Bipoláris hengerkoordináta-rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bipoláris hengerkoordináta-rendszer koordinátafelületei. A sárga félhold megfelel σ-nak, míg a piros cső a τ koordinátát jelzi, a kék sík pedig a z=1 megfelelője. A három felület a P pontban találkozik, melyet fekete gömb jelez

A bipoláris hengerkoordináta-rendszer egy háromdimenziós ortogonális koordináta-rendszer, ami a bipoláris koordináta-rendszerből származtatható a harmadik, z tengely menti eltolással. Az és fókuszegyenesekre teljesül a Descartes-féle koordináta-rendszerben, hogy rendre és , illetve .

Bipolárisnak neveznek olyan görbéket is, melyeknek két fókuszpontjuk van, mint ellipszisek, hiperbolák és Cassini-oválisok. Azonban nem nevezik bipolárisnak az ezeken az alakzatokon alapuló koordináta-rendszereket, mint például az elliptikus koordinátákat.

Alapvető definíciók[szerkesztés]

A bipoláris hengerkoordináták leggyakoribb definíciója:

ahol egy pont koordinátája egyenlő a szöggel, és a koordináta a pont fókuszoktól mért távolságainak arányának természetes logaritmusa. A továbbiakban a távolságot , míg a távolságot jelöli. Ezzel a koordináta:

Skálázási tényezők[szerkesztés]

A és bipoláris koordináták skálázási tényezője megegyezik:

illetve a koordináta skálázási tényezője . Így az infinitezimális térfogatelem

és a Laplace-operátor:

A további differenciáloperátorok, mint és kifejezhetők a koordinátákkal úgy, hogy behelyettesítjük a skálázási tényezőket az ortogonális koordináta-rendszerek általános képleteibe.

Alkalmazások[szerkesztés]

A bipoláris hengerkoordináta-rendszer klasszikus alkalmazásai a parciális differenciálegyenletek megoldását segítik, például Laplace egyenletének vagy a Heimholtz-egyenlet, ahol is a bipoláris koordináták lehetővé teszik a változók szétválasztását két dimenzióban. Egy példa a két, különböző átmérőjű hengeres elektromos vezető elektromos mezője.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bipolar cylindrical coordinates című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.