Bogićevica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bogiçevica szócikkből átirányítva)
Bogićevica
(Bogiçevica, Bogiqevica, Богићевица, Bogićevica)
Hely Montenegró
 Koszovó
 Albánia
HegységProkletije
Legmagasabb pont2533 m
Típusgyűrthegység
Hosszúság15 km
Szélesség10 km
Elhelyezkedése
Bogićevica (Montenegró)
Bogićevica
Bogićevica
Pozíció Montenegró térképén
é. sz. 42° 36′ 00″, k. h. 20° 04′ 48″Koordináták: é. sz. 42° 36′ 00″, k. h. 20° 04′ 48″
Térkép

A Bogićevica hegyvidék Montenegró, Albánia és Koszovó határán fekszik a Prokletije hegység területén. Legmagasabb pontja a 2533 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező Marijaš. A hegyvidék déli hegyei Albániához és Északnyugat-Koszovóhoz tartoznak, míg az északnyugati hegyek már Montenegró területét képezik. Az albán és a koszovói oldalon egy völgy található. Az albán oldalon Tropojë városa, míg a koszovói oldalon Dečani városa fekszik a hegyvidék lábánál.

1955-ben a Maja e Ropës hegy mintegy 25 hektáros területét jelölték ki a vidék növényvilágának megőrzését szolgáló természetvédelmi terület helyszínéül. Megtalálhatóak itt a bükk, a tűnyalábos fenyők és egyéb növényfajok is. Ugyanezen vidék Kozhnjari elnevezésű részén a helyi állatvilág megőrzését szolgáló 161 hektáros rezervátumot jelöltek ki, többek közt az itt élő zergék miatt.

Csúcsai[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bogićevica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]