Blérancourt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blérancourt
A blérancourt-i városháza
A blérancourt-i városháza
Blérancourt címere
Blérancourt címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
RégióPikárdia
MegyeAisne (megye)
KerületLaon
KantonCoucy-le-Château-Auffrique
Településtársulásnincs
INSEE-kód02093
Irányítószám02300
Népesség
Teljes népesség1261 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség115 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság75 m
Terület10,76 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 30′ 58″, k. h. 3° 09′ 02″Koordináták: é. sz. 49° 30′ 58″, k. h. 3° 09′ 02″
Blérancourt weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Blérancourt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Blérancourt – község Észak-Franciaországban, Aisne megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Blérancourt a megye nyugati határán fekszik, Soissons-tól 25 km-re északnyugatra, Laontól 45 km-re nyugatra, az Aisne és az Oise folyók völgyeit elválasztó dombvidéken. Területe 10,76 km², a községterület magassága a tengerszint feletti 53–159 m között változik. Blérancourdelle település (Blérancourt-tól 2 km-re nyugatra) is hozzá tartozik.

A községen keresztülhalad a Soissons (25 km) és Chauny (14 km) közötti D6-os megyei út, valamint a Noyon (14 km) és Coucy-le-Château (13 km) közötti D935-ös út. A D335-ös út Trosly-Breuil (19 km) és az Aisne völgye felé teremt összeköttetést. Sainte-Paul-aux-Bois (5 km) felé mellékút vezet.

Északról Besmé és Saint-Paul-aux-Bois, keletről Saint-Aubin, délről Audignicourt és Vassens, nyugatról pedig Nampcel (Oise megye) és Camelin községekkel határos.

Története[szerkesztés]

Blérancourt 1230-ig Coucy várának uraihoz tartozott, ekkor a Fontaine család tulajdonába került. 1600-ban Bemard Potier de Gesvres lett a földesura. A 17. században indult fejlődésnek, ekkor épült kastélya, majd mezővárossá (bourg) vált hetipiaccal. A francia forradalom idején Aisne megye egyik forradalmi központja lett, a helyi nemzetőrség vezetőjének, Antoine de Saint-Justnek köszönhetően. Ekkoriban Blérancourt kantonszékhely is volt. Az első világháború alatt a kastélyban katonakórház működött.

1969. január 1-jén a korábban önálló Blérancourdelle községet Blérancourthoz csatolták.[2]

Nevezetességek[szerkesztés]

  • A Saint-Just-család egykori házát a Bagoly utcában (Rue de la Chouette) 1989-ben helyreállították és múzeumot, valamint könyvtárat rendeztek itt be. Itt működik a turisztikai hivatal is.
  • A 12. században épült Saint-Pierre-es-Liens katolikus templom legértékesebb része a reneszánsz kapuzat a 16. századból.
  • A 17. században épült kastély (château) 1931 óta a francia-amerikai barátság múzeuma. Kertjében újvilági virágokat ültettek és felállították George Washington egész alakos szobrát.
  • Régi kórházát (Hospice des Orphelins) 1661-ben alapította Bernard Potier.

Híres emberek[szerkesztés]

  • 1776-tól, 9 éves korától a községben élt Antoine Saint-Just, a francia forradalom egyik vezéralakja. Itt kezdte politikai pályafutását 1790-ben, mint Blérancourt jogügyelője és a helyi nemzetőrség parancsnoka. 1792-ben a Konvent tagjának választottak.
  • Az első világháború idején itt működött az amerikai Anne Morgan (a híres milliomos, John Pierpont Morgan lánya), aki a háborús humanitárius segélyezés egyik megalapítója volt.

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Blérancourt
A Wikimédia Commons tartalmaz Blérancourt témájú médiaállományokat.