Bo-Katan Kryze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bo-Katan Kryze
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
MegszemélyesítőjeKatee Sackhoff
HangjaKatee Sackhoff
Magyar hangMórocz Adrienn:

Bogdányi Titanilla:

Czirják Csilla:

Bo-Katan Kryze adatai
Fajamandalóri
Nemenőnem
FoglalkozásaA Halálőrség hadnagya
Mandalore uralkodója
TitulusaLady
TestvérekSatine Kryze
(lánytestvér)
LakóhelyeMandalore
Nemzetiségemandalóri
FrakcióGalaktikus Köztársaság
Lázadó Szövetség
Kryze-klán
Mandalore-i Ellenállás
Magasság1.8 méter[1]

Bo-Katan Kryze a Csillagok háborúja egyik szereplője, aki a Klónok háborúja, a Lázadók és a The Mandalorian című sorozatokban szerepel. Megszemélyesítője (illetve az animációs sorozatokban szinkronhangja és motion capture-alanya) Katee Sackhoff amerikai színésznő.

Életrajz[szerkesztés]

Bo-Katan Kryze Mandalore-ról származik, az ottani uralkodó, Satine Kryze húga. A Klónok háborúja idején, viszonylag fiatalon a Halálőrség (Death Watch) nevű paramilitáris, félterrorista szervezet tagja lesz, és annak vezetőjének, Pre Vizslának a jobbkeze. Miután Darth Maul megszállja Mandalore-t, és legyőzi, majd kivégzi Vizslát, illetve nővérével is végez, Kryze (sok más mandalórival ellentétben) egyes társaival Maul ellen fordul. Később a Köztársaság, azon belül is Ahsoka Tano (korábbi ellensége) segítségét kéri Maul eltávolításában, amely bár sikerrel jár, csak egy ideig szabadítja fel Mandalore-t, mert a Köztársaság órákon belül elbukik, helyét a Galaktikus Birodalom veszi át, amely megszállja bolygóját. Kryze a Wren-klánnal szövetkezik (Ursa Wrennel, valamint annak lányával, a lázadó-szimpatizáns Sabine Wrennel), hogy legyőzzék a Birodalom által patronált Gar Saxont, Maul korábbi csatlósát. Ennek sikerét követően Kryze megörökli a Sötétkardot (Darksaber), amely egy történelmi jelentőségű, egyedi fegyver, és mandalore uralkodóját illeti. Az ezer könny éjszakáján (ezen az éjszakában zárult a birodalom és a mandalor csatája, a mandalóri csapatok nagyrésze megsemmiül) elveszíti, a fegyver Gideon moffhoz kerül, aki azt ígéri, hogyha leteszik a fegyvert és átadja a kardot megkíméli a megmaradt életeket. Nem tartja be az ígéretét és megöl minde túlélőt. Bo-Katan két társával, Koska Reeves-zel és Axe Woves-zal bujkálva próbál Gideon nyomára akadni, egy ilyen alkalommal fut össze Din Djarin fejvadásszal, akivel alkalmi szövetséget kötnek, miután kétszer is megmentik az ő és az általa vigyázott Gyermek, Grogu életét. Djarin segít Bo-Katanéknak egy fegyverszállítmányt elkötni a birodalmiaktól, majd elválnak útjaik, ám Reeves és ő nemsokára ismét egy csapat lesznek a fejvadásszal (kiegészülve Boba Fettel, Cara Dune-nel és Fennec Shanddal), amikor Djarin a segítségüket kéri Grogu megmentésében, akit Gideon elrabolt. A csapat csellel feljut Gideon hajójára, Djarin pedig elveszi a Sötétkardot Gideontól, és bár ő nem tart rá igényt, Kryze népe hagyományai miatt csak harcban szerezheti vissza a fegyvert jogosan. Közben Gideon sötétosztagos droidjai kis híján végeznek velük, ám Luke Skywalker személyesen menti meg őket, aki elviszi Grogut, hogy jediként nevelje fel az ifjoncot. Bo-Katan, Djarin és a Sötétkard története eddig ismert, vélhetően a The Mandalorian 3. évada fogja tovább folytatni ezt a történetszálat.

Háttér[szerkesztés]

Bo-Katan Kryze elsőként a Klónok háborúja animációs sorozat negyedik évadában, az "A Friend in Need" című epizódban bukkan fel, ekkor még antagonistaként ábrázolva, aki a pacifista nővérével szembehelyezkedve erősebb kezű vezetést akar bolygójának. A sorozat több epizódjában szerepel, egészen a záró évad utolsó történetszáláig, Mandalore ostromáig. Néhűny epizód erejéig a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban is viszontlátjuk. Mindkét szériában Katee Sackhoff szólaltatja meg a karaktert, valamint motion-capture technológiával a mimikáját is ő adta. A karakter élőszereplős formában először a Mandalorian sorozat második évadának harmadik epizódjában tűnik fel ("The Heiress"), ahol szintén Katee Sackhoff alakítja, immáron hús-vér valójában. Sackhoff azt nyilatkozta, meglepte hogy megkapta az élőszereplős szerepet, mert ő arra számított, hogy híresebb színésznőt (pl. Scarlett Johanssont) kérnek fel majd rá. A Mandalorian harmadik évadában vélhetően visszatér a karaktere.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]