Black Mountain Side

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Led Zeppelin
Black Mountain Side
Dal a Led Zeppelin albumról
Megjelent 1969. január 12.
Felvételek Olympic Studios, London
1968. október
Stílus Folk rock
Nyelv angol
Hossz 2:12
Kiadó Atlantic Records
Szerző Jimmy Page
Producer Jimmy Page
A(z) Led Zeppelin album dalai
Your Time is Gonna Come
(5)
Black Mountain Side
(6)
Communication Breakdown
(7)
Hangminta

A Black Mountain Side egy instrumentális darab a brit Led Zeppelin rockegyüttes 1969-es első stúdióalbumáról, a Led Zeppelinről. Egy régi angol népdalon alapul, amit Bert Jansch folkzenész Blackwaterside címen vett fel 1966-ban.

Blackwaterside[szerkesztés]

Bár a Led Zeppelin albumán Jimmy Page szerzeményének jelölik, ez valójában egy angol népdal, a Blackwaterside instrumentális változata. A gitárszólam gyakorlatilag megegyezik Bert Jansch 1966-os változatával; fontos különbség, hogy Page DADGAD gitárhangolásban játszik (Page ezt CIA hangolásnak hívta, a Celtic, Indian és Arabic szavak rövidítéseként), míg Jansch egyszerűbb DADGBE (leszállított D) hangolást használt. A tényleges felvételen Page gitárjának hangolása fél hanggal mélyebb a DADGAD-nél.

Janschnak egy barátja, Anne Briggs folkénekesnő tanította a dalt (ő pedig A. L. Lloyd folkzenésztől tanulta). Briggs szintén felvette a dal egy verzióját, bár csak néhány évvel Page és Jansch után. Page később azt állította, hogy ő is közvetlenül Briggstől tanulta, de tekintettel az erős hasonlóságra az ő és Jansch verziója között, ez valószínűtlennek tűnik.

Black Mountain Side[szerkesztés]

Az alapszólam mellett egy gyorsan játszott gitármotívum is hallható, amivel Page a szitár hangját akarta utánozni. Tovább növeli a dal indiai utánérzését a tabla is, amelyen Viram Jasani indiai dobos és szitárjátékos játszott.

A Led Zeppelin koncertjein a Black Mountain Side rendszerint Page ugyancsak instrumentális White Summer című dalának részeként hangzott el; ez a White Summer-Black Mountain Side egyveleg általában 11 percig tartott. Első alkalommal 1968. december 26-án, Denverben játszották.[1] A White Summer az ír She Moves Through the Fair című népdalon alapul. Page a két dal alatt egy széken ülve játszott egy Danelectro gitáron, melyet saját Gibson Les Pauljától eltérően hangolt be. Ezeket a dalokat az együttes egyfajta bemutatóként használta, kiemelve Page képességeit, amint egymaga elfoglalja az egész színpadot és egyedül játszik – csak John Bonham játszott az egyveleg bizonyos részeiben.

A dal 1970-ben, a Royal Albert Hallban előadott verziója látható a Led Zeppelin DVD-n. Egy hasonló verzió hallható az 1982-es Coda című album bővített kiadásán. Ezen a felvételen a White Summer mintegy nyolc perc hosszú, a Black Mountain Side valahol a közepén hallható.

A dalt Page későbbi együttesével, a The Firmmel is játszotta, melynek Paul Rodgers volt az énekese.

A Dread Zeppelin saját verziója az együttes Un-Led-Ed című albumán jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]