Boadicea-osztály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Boadicea-osztály
HMS Boadicea (1908).jpg
Hajótípus Felderítőcirkáló
Névadó HMS Boadicea
Üzemeltető A Brit Királyi Haditengerészet zászlaja Brit Királyi Haditengerészet
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 3300 t (normál terhelés)
3800 t (nagy terhelés)
Hossz 123 m (teljes)
Szélesség 12 m
Merülés 4,3 m
Sebesség 25 csomó (46 km/h)
Fegyverzet

Építésekor

 • 6 db 101 mm-es ágyú (6 × 1)
 • 4 db 47 mm-es ágyú (4 × 1)
 • 2 db 457 mm-es torpedóvető cső

A Boadicea 1916-ban

 • 10 db 101 mm-es ágyú (6 × 1)
 • 4 db 47 mm-es ágyú (4 × 1)
 • 1 db 76 mm-es légvédelmi ágyú
  (később 102 mm-esre cserélték)
 • 2 db 457 mm-es torpedóvető cső
Páncélzat
 • fedélzet: 25 mm
 • parancsnoki torony:
  102 mm

Legénység 317 fő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Boadicea-osztály témájú médiaállományokat.

A Boadicea-osztály a Brit Királyi Haditengerészet két hajóból álló felderítőcirkáló-osztálya volt. Az osztály két hajója a HMS Bellona és a HMS Boadicea volt. Ez volt az első osztály, mely gőzturbinás hajtóművel volt felszerelve. Ez a későbbi osztályoknál már általánossá vált. A Boadicea-osztály cirkálói nagyobbak és nehezebbek voltak, mint a korábbi Adventure-, Forward-, Pathfinder- vagy Sentinel-osztály hajói, pedig azoknál kevesebb fegyverzettel és páncélzattal rendelkeztek. A hajó páncélzata főként a hajtőmű körüli helyekre korlátozódott.

Felépítése[szerkesztés]

Az osztály hajóit eredetileg arra tervezték, hogy a rombolórajokkal együtt, illetve azok előtt haladva felderítse a területet, és ha ellenséges rombolókat talál, erősebb fegyverzete segítségével megsemmisítse azokat. A hajók hat darab 102 mm-es ágyúval voltak felszerelve, melyek közül kettő a híd előtt, kettő a hajó hátsó részén, kettő pedig az első ágyúk mögött helyezkedett el, oldalanként egy-egy elrendezésben. 1916-ban a HMS Boadicea fegyverzetét kibővítették egy 76 mm-es légvédelmi ágyúval, valamint további négy darab 102 mm-es ágyúval, melyeket a hajó közepe táján helyeztek el. A légvédelmi ágyút később kicserélték 102 mm-esre.

Pályafutása[szerkesztés]

A hajókról később kiderült, hogy eredeti feladatuk ellátására alkalmatlanok, mivel túl lassúak ahhoz, hogy kísérjék a rombolókat. Emiatt a hajó által kísért rombolók nagy előnye - a viszonylag nagy sebesség - semmivé foszlott volna, komolyabb tűzerő növekedés nélkül. 1909 és 1912 között a HMS Bellona a 2. rajnál szolgált, de 25 csomós végsebességével túl lomhának bizonyult az általa kísért, 27 csomóval haladó Acorn-osztályú rombolókhoz képest. A HMS Boadicea sebessége még inkább elmaradt a 32 csomóval haladó Acheron-osztályú rombolók sebessége mellett.

Az osztály mindkét hajója részt vett az első világháborúban. A hajók jelen voltak a jütlandi csatánál is, de a tényleges harcokban nem vettek részt. Később mindkét hajót átalakították aknatelepítő hajóvá. A Boadicea-osztályt, az 1909 és 1911 közt épített Blonde-osztály követte, mely még elődeinél is lassabbnak bizonyult.

Az osztály hajói[szerkesztés]

 • Boadicea - A hajót 1908. május 14-én bocsátották vízre, majd 1917 decemberében átalakították aknatelepítő hajóvá. A hajó 1921 januárjától a kikötőben teljesített szolgálatot, majd 1926. július 13-án eladták szétbontásra.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Boadicea-osztály témájú médiaállományokat.