Bioptron

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bioptron a Zepter International vállalat egyik márkaneve, mely alatt polarizált fényű készülékeket forgalmaznak gyógyászati célokra. Az első ilyen készüléket Fenyő Márta fizikus fejlesztette, és Evolite (IPA: [ˈɛvəˌlaɪt]) néven kezdte Magyarországon forgalmazni, majd a svájci Bioptron vette át a gyártást, amely ma a Zepter International része.[1] Fenyő és mások tanulmányai szerint a lámpa hatásos az allergia, depresszió, kimerültség, fájdalmak, krónikus gyulladás (pl. arthritis) stb. gyógyítására, a sebek és sérülések gyógyulásának gyorsítására. A lámpát intenzív marketing mellett széles körben értékesítették a közönség körében, azonban hatásának tudományos-klinikai alátámasztása gyenge,[2] illetve erősen vitatott.[3][4]

Története[szerkesztés]

Fenyő Márta 1969-ben szerzett fizikus diplomát az ELTE-n, majd a MEDICOR orvosi műszergyárnál dolgozott ösztöndíjasként.[1] 1978-1981 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében dolgozott és részt vett az ott zajló sugárbiológiai kutatásokban.[5][6] Egy együttműködés keretében a lézer terápiás alkalmazása irányába fordult a figyelme, a SOTE II. sz. Sebészeti Klinikáján ugyanis – a klinikát vezető Mester Endre professzor 1967-es felfedezése nyomán[7] – kis intenzitású lézersugárzást (szakmai megnevezése soft laser vagy lágylézer) használtak a sebek gyógyulásának gyorsítására. Fenyő azt vizsgálta, hogy a lézer mely tulajdonsága felelős a felgyorsult sebgyógyulásért, és arra jutott, hogy a polarizáció.[1]

Az eredményeket felhasználva az 1980-as években kifejlesztette az Evolite-lámpát. Találmánya, ami tulajdonképpen egyszerű polárszűrővel ellátott nagy intenzitású fényforrás, 1987-ben nyert szabadalmat.[8] Ekkor azonban Fenyő már nem dolgozott az Egyetemen, hanem a találmány felfuttatásával foglalkozott. Észszerűvé vált az otthoni használatra történő gyártás és értékesítés beindítása, mivel azonban Magyarországon erre nem adódott lehetőség, svájci befektetők vették meg a licencet, és a lámpa gyártására 1988-ban megalapították a Bioptron AG vállalatot,[9][10] Fenyő pedig 1990-ben fényterápiás rendelőt nyitott.[11] A Bioptront 1996-ban megvásárolta a Zepter,[9] így került a márkanév és a termék is az ausztriai vállalathoz. A termékfejlesztést innentől fogva a Bioptron végezte; a honlapon a feltaláló Fenyő Márta nevét meg sem említik.

Fenyő Márta 2009-ben Klein Péter vállalkozóval közösen szabadalmaztatta a teljestest-besugárzást lehetővé tevő Sensolite készüléket, mely a polarizáltfény-források mellett opcionális UV-forrást is tartalmaz.[5][12]

Felépítése[szerkesztés]

A Bioptron-lámpa egy fényforrásból, egy polarizátorból, egy tükörből, színszűrőkből és lencsékből áll. A fényforrás halogénizzó, a polarizátor egy Brewster-tükör.[13] A tükrök és lencsék feladata a fény fókuszálása a kezelendő területre.[8] A fényforrás spektrumát néhány típusban színszűrővel szűkítik.

Hatásmechanizmus[szerkesztés]

Fenyő Márta szerint a síkban poláros fény valamilyen módon megváltoztatja a sejtmembránban lévő dipólusos molekulák konformációját, ily módon növeli azok energiáját, ezen keresztül pedig növeli a vörösvértestek oxigénkötő-képességét és aktivizálja a fehérvérsejteket, és általában minden sejtműködésre hatással van.[14] A modell tudományos megalapozottsága gyenge, azt még maga Fenyő is „kitalált modell”-nek, „fikció”-nak nevezte.[1]

A Bioptron-lámpákhoz színszűrőket is árul a forgalmazó, az általuk előállítható színes fény a cég hirdetései szerint a hinduista mitológiából ismert hét csakrán keresztül fejti ki hatását.[15] Ugyanakkor Patricia Mercier szerint a csakrákat csak az 1940-es években hozták összefüggésbe a hét alapszínnel.[16] A szín-csakraterápiának bizonyított hatása nincs.

Forgalmazás[szerkesztés]

A Bioptron-lámpák három változatban kaphatók, melyek méretükben térnek el.[17] Az előállítási költség a viszonylag egyszerű felépítésnek köszönhetően alacsony, kb. 5000 Ft,[1] a kiskereskedelmi ár meglehetősen magas, 100-800 ezer forint között változik. A magas ár és a viszonylag egyszerű technika ellenére a termék igen sikeres. A terméket – a Zepter más termékeihez hasonlóan – közvetlen értékesítéssel és a kereskedelemben is forgalmazzák.

Mivel a szabadalmak lejártak, megjelentek a hasonló elven működő konkurens termékek, jóval alacsonyabb áron.[18]

A márkával kapcsolatos bírósági ügyek[szerkesztés]

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. szeptember 10-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Zepter ellen, mert a cég a bizonyított hatások mellett számos különféle gyógyhatást tulajdonított a lámpának, feltehetően alaptalanul.[19] A GVH és a Zepter között 2011. december 8-án fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ügyében versenytanácsi tárgyalás folyt. A GVH Versenytanácsának 2012. április 12-i határozata megállapította, hogy a Zepter egyes kereskedelmi kommunikációiban az orvostechnikai eszközként népszerűsített Bioptron fényterápiás készüléknek a forgalomba hozatalhoz szükséges tanúsítási eljárás során nem igazolt hatásokat – így a daganatok, vírusok és kórokozók elpusztításáért felelős sejtek aktiválása, általános fájdalom-, gyulladás- és duzzanatcsökkentés, immunerősítés, izomerősítés, fizikai kondíció, mozgásképesség, illetve ízületek mozgásszögének javítása – tulajdonított. Emiatt a Versenytanács 8 000 000 Ft (nyolcmillió forint) bírság megfizetésére kötelezte a Zeptert. A bírságösszeg az érintett termék értékesítéséből elért árbevétel 1%-át sem éri el.[20]

A tisztességtelen szerződési feltételek miatt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület per indítását tervezte a Zepter ellen,[21] erre azonban – mivel a kifogásolt szerződési feltételeket a Zepter önként módosította – nem került sor.[22]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d e Gyógyít-e a polarizált fény? Beszélgetés Dr. Fenyő Mártával, a polarizált fényt használó terápia feltalálójával – Szkeptikus Klub. 2010. március 16.
 2. Evidence based review: Bioptron light therapy – Accident Compensation Corporation. 2006. november
 3. Falus András: A polarizált fény biológiai hatásai. – Szkeptikus Klub. 2011. december 14.
 4. Falus András: A polarizált fény biológiai hatásai: Hangfelvétel. Archiválva 2014. július 25-i dátummal a Wayback Machine-ben – Szkeptikus Klub. 2011. december 14.
 5. a b Sikertörténetem.hu - Fenyő Márta
 6. sensolite.hu Archiválva 2011. október 21-i dátummal a Wayback Machine-ben - A feltaláló
 7. Mester, E., Szende, B., and Tota, J.G. (1967). „Effect of laser on hair growth of mice”. Kisérleti Orvostudomány 19, 628–631. o.  
 8. a b Method and apparatus for promoting healingPDF-hivatkozás
 9. a b bioptron.eu - Company profile
 10. sensolite.hu Archiválva 2011. október 21-i dátummal a Wayback Machine-ben A polarizáltfény-terápia
 11. bioptron.hu Archiválva 2010. január 12-i dátummal a Wayback Machine-ben - Fenyő Márta fényterápiás rendelőjének honlapja
 12. Light therapy skin care device[halott link]
 13. vitaminbank.hu Archiválva 2009. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben - Kezelés Bioptron lámpával
 14. sensolite.hu Archiválva 2009. december 25-i dátummal a Wayback Machine-ben - A polarizált fény biológiai hatásai
 15. bioptron.eu - Bioptron color therapy
 16. The Chakra Bible, Patricia Mercier, Octopus Publishing Group Ltd., 2007, p. 28
 17. bioptron.eu - Development of Bioptron light therapy
 18. activelight.hu - konkurens gyártó honlapja
 19. Versenyhivatali eljárás indult a Zepter International Ungarn Kft. ellen Archiválva 2012. január 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, GVH, 2009. szeptember 28.
 20. Vj/113-070/2009 Archiválva 2013. február 9-i dátummal a Wayback Machine-ben, GVH, 2012. április 12.
 21. origo.hu Archiválva 2010. október 21-i dátummal a Wayback Machine-ben - Fogyasztóvédelmi per a Zepter ellen (2009. jún. 25.)
 22. vg.hu Archiválva 2010. július 29-i dátummal a Wayback Machine-ben - Nem lesz per (2009. nov. 13.)

További információk[szerkesztés]

 • P.Iordanou, G.Baltopoulos, M.Giannakopoulou, P.Bellou, E.Ktenas, Effect of polarized light in the healing process of pressure ulcers. International Journal of Nursing Practice, 2002; 8(1); 49-55.
 • S.Monstrey, H.Hoeksema, K.Depuydt, G.Van Maele, K.Van Landuyt, P.Blondeel, The effect of polarized light on wound healing, European Journal of Plastic Surgery, 2002, 24(8); 377-382.
 • Invited commentary: W.Vanscheidt, The effect of polarized light on wound healing, European Journal of Plastic Surgery, 2002, 24(8); 383.
 • A.Simic, P.Pesco, M.Bjelovic, D.Stojakov, M.Todorovic, V.Todorovic, I.Jekic, M.Micev, P.Sabljak and M.Kotarak: BIOPTRON Light Therapy and Thoracophrenolaparotomy wound healing in patients operated due to cardiac carcinoma, Presented at the 4th international gastric congress, New York, USA, April 30 – May 2, 2001