Blowin’ Your Mind!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Van Morrison
Blowin' Your Mind!
nagylemez
Megjelent1967. szeptember
Felvételek1967. március 28-29.
StílusRock, R&B, blue-eyed soul
Nyelvangol
Hossz35:32
KiadóWarner Bros. Records
ProducerVan Morrison és Lewis Merenstein
Van Morrison-kronológia
Blowin' Your Mind!
(1967)
Astral Weeks
(1968)
SablonWikidataSegítség

A Blowin' Your Mind Van Morrison 1967-ben megjelent első albuma. A lemezt 1967 március 28-án és 29-én vették fel, és tartalmazza az első szóló sikerét a Brown Eyed Girl című slágert. A Rolling Stone 1967 negyven legfontosabb albuma közé sorolta.

A felvételek és a megjelenés körülményei[szerkesztés]

Morrison nem tartja ezt a lemezt igazi első lemeznek, mivel Bert Berns a beleegyezése nélkül válogatta a számokat, és adta ki. Néhány hónappal korábban Morrison szerződést kötött a Bang Records-szal, amelyben gyakorlatilag lemondott az általa szerzett dalok ellenőrzéséről. A számokat 1967 márciusában rögzítették, és a terv az volt, hogy négy kislemez formájában jelentetik meg. Az album borítója a rossz ízlés tipikus példája. Az izzadságtól csapzott Morrisont barna szárú növények veszik körbe, ami a kábítószer egyik jelképe. Morrison akkori felesége Janet Planet azt mondta: Soha nem használt, és nem is fog pszichedelikus anyagokat használni. Semmi köze ezekhez az anyagokhoz, és nem is akarja, hogy kapcsolatba hozzák vele. Az énekes így emlékszik vissza: Kaptam egy hívást, hogy az album megjelent, és ilyen a borítója. Tudja, majdnem elhánytam magam. Később, Berns halála után, Morrison kifejezte nemtetszését azokról a dalokról, amelyeket a szerződésben kötelezettségként vállalt.

Dalok és áttekintés[szerkesztés]

A lemez nyolc dala közül csak a Goodby Baby (Baby Goodbye) és a Midnight Special" nem Morrison szerzemény. Clinton Heylin szerint a korong első oldala a zenetörténet egyik legjobb A oldala. Ugyanakkor Greil Marcus az egyik legellenségesebb kritikusa a lemeznek: „fájdalmasan unalmas, a háromperces Browned Eye Girl című számból álló lemez. A "He Ain't Give You None" című dal egy városi mese „vágyódásról, féltékenységről, szexuális undorról”. A dalban szerepel londoni Notting Hill Gate és a Curzon Street, ahol Morrison fiatal zenészként megfordult. Idézet a dalból: "You can leave now if you don't like what is happening." (Eldobhatod, ha nem tetszik az, ami most történik). Brian Hinton egy Bob Dylan Highway 61 Revisited korszakával hasonlítja össze: „az énekes elégedett megvetése, a dal komor léptéke, a méltóságteljes orgona és a éles gitár.”

Curzon Street Morrison szülővárosának Belfastnak egy utcája, amelynek sikátorait és hátsó udvarait említi meg az énekes a dalban. Egyik videójában (nem lehet tudni, melyikben), a Curzon Street lépcsőin látható, ahogy lefelé lépked.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az AllMusic három csillagot adott az ötből a lemezre. Azt írja: „Van Morrison első szólóalbumára csak a "Brown Eyed Girl" sláger miatt fogunk emlékezni, a lemez valójában gyenge próbálkozás Astral Weeks című mesterműhöz képest. Az "Entertainment Weekly" B minősítést adott a korongnak, a következő megjegyzést fűzve hozzá: „a lemez a 60-as évek blues rock kacskaringós szólóinak, hippi érzelgősségeinek és az alkalmankénti torzított gitár hangoknak csapdájába esik. De Van Morrison kezében ezek a kicsapongások erények, és ami feszültté válhatott volna, az gyakran hipnotikus.”

A lemez dalai[szerkesztés]

Az összes dal szerzője Van Morrison, kivéve a jelzett helyen. 

A oldal
  Cím Hossz
1. Brown Eyed Girl 3:03
2. He Ain't Give You None 5:13
3. T.B. Sheets 9:44
B oldal
  Cím Hossz
1. Spanish Rose 3:06
2. Goodbye Baby (Baby Goodbye) (Wes Farrell, Bert Russell) 2:57
3. Ro Ro Rosey 3:03
4. Who Drove the Red Sports Car? 5:35
5. Midnight Special (traditional) 2:51
Az 1994-es CD kiadás bónusz dalai (alternatív változat)
  Cím Hossz
1. Spanish Rose 3:38
2. Ro Ro Rosey 3:09
3. Goodbye Baby (Baby Goodbye) (Farrell, Russell) 2:39
4. Who Drove the Red Sports Car? 3:49
5. Midnight Special (traditional) 2:46

Közreműködő zenészek[szerkesztés]

  • Van Morrison – gitár, ének
  • Eric Gale - gitár

(A lista nem teljes)

Bibliográfia[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]