, Hollandia
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Boldoggá avatása2008. június 29., Róma
Boldoggá avatta: XVI. Benedek pápa
Ünnepnapjamájus 20.
A Wikimédia Commons tartalmaz Boldog Josepha Hendrina Stenmanns SSpS témájú médiaállományokat.

Boldog Josepha Hendrina Stenmanns SSpS (Issum, 1852. május 28.Steyl(wd), 1903. május 20.) boldoggá avatott római katolikus apáca a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek társalapítója.

Élete[szerkesztés]

Hendrina Stenmanns, a későbbi Josepha anya 1852. május 28-án született egy hétgyermekes családban, első gyermekként. Már gyermekkorában segédkezett a szegények és betegek segítésében. 1871-ben tizenkilenc évesen csatlakozott a ferences harmadrendhez. Noha vágyódott a szerzetesi életre, de családi kötelezettségek miatt erre nem volt lehetősége. A várakozás évei alatt anyagilag támogatott egy szabótanoncot, a steyli missziósházba akart jelentkezni. Ekkor ismerkedett meg Szent Arnold Janssennel. Ekkor költözik Steylbe, ahol az első időkben Boldog Helena Maria Stollenwerkhez hasonlóan missziósház konyhájában dolgozott. Amikor 1898-ban Janssen megalapítja a Szentlélek Szolgálói Missziós Nővérek közösségét ott Boldog Helena Maria Stollenwerkkel együtt az új rend társalapítója lett. 1901. december 8-án tett örök fogadalmat. Bár szeretett volna misszióba menni, de erre nem volt lehetősége. 1903. május 20-án tüdőbetegségben hunyt el.

Boldoggá avatási eljárása nem sokkal később elindult, de a boldoggá avatáshoz szükséges csodát csak 1985-ben igazolták, amikor egy brazil végstádiumú végbélrákos férfi orvosilag nem igazolható módon meggyógyult, az ő közbenjárására. XVI. Benedek pápa 2008-ban avatta boldoggá.

Források[szerkesztés]