Blanche Huber

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blanche Huber
Született1901. augusztus 17.
Birkirkara
Elhunyt1940. július 19. (38 évesen)
Birkirkara
Állampolgárságamáltai
Foglalkozása
IskoláiMáltai Egyetem
SablonWikidataSegítség

Blanche Huber (Birkirkara, 1901. augusztus 17.Birkirkara, 1940. július 19.) máltai orvos, gyógyszerész. Az első női orvos Málta történetében.

Élete[szerkesztés]

1901. augusztus 17-én született Birkirkarában, Joseph Hubert lánya. 1919 nyarán ő és Tessi Camilleri elkezdte a tanulmányait a Máltai Egyetemen. Tessi a szabad művészetek tanszékén, Blanche pedig orvosnak tanult.[1] 1925-ben végzett, a diploma megszerzése után azonban nem kórházban, hanem a Żejtun gyógyszertárában dolgozott. Joseph Caruana orvos vette feleségül. 1940. július 19-én halt meg.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Sliemában utcát nevezték el róla.
  • 2019. október 25-én a Máltai Egyetemen szimpóziumot tartottak a nőknek az egyetemen betöltött szerepéről. Megemlékeztek Blanche Huber életéről és munkásságáról is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tessie korábban végzett, mint Blanche.
  2. Women Students at the University of Malta: the first 100 years (Női hallgatók a Máltai Egyetemen: az első 100 év) (angolul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blanche Huber című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]