Bodó Györgyi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bodó Györgyi
Életrajzi adatok
Született1935február 25. (89 éves)
Származásmagyar magyar
Pályafutása
Híres szerepeiNatasa Anton Pavlovics Csehov: Három nővér
Amélia Federico García Lorca: Bernarda Alba háza
Kántorkisasszony Bródy Sándor. A tanítónő
Baradlayné Jókay Mór: A kőszívű ember fiai
Nyugati boszorkány L. Frank Baum: Óz, a nagy varázsló
SablonWikidataSegítség

Bodó Györgyi (1935. február 25. –) magyar színésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Két évet végzett a Színházművészeti Főiskolán.

„A legerősebb diktatúra éveiben jártam a Színművészeti Főiskolára, ahol egy – később elhíresült – pamfletben vállaltam szereplést. A szakmai közönség nagy tetszéssel honorálta az előadást. Utána számonkérés következett: „hogy vehettem részt ilyen szennyben?” „De hisz tetszett”, csodálkoztam. Lassan megfagyott körülöttem a levegő, már egy könnyed mozdulatot se tudtam tenni. Végezetül a kapun kívül rekedtem.[1]

Színészi pályáját 1955-től a Békés Megyei Jókai Színházban kezdte.1956-tól a kecskeméti Katona József Színház szerződtette. 1962-től a Honvéd Művészegyüttes tagja volt. 1978-tól szabadfoglakozású művésznőként önálló estjeivel járta az országot.

„Felfedeztem magamnak egy csodálatos költőt: Szécsi Margitot. Összeállítottam egy estet A kötéltáncos vallomása címmel, két hangra, színpadi megvalósításban, díszletben, jelmezben. A másik hangra Déry Mária kolléganőmet kértem fel. Miután két előadás után külföldre távozott, újrakezdtem az egészet Fehér Ildikóval. Ezután megvalósítottunk ugyanebben a stílusban egy Nagy László-estet: Inkarnáció ezüstben. Majd Kormos István A Pincérfrakk utcai cicák című meséjét alkalmaztuk színpadra. Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, mint háló nélkül az artisták. Végül a körülmények miatt egyedül vállaltam megszólalást, Kondor Béla írásaiból, címe: Darázskirály. Írásai olyan csodálatosak, mint képzőművészeti megszólalásai”

1985-től kilenc évig, a színház megszűnéséig, az Arany János Színház társulatához tartozott.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Önálló estjei[szerkesztés]

Filmek, tv[szerkesztés]

  • Kasparek
  • Pincérfrakk utcai cicák

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]