Boiorix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boiorix
Született i. e. 2. század
Elhunyt i. e. 101
Vercelli
Foglalkozása katona
Tisztsége uralkodó
Halál okabevetésben esett el
SablonWikidataSegítség

Boiorix (i. e. 2. századVercelli, i. e. 101) a protogermán kimber törzs királya volt, legendás hadisikerei örökítették meg a nevét.

Élete[szerkesztés]

Boiorix a kimber háború időszakában vezette törzsét, halálával a háború is véget ért. Legjelentősebb eredménye az i. e. 105. október 6-i arausiói csatában elért győzelem volt, ahol a rómaiak százezernyi katonát és az őket kiszolgáló személyzetet veszítettek el.[1] Ez vezetett a római légiók reformjához, melynek eredményeképpen négy évvel később, i. e. 101-ben a rómaiak a vercellaei csatában legyőzték és megölték Boiorix-t.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: Periochae of Books 66-70. [2017. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 1.)
  2. Sampson, Gareth S.. The crisis of Rome: the Jugurthine and Northern Wars and the rise of Marius. Pen & Sword Military, 175. o. (2010). Hozzáférés ideje: 2012. december 1. 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boiorix című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.