Bockereki-erdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bockereki-erdő
Ország Magyarország
ElhelyezkedéseSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Terület2,158 km²
Alapítás ideje2000
Bockereki-erdő (Magyarország)
Bockereki-erdő
Bockereki-erdő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 10′ 17″, k. h. 22° 25′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 10′ 17″, k. h. 22° 25′ 14″
Fekete gólya

A Bockereki erdő fennmaradását a szerencsés történeti körülményeknek, kedvező fekvésének, elzártságának köszönheti, mely viszonylag a természethez közel álló formában, eredeti állapotában maradt fenn a mai napig.

A Vámosatyától délre fekvő Bockereki-erdő a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része. Az erdő mintegy 600 hektáros területet foglal magába, ez egyben a Beregi-síkság legnagyobb összefüggő erdősége, gyönyörű tisztásokkal, gazdag és változatos élővilággal. Területén védett állatok és növények találhatók, többek között a fekete gólyák kedvelt fészkelőhelye, de itt él a keresztes vipera is.

Növényvilága[szerkesztés]

Hüvelyes gyapjúsás

A területen gyertyános-tölgyes, tölgy-kőris-szil ligetek, fűzláp, égerláp és égeres láperdők gazdagítják a tájat. Gazdag rovar- és madárvilága, értékes flórája révén részben fokozottan védett, részben erdőrezervátum, melynek látogatása engedélyhez kötött.

A kolokán

Az égeres láperdők süppedő tőzegmoha párnái párnái között él többek között a hüvelyes gyapjúsás, a nálunk ritka tőzegeper, a tőzegáfonya, a tőzegpáfrány, babérfűz, és a füles fűz, a gyilkos csomorika és a harmatfű, a kolokán, gyertyános tölgyeseiben pedig fellelhető többek között a tavaszi tőzike is.

Állatvilága[szerkesztés]

A keresztes vipera fekete változata

Az égeres láperdők és gyertyános tölgyesek lakói közül itt fészkel a fekete gólya, és megtalálható itt a keresztes vipera fekete változata, de fellelhető itt a nagyobb vadak közül a gím- és dámszarvas, a vaddisznó, valamint a vadmacska, vidra, borz és a nyest is.

Források[szerkesztés]

  • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága
  • Kelet-Nimród: Bockereki-erdő