Biológiai gyógyszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Interleukin-1-receptor és IL-1beta kapcsolódása. A biológiai válasz-módosító molekulák egy része ezeken a receptorokon keresztül fejtik ki hatásukat (pl.: Denileukin diftitox (IL-2 és Diphteria toxin) T-sejtes limfómában.
A humán interleukin-2 (IL-2) molekulaszerkezete. Az IL-2-nek számos funkciója van: T-sejt-érés elősegítése, szerepet játszik az immunológiai memória kialakulásában. Egy rekombináns formája a humán IL-2 klinikai használatra gyártja Prométheusz Laboratories, Inc., a márkaneve Proieukin. A Food and Drug Administration (FDA) daganatos betegségek kezelésére engedélyezte (rosszindulatú melanóma, áttétes vesesejtes rák)

Biológiai gyógyszernek (angol: biologic medical product, biological drugs) nevezünk minden olyan gyógyszeripari terméket, amelynek hatóanyaga biológiai anyag.[1] Biológiai anyag az az anyag, amely biológiai forrásból készült vagy abból vonták ki, és minőségének meghatározásához a fizikai-kémiai és biológiai módszerek kombinációjára van szükség csakúgy, mint a gyártásához és a gyártás ellenőrzéséhez (biológiai gyógyszer pl.: vérplazma eredetű gyógyszerek, vakcinák, sejt- és génterápiás készítmények).[2][3]

A biológiai gyógyszerek hatóanyagai többségében peptidek, makromolekulák, amelyek előállítása a biotechnológia eszközeinek felhasználásával történik. A gyógyszerek előállítása során szigorúan ügyelni kell a megfelelő minőségbiztosítási követelmények betartására. Ezt az indokolja, hogy a fehérje jellegű hatóanyagok a szervezetben immunreakció kiváltásához vezethetnek, ami a biológiai gyógyszerek hatását, illetve a terápia sikerességét befolyásolja.[4]

A biológiai gyógyszerek főként a biológiai terápiás eljárásokban alkalmazott készítmények. A biológiai terápia olyan gyógyszer-terápiás eljárásra, amely pontosan meghatározott immunológiai célpont ellen vetnek be, vagy immunológiai mechanizmus indukálásával kívánják elérni a kívánt hatást. Ezek más néven biológiai választ módosító szerek (BRM), amelyek lehetnek citokinek, interferonok, növekedési vagy kolónia stimuláló faktorok, amelyek biológiai folyamatok módosításán keresztül fejtik ki hatásukat (pl. sejtnövekedés indukálása).

A célzott terápia a klinikai immunológiában és onkológiában arra utal, hogy egy gyógyászati eljárás a hatását specifikus módon, egyetlen meghatározott farmakológiai targeten keresztül fejti ki, szemben az elterjedt hagyományos eljárásokkal, melyek kevésbé specifikusak (pl. szteroidok, citosztatikumok). A célzott terápiák speciális formája a szubsztitúciós terápia, melynek során valamely jobban vagy kevésbé tisztított hiányzó „faktort” juttatunk be a beteg szervezetébe. Tág értelmezés szerint ide tartoznak a véralvadási faktorok, hormonok stb.

A biológiai gyógyszerek gyártásának fejlődése[szerkesztés]

A szérum terápia, a diftéria elleni antitoxin, biológiai gyógyszer a diftéria (torokgyík) gyógyításával 1890-ben kezdődött

Az első olyan orvos-terápiás beavatkozás, amelyet a betegség okának megértése és hatékony megcélzása segítségével alkottak meg a szérum terápia a diftéria (torokgyík) gyógyításával 1890-ben kezdődött. Emil von Behring 1854-1917 Orvosi Nobel-díj, 1901: „a szérumterápia terén végzett munkájáért, különösen annak a diftéria elleni alkalmazásáért, ahol úttörő munkát fejtett ki, és hatásos fegyvert adott az orvostudomány kezébe a betegség és a halál elleni küzdelemben”. A diftéria antitoxint, Bókay János ifj. (1858-1937), „nemzetközi felkérésre klinikailag ellenőrizte a Behring-féle diftériaellenes gyógysavó oltás hatását” 1894 októberében.

Emberi vagy állati szervekből kivonással[szerkesztés]

Az ellenmérgek, vagyis antiszérum készítéséhez először a mérget nyerik ki az állatokból, majd ezekkel a komplex fehérjekeverékekkel állatokat (pl. lovakat) oltanak be, és az immunrendszer természetes működését kihasználva méreg-specifikus antitestek termelését idézik elő. A beoltott állatok véréből tisztítva állítják elő az antiszérumot, mely a specifikus antitesteket tartalmazza.

Az emberi vérből kinyerhető fehérjék nagy előnye hogy fajazonosak, vagyis immunválaszt nem váltanak ki, és a biológiai aktivitáshoz szükséges összes megfelelő poszttranszlációs módosítást tartalmazzák. Humán vér viszont soha nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségben, és – hasonlóan az állati szövetekhez – mindig tartalmazhat ismert vagy ismeretlen kórokozókat, vagy káros kontaminánsokat, melyeket a tisztítási eljárás nem képes tökéletesen eltávolítani.

Hagyományosan a humán gyógyászatban használható emberi vagy állati eredetű fehérjéket természetes proteinforrásokból izolálták, bonyolult fehérjetisztítási eljárások során. Ilyen proteinforrásoknak számítanak az emberi vagy állati szövetek, mint például a vér is. A vér 8-9%-a több mint 10000-féle különböző fehérje, bár ennek 99%-át csak húszféle fehérje adja. A véralvadási rendellenességek kezeléséhez használatos vérfehérjéket (VIII és IX véralvadási faktorok), több más készítményhez hasonlóan, az 1946-ban kidolgozott Cohn-frakcionálással izolálták.

Biotechnológiai eljárásokkal[szerkesztés]

FAM214A Gene Location on Chromosome 15

Az agammaglobulinaemia (közönséges variabilis immundeficiencia) gyógyítása tisztított immunglobulin G-vel kezdődött (IVIG, Humaglobin stb… 1952). A biotechnológiai úton előállított hatóanyagokat már régóta alkalmazzák mind gyógyászati, mind pedig kutatási célokra. A biotechnológiai ipar hatalmas sikereket ért el a kisebb, egyszerűbb molekulák előállításában, mint például az antibiotikumok, de a humán fehérjék (vagy akár a kisebb peptidek) ipari mennyiségben történő előállítása viszont nagyságrendekkel nehezebb feladatot jelentett.

Sok hormon tulajdonképpen kis peptid (kalcitonin, oxitocin, vazopresszin), és szintézisük kivitelezhető a Bruce Merrifield által a hatvanas években kifejlesztett módszerrel. Bár a mesterséges peptidszintézis nagyon hatékony, (>99% hatékonyság/kötés), mégis: 50 aminosavas peptid esetén, 99% kapcsolási hatékonysággal számolva a hozam = 0,9950 = 60,5%, vagyis a módszer csak kis peptidek szintézisére alkalmas.

A rekombináns DNS technológia kidolgozása megteremtette az alapjait annak, hogy a terápiás célra használandó fehérjéket egyszerű mikroorganizmusokban, a fermentáció jól ismert alapelveit alkalmazva termeltessék. A monoklonális antitesttermelés elvének és gyakorlatának kidolgozása, és az első egér-monoklonális antitest-terápia kifejlesztése a transzplantációt követő rejekciós epizódok kezelésére vált gyakorlattá.[5][6]).

A molekuláris biológia fejlődése lehetővé tette a molekuláris és transzgenikus technológiák fejlesztésein keresztül antitest-kimérák (Abciximab-ReoPro (Gp IIb-IIIa, 1994) és Rituximab-Rituxan (CD20, 1997), humanizált ellenanyagok (complementarity-determining region; CDR-grafted) mAb, Trastuzumab-Herceptin (Her2/Neu, 1998) és Infliximab-Remicade (TNFa, (1998), teljesen humán ellenanyagok (phage display–derived Adalimumab-Humira (TNFa, 2002), valamint transzgenikus egér-derivátumok, Panitumumab-Vectibix (EGFR, (2006) előállítását.

A fenti, és hasonló más gyógyszerek kifejlesztésének sikere lehetővé tette, hogy korábban kezelhetetlen, vagy csak nem-specifikus módon kezelhető betegségek sikerrel befolyásolhatók, sőt egyes esetekben gyógyíthatók legyenek. Ezek a betegségek az autoimmun-gyulladásos és a daganatos betegségcsoportokba tartoznak.

Rekombináns DNS-technológiával készült biológiai gyógyszerek[szerkesztés]

Fehérje, peptid gyógyszerek csoportjai[szerkesztés]

Első generáció – endogén anyagok[szerkesztés]

Második generáció – módosított, tervezett fehérjék[szerkesztés]

A módosítások célja a farmakokinetikai tulajdonságok javítása, a stabilitás növelése, az immunogenitás csökkentése, a terápiás hatás növelése, új hatásmód elérése.

 • peptid hormon analógok (eltérő aminosav szekvencia)
inzulin analógok: insulin glargin, insulin lispro, insulin glulisin, insulin aspart, insulin detemir
inkretin analógok: exenatid, liraglutid
GnRH analógok: leuprorelin
vazopresszin analóg: octreotid
parathormon fragmens: teriparatid
 • pegilált fehérjék
pl. pegfilgrastim, peginterferon
 • monoklonális antitestek, antitest fragmensek
 • fúziós fehérjék
 • módosított antitestek, antitest konjugátumok

Terápiás antitestek, fúziós fehérjék[szerkesztés]

Kötődés sejtfelszíni receptorhoz (antigén), sejt elpusztítása[szerkesztés]

Kötődés sejtfelszíni receptorhoz (antigén) a sejt elpusztítása a cél. Komplement aktiváció, ADCC – citotoxikus hatás. Fokozzák a citotoxikus szerek hatását. Helyi sugárhatás vagy citotoxikus hatás elérése.

kötődés sejtfelszíni receptorhoz vagy a ligandumhoz, jelátvitel gátlása[szerkesztés]

Növekedési faktorok, citokinek.

Daganat elleni terápiás antitestek[szerkesztés]

Tumor antigén elleni antitestek[szerkesztés]

célzott sejtpusztítás[szerkesztés]
rituximab (Rituxan, anti-CD20)
alemtuzumab (MabCampath, CD52)
ibritumomab tiuxetan (Zevalin, 90Y-izotóppal kapcsolt anti-CD20)
brentuximab vedotin (Adcetris, citotoxikus molekulával kapcsolt anti-CD30)
növekedési faktor receptor gátlása[szerkesztés]
trastuzumab (Herceptin, HER-2R)
cetuximab (Erbitux, EGFR)
panitumumab (Vectibix, EGFR)
 • növekedési faktor megkötése
bevacizumab (Avastin, VEGF)
aflibercept (Zaltrap, VEGF)

Immunmodulátorok, T-sejt aktiváció[szerkesztés]

CTLA-4 blokkolók[szerkesztés]
ipilimumab (Yervoy)
PD-1 blokkolók[szerkesztés]
pembrolizumab (Keytruda)
nivolumab (Opdivo)

Autoimmun gyulladásos betegségek, terápiás antitestek[szerkesztés]

(RA, IBD, psoriasis, SM, stb.)

Gyulladásos citokinek elleni antitestek[szerkesztés]

TNFα–gátlók[szerkesztés]
infliximab (Remicade, Remsima, Inflectra)
adalimumab (Humira),
certolizumab pegol (Cimzia),
golimumab (Simponi),
etanercept (Enbrel)
IL-6 gátló[szerkesztés]
tocilizumab (RoActemra)
IL-12/23 gátló[szerkesztés]
ustekinumab (Stelara)

Adhéziós molekula blokkoló[szerkesztés]

natalizumab (Tysabri, α4-integrin)

Ko-stimuláció gátló[szerkesztés]

abatacept (Orencia, CD 80/86)

Terápiás antitestek egyéb indikációban[szerkesztés]

Szervtranszplantáció[szerkesztés]

basiliximab (Simulect, IL-2R)

Macula degeneráció[szerkesztés]

ranibizumab (Lucentis, VEGF)
aflibercept (Eylea, VEGF)

Osteoporosis[szerkesztés]

denozumab (Prolia, RANKL)

Asthma bronchiale[szerkesztés]

omalizumab (Xolair, IgE)

Hypercholesterinemia[szerkesztés]

alirocumab (Praluent, PCSK9)
evolocumab (Repatha, PCSK9)

Kináz-gátlók[szerkesztés]

EGFR (Epidermal growth factor receptor) jelút
2GQG Abl1 kináz dasatinib

Daganat elleni növekedési faktor jelátviteli utak gátlása. A célzott terápiák közös sajátossága, hogy a karcinogenezis folyamatában alapvető transzmembrán receptor-tirozinkinázok működését gátolják. Ezeknek a receptoroknak fontos szerepük van a sejosztódásban, az apoptózisban és az érképződésben. Gátlásukkal számos szolid tumor progressziója lassítható, ezáltal a betegek túlélése meghosszabbítható.

Az receptor-tirozinkinázok által közvetített sejtproliferáció gátlásának egyik módja a ligand semlegesítése monoklonalis antitesttel. Másik lehetőség a ligandkötő helyének gátlása monoklonális antitesttel. Végül gátolható a jelátvitel a sejthártyán belüli tirozinkináz (TK) enzimek blokkolása útján is.

(EGFR kináz)[szerkesztés]

erlotinib, gefitinib indikáció: NSCLC mh: bőrkiütés, hasmenés

(EGFR/HER kináz)[szerkesztés]

lapatinib indikáció: emlő cc. mh: kardiotoxicitás

(Bcr-Abl kináz)[szerkesztés]

imatinib indikáció: Philadelphia kr. pozitív daganatok, CML mh: bőrkiütés, ödéma, hányinger

(BRAF-kináz)[szerkesztés]

vemurafenib indikáció: melanoma mh: bőrkiütés, laphámsejtes cc.

(JAK-kináz)[szerkesztés]

ruxolitinib indikáció: myeloproliferatív kórképek mh: csontvelődepresszió

Proteaszóma gátlása[szerkesztés]

Ubiquityláció

Szabályozó fehérjék és károsodott fehérjék lebomlása gátolt → sejtpusztulás
bortezomib (Velcade) alk: myeloma multiplex mh: neuropathia

Rekombináns DNS-technológiával készült biológiai gyógyszerek
USAN/INN Gyári név Javallat Technológia Hatásmechanizmus
abatacept Orencia rheumatoid arthritis immunoglobin CTLA-4 fúziós protein T-sejt inaktiválás
adalimumab Humira rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, arthritis psoriatica, psoriasis, Crohn-betegség monoklonális antitest Tumor-nekrózis-faktor-alfa-receptor antagonista
alefacept Amevive krónikus plakkos psoriasis immunoglobin G1 fúziós protein inkomplett karakterizálás
erythropoietin Epogen anémia, krónikus veseelégtelenség rekombináns protein vörös-vértest termelődés stimulációja
etanercept Enbrel rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, arthritis psoriatica, psoriasis rekombináns humán TNF-receptor fúziós protein TNF antagonista
infliximab Remicade rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, arthritis psoriatica, psoriasis, Crohn-betegség monoklonális antitest TNF antagonista
trastuzumab Herceptin mellrák humanizált monoklonális antitest HER2/neu (erbB2) antagonista
ustekinumab Stelara psoriasis humanizált monoklonális antitest IL-12 és IL-23 antagonista
denileukin diftitox Ontak cutan T-sejtes llimfóma (CTCL) Diphtheria toxinhoz kötött Interleukin-2 és Diphtheria toxin Interleukin-2 receptor agonista
golimumab Simponi rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica, ankylosing spondylitis, Crohn-betegség monoklonális antitest Tumor-nekrózis-faktor-alfa-receptor antagonista

Biológiai gyógyszerek, biológiai válasz-módosító molekulák felosztása[szerkesztés]

A biológiai válasz-módosító (biological reponse modifier: BRM) molekulák olyan hatóanyagok, melyek a gazdaszervezet patogénre adott válaszát módosítják kedvező profilaktikus vagy terápiás hatással, de a szervezetben természetes módon megtalálható vagy kívülről bejuttatott BRM-ek a daganatsejtekkel is felvehetik a versenyt az immunrendszer stimulálása által. A BRM-ek nagy mennyiségben történő előállítását a biotechnológia fejlődése tette lehetővé, és az első diagnosztikai célt szolgáló antitesteket követően gyorsan elterjedtek, ma már az onkológia, autoimmun és gyulladásos betegségek kezelése és a transzplantációs orvoslás nélkülözhetetlen résztvevői.

A BRM-ek passzív módon, az immunrendszer erősítése révén is képesek hatni például daganatos sejtekre vagy aktívan a tumorsejt differenciációját/osztódását befolyásolják. Kedvező hatásaik mellett azonban széles körű elterjedésük a káros gyógyszer mellékhatások megszaporodását is maga után vonta, mely mind közvetlen farmakológiai, mind immunológiai hatásukból ered.[7] A legtöbb BRM endogén effektorként ható fehérje vagy peptid, és közéjük tartoznak a citokinek, a növekedési faktorok, bizonyos enzimek, a véralvadási faktorok, a hormonok és a monoklonális antitestek.

Terápiában alkalmazott rekombináns citokinek[szerkesztés]

A citokinek felelősek a sejtek közötti kommunikációért, az immunológiai folyamatok összehangolásáért és aktiválják az immunrendszer sejtjeit. Az citokinek különféle immunológiai, gyulladásos és fertőző betegségekben vesznek részt. Virtuálisan valamennyi sejtmaggal rendelkező sejt képes citokinek termelésére, de például az interleukinek (IL-1, IL-6) és a tumor nekrózis faktor alfa termelésében az endo/epithélsejtek és a makrofágok a legjelentősebbek.[8] A daganatterápiában gyakran alkalmazott citokin az interferon és az IL-2. Ezek különféle módon hathatnak: közvetlenül elpusztíthatják a daganatos sejteket; stimulálják az immunsejteket; illetve alkalmasak a mellékhatások ellensúlyozására például a kemoterápia indukálta thrombocitopénia kezelésében.[9] Az interleukin fontos szerepet tölt be az immunrendszerben, a fehérvérsejtek több típusának növekedését és működését szabályozza. Potenciálisan felhasználható a rák, az AIDS vagy immundeficienciák kezelésében és a sebgyógyítás folyamatában.

Gyógyszerként használt növekedési faktor[szerkesztés]

A növekedési faktorok szabályozzák a sejtnövekedést, proliferációt és differenciálódását. Az epidermális növekedési faktor (epidermal growth factor: EGF) gyógyszerként a sebgyógyításban kaphat szerepet,[10] az inzulinszerű növekedési faktor (insulin-like growth factor: IGF) pedig szövetnövekedést idéz elő, és növekedési zavarokban lehet alkalmas terápiára.[11] A vérlemezke-eredetű növekedési faktorok (platelet-derived growth factor: PDGF) a szövetek regenerálásakor elősegítik a kollagén beépülését,[12] míg a kolónia-stimuláló faktorok (colony stimulating factors: CSF) az immunrendszer növekedési hormonjaként szabályozzák a fehérvérsejtek differenciálódását, növekedését és aktivitását, így immundeficienciák esetén alkalmazhatóak.

Gyógyszerként használt enzimek[szerkesztés]

A legkülönfélébb kémiai reakciókat katalizáló enzimeket állítják ma már elő rekombináns DNS technológia segítségével: Alteplase, Bivalirudin, Dornase alfa, Eptifibatide, Imiglucerase, Lepirudin, Reteplase, Tenecteplase, Tirobifan.

Rekombináns technológiával előállított véralvadási faktorok[szerkesztés]

A véralvadási kaszkád bármely elemének hiánya súlyos véralvadási rendellenességhez vezet. Hemofília A-ban a VIII-as véralvadási faktor hiányzik. A betegség viszonylag jól karbantartható vérből kivont VIII-as faktorral, azonban a HIV vérrel való átvitelének néhány legkorábbi esetéhez is ilyen kezelések vezettek.[13] Ma már nem csak a VIII-as, hanem a IX-es és a VII-es faktor is hozzáférhető rekombináns formában klinikai használatra, így a Hemofília B-ben (IX-es faktor deficiencia) és a VII-es faktor hiányában szenvedő betegek kezelése biztonságosabbá tehet.[14]

Rekombináns DNS-technológiával előállított hormonok[szerkesztés]

A humán növekedési hormont (human growth hormone: hGH, szomatotropin) a biotechnológia térhódítása előtt humán tetemek agyalapi mirigyéből vonták ki és olyan gyermekkori növekedési zavarokban használták, mint a törpenövés. Az ilyen eredetű hormon néhány esetben fehérje-asszociált fertőző részecskéket tartalmazott, ami néhány páciensnél a Creutzfeld-Jacob kór néven ismert vírusfertőzéshez hasonló állapotot eredményezett, mentális leépüléshez és halálhoz vezetve. Ma már biotechnológiai úton előállított, tiszta humán növekedési hormon áll rendelkezésre. A hGH ipari termelése felváltotta a korábban csak nagyon kis mennyiségben kinyerhető, és etikai kérdések miatt csak korlátozottan felhasználható formát. A hGH alkalmas kórosan vékony testalkatú vagy bizonyos táplálkozási rendellenességben szenvedő betegek kezelésére, mivel csontjaikat és izomzatukat megerősíti. Rekombináns DNS-technológiával előállított hormonok: Choriogonadotropin alfa, Follitropin alfa, Follitropin beta, Humán inzulin, Humán növekedési hormon, Ganirelix, Glucagon, Növekedési hormont felszabadító hormon, Tireotropin. Az asszisztált reprodukció és a mesterséges megtermékenyítés rekombináns DNS technológiával gyártott gyógyszerei.

Rekombináns DNS technológiával előállított humán vakcinák[szerkesztés]

A rekombináns DNS technológia segítségével a betegséget okozó ágensből izolálható és genetikailag meghatározható az az alapvető komponens, mely betegséget már nem okoz, de a szervezetben erős immunválaszt vált ki. A rekombináns DNS technológiával fejlesztett vakcinák esetében a betegséget okozó ágens alapos ismeretére van szükség, a szervezet védekezése szempontjából különösen az antigén tulajdonságai kritikusak. Fontos továbbá, hogy ismerjük a betegséget okozó ágens patogenitása és a gazdaszervezet közötti kapcsolatot annak érdekében, hogy az oltóanyag a megfelelő immunológiai reakciót váltsa ki. A rekombináns technológiával előállított vakcinákat úgy tervezik, hogy azok a hagyományos oltóanyagoknál biztonságosabbak, hatékonyabbak és/vagy kevésbé drágák legyenek. A rekombináns DNS technológiával előállított vakcinák fejlesztésének három fő típusa létezik: élő genetikailag módosított organizmusok, rekombináns vakcinák és genetikai vakcinák.[15] Forgalomban lévő rDNS technológiával készült vakcinák: Haemophilus B/ Hepatitis B vakcina, Human papollimavírus vakcina

Monoklonális antitestek[szerkesztés]

Fogalma[szerkesztés]

A monoklonális antitestek (mAb) egy adott B-limfocita utódsejtjei, azaz klónjai által nagy mennyiségben termelt, meghatározott epitópra nagy specificitással rendelkező antitestek. Az antitestek segítenek az immunsejteknek az antigének bekebelezésében, a baktériumok által termelt mérgező anyagokat semlegesítik, de közvetlenül is megtámadják a kórokozókat. Az antitestek aktiválják a komplement-rendszert, és nélkülözhetetlenek egyes bakteriális fertőzések leküzdésében. Míg a poliklonális antitesteket (antiszérum) különböző B-sejtek termelik és ugyanazon antigén különböző epitópjaira specifikusak, a monoklonális antitestek olyan monospecifikus antitestek, melyeket ugyanazon immunsejt leszármazottai termelnek.[16]

Terápia szempontjából elsősorban ez utóbbiaknak van jelentősége. Az antitestek szervezeten kívül felhasználhatóak specifikus proteinek nagy precizitású detektálására, ideálisak diagnosztikai és ultraszenzitív analitikai reagensekként.[17] Ezek nélkül ma már az élettani kutatások és a humán labordiagnosztika, bioanalitika sem képzelhető el. A monoklonális antitesteket alkalmazó kezelések tulajdonképpen passzív immunterápiát jelentenek, azaz nem közvetlenül a beteg saját immunrendszerét aktiválják, hanem laboratóriumban előállított, és ilyen értelemben idegen antitesteket juttatnak a szervezetbe. Az antitestek beadását követően azok az immunrendszer más elemeit stimulálják, ezáltal a szervezet saját immunvédekezését növelik.

Az ún. „magic bullet” elv alapján pedig, melyet először Paul Ehrlich javasolt, adott daganattípusra specifikus monoklonális antitesthez köthető akár radiofarmakon, immunocitokin, immunotoxin stb., mely célzottan, a daganatsejthez érve és ahhoz kötődve fejti ki hatását, ezzel a normál szövet károsodása minimálisra csökkenthető.[18] Számos laboratóriumban folynak kutatások különféle betegségek, pl. reumatoid arthritis, multiplex sclerosis, különféle daganatok, monoklonális antitestekkel történő kezelésére. Az első monoklonális antitestet 1986-ban törzskönyvezték, azóta több mint 20 további antitest került be a klinikumba, és számos jelenleg klinikai vizsgálatok tárgyát képezi.

A monoklonális antitest gyógyszerek előállítása[szerkesztés]

A monoklonális antitest gyógyszerek előállításának fejlődése során a hibridóma technológiát felváltotta a rekombináns DNS technológia, a transzgén egerek és a bakteriofágok felszínén bemutatott expressziós (phage display) könyvtárak alkalmazása. Az említett módszerek segítségével négy fő antitest típust fejlesztettek ki:

 • rágcsálókban termeltetett (-omab)
 • kiméra (-ximab, -zumab)
 • humanizált antitestek (-ximab, -zumab)
 • humán antitestek (-umab)

Monoklonális antitestekkel potenciálisan kezelhető állapotok[szerkesztés]

Autoimmun betegségek[szerkesztés]
 • Rheumatoid arthritis kezelésére, Crohn-betegségben és ulcerativ colitisben alkalmazzák a TNF-α ellenes antitesteket mint az adalimumab és az infliximab
 • Szervátültetésnél a donor szerv kilökődésének megakadályozását segíti a daclizumab vagy a basilixumab, melyek gátolják az aktivált T-sejtek IL-2 termelését
 • Allergiás asztma kezelésében hatásos a humán immunglobulin E (IgE) gátlására kifejlesztett omalizumab.
Daganatos betegségek[szerkesztés]
Radioimmunoterápia[szerkesztés]

Sejtfelszíni antigénhez konjugált radioaktív molekulával veszik célba a daganatos sejteket, pl. sugár-érzékeny limfómák esetében. Ezeknél az antitesteknél előnyt kovácsolnak a rágcsálóban termeltetett antitestek azon eredetileg hátrányos tulajdonságából, hogy a magas immunogenitás miatt a molekula a szervezetből viszonylag hamar kiürül. Radioimmunoterápiában használatos monoklonális antitest a tositumomab.

Antibody-directed enzyme prodrug therapy: ADEPT[szerkesztés]

Monoklonális antitesthez gyógyszer-aktiváló, nem-toxikus enzimet kapcsolnak (antibody-directed enzyme prodrug therapy: ADEPT), mely a szervezetben a célba vett malignus sejteknél alakul aktív gyógyszerré és fejti ki citotoxikus hatását. Ez a terápia egyelőre nem került be a klinikumba.

Angiogenezis mint terápiás célpont[szerkesztés]

Az angiogenezis mint terápiás célpont, a Vascularis Endothelialis Growth (növekedési) Factor (VEGF), mely legtöbb daganattípusban fokozott expressziót mutat. A VEGF kezelés több módon kifejtheti hatását:

 • az egyik lehetőség, hogy a VEGF ligandot gátoljuk
 • a másik megoldás a VEGF receptor gátlása
Epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) terápia[szerkesztés]

Az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) terápia kétféle hatásmechamizmus szerint valósítható meg:

 • a monoklonális antitestek segítségével extracellulárisan kötödnek a receptorhoz
 • intracelluláris oldalon a tirozin-kinázok, mint jelátvivők gátlásával az EGFR tirozin-kináz inhibitorokkal (EGFR-TKI). Az EGF tumorproliferációban játszott szerepének inhibiciójára a másik lehetőség, hogy a jelátviteli útvonalat, mely tirozin-kináz enzimen keresztül történik, specifikusan gátolják.
Immunoliposzómák[szerkesztés]

Az immunoliposzómák olyan antitesthez kapcsolt molekulák, melyek gyógyszermolekulát vagy terápiás hatású nukleotidot szállítanak a rosszindulatú sejtekhez.

Biológiai gyógyszerek gyógyszer-technológiai formulálása és szállítási stratégiák[szerkesztés]

Adjuvant-Chemotherapy-for-Brain-Tumors-Delivered-via-a-Novel-Intra-Cavity-Moldable-Polymer-Matrix-pone.0077435.s003
Blokk-polimer módszerrel Janus nanorészecskék létrehozása.

A biológiai gyógyszerek kiváló specifitásúak és hatékonyságúak, de a formulálásuk és a célbajuttató szállítási rendszereik jelentenek jelentős kihívásokat formulálásuk során. A legújabb előrelépések megfogalmazzák azokat a stratégiákat, amelyek leírják a jelenlegi és az új szállítási útvonalakat, áttekintik a potenciális terápiás célpontokat és intracelluláris szállítási rendszereket a biológiai készítmények vonatkozásában. A formulálásuk és a célbajuttató szállító rendszerek a biológiai gyógyszerek gyártásánál jelentős problémát okoznak a monoklonális antitesteknél és rekombináns fehérjéknél. Jelentős kihívások elé állítja a kutatókat a nagy molekuláris méretük, érzékenységük, bomlékonyságuk. A legújabb előrelépések a gyógyszer-formulálásban és célhelyre történő szállítási stratégiákban jól rendszerezhetők.[19] Azt kiemelik a jelenlegi és jövőbeni szállítási útvonalak kutatói, hogy vannak még alternatívák az injekciók, a bőrön át, az orális és a tüdő szállítási útvonalakon át. Ezen túlmenően, potenciálisan célzottak a kutatások az intracelluláris fehérje szállítás módszerekben.[20]

A terápiás antitest, fehérje gyógyszerek farmakokinetikai jellemzői[szerkesztés]

 • iv. vagy sc. adagolás nyirokrendszeren keresztül jutnak a keringésbe
 • a sejtek endocitózissal vagy receptor-mediált (pl. FcRn) módon veszik fel
 • tipikusan szöveti proteázok bontják
 • a peptid metabolitok a vesén át ürülnek

Fehérjék felezési idejének meghosszabbítása[szerkesztés]

Két alaptípus módszert használnak a fehérjék módosítására, hogy meghosszabbítsák a felezési időt:

Konjugáció hidrofil polimerekkel[szerkesztés]

Gráf polimer másodlagos szerkezete
Nyitott sejt polimerek

A mikrogyöngy alapú szabályozott felszabadulású technológiák fehérje módosítás módszereket, amelyek a polietilén-glikol és más polimerek, amelyeket nanorészecskeként juttatnak a véráramba, ahol a retikuloendoteliális rendszerben feloldódnak, beleértve a máj és a lép, különösen a rezidens makrofágok képesek ezeket a nanorészecskéket bekebelezni és lebontani, azaz felszabadítani.

Genetikai konstrukciók vagy fúziós megközelítések[szerkesztés]

1. FcRn újrahasznosítási mechanizmus. Neonatális Fc-receptor (FcRn) újrafeldolgozása döntő szerepet játszik a biológiai aktivitásában az Fc-Rnnek és Fc-albumin-fúziós fehérjének. Fc-fúziós fehérje gyógyszerek vagy Fc-albumin-fúziós fehérje gyógyszerek kötődnek FcRn-hez az endotheliumban.[21]

Intracelluláris célhelyek a biotechnológiai gyógyszerek tervezésénél[szerkesztés]

A sejt belső tereiben számos potenciális gyógyszercélpont található, ahol biológiai gyógyszerek lehetnek vonzó jelöltek, amennyiben a kutatók eredményesen tudják teljesíteni az ehhez szükséges feltételeket.

Mitokondriális szubcelluláris célsejtek[szerkesztés]

PDB 1okc EBI
 • Mitokondriális karrierek
 • Lizoszomális enzimek
 • Hősokk fehérjék[22]
 • Apoptotikus faktorok
 • Transzporterek[23]
 • Intracelluláris receptorok[24]

Sejtmag célpontok[szerkesztés]

Transzkripciós faktorok
 • Intrcelluláris és sejtmag-membránok
 • Transzkripciós faktorok hozzáférése a DNS-hez, a génexpresszióhoz
 • Szerepet játszó faktorok a sejtben
 • DNS és DNS-kötő fehérjék[25]
 • RNS és RNS-kötő fehérjék[26]
 • Inhibítorok vagy aktivátorok az RNS és DNS folyamatokban

Citoplazma célpontok[szerkesztés]

Kináz kaszkád
 • Kinázok
 • Egyéb enzimek

Intracelluláris patogének[szerkesztés]

 • Fúziós promóterek vagy inhibítorok
 • Gazdasejt jelátviteli mechanizmusok modulációja[27]
 • Parazita interferencia és túlélési faktorok[28]

Alternatív beviteli módok a biológiai gyógyszerek esetében[szerkesztés]

Imperatoxin-A-a-Cell-Penetrating-Peptide-from-Scorpion-Venom-as-a-Probe-of-Ca2+-Release-pharmaceuticals-03-01093-s001

Különböző alternatív útvonalak ismertek a tű alapú injekciós biotechnológiai gyógyszerek beviteléhez képest. Ezek közé tartozik az orális, transzdermális, pulmonáris, nazális, vaginális, szublingvális, rektális és okuláris szállítási útvonalak.

Jóváhagyott termékek[szerkesztés]

Liposome-Based-Liquid-Handling-Platform-Featuring-Addition-Mixing-and-Aliquoting-of-Femtoliter-pone.0101820.s005
 • Pulmonáris vivőrendszerek (aeroszolok, száraz porok)
inzulin
dornase alfa (lokális)[29]
 • Sublingualis (tabletta)
desmopressin
 • Nasalis (spray)
Lazac calcitonin
 • Szemészeti készítmények (szemcseppek, injekciók)
VGEF célzott Fab és IgG1 mAb (injekció)[30]
VEGFR1-VEGFR2 fúzió (injekció)[31]

Klinikai vizsgálatokban résztvevők[szerkesztés]

 • Transzdermális szállító rendszerek (tapasz, krém, spray)
PTH
inzulin
 • Bukkális (film, spray)
inzulin
interferon
 • Orális
Kálcitonin
Exenatide
Octreide
Inzulin
 • Pulmonáris (spray)
inzulin
 • Vaginális (gél)
LHRH analóg

Különböző terápiás szállítás eszközök a központi idegrendszer célhelyeihez történő hozzáféréshez[szerkesztés]

A biológiai gyógyszerek a központi idegrendszerbe (CNS) történő bejuttatása igen nagy kihívást jelent. Terápiás célpontok az idegsejtben:

 • Amyloid-β
Amyloid-béta transzmembrán struktúra.
 • β-secretin
 • α-synuclein

Intracerebroventrikuláris[szerkesztés]

Intracerebroventrikuláris injekciókat kínálnak közvetlen módú gyógyszerhordozóként az agyba juttatáshoz.

Intrathecalis[szerkesztés]

Szisztémás, érpályán keresztül[szerkesztés]

Törvényi szabályozás[szerkesztés]

Magyarország[szerkesztés]

Európai Unió[szerkesztés]

Egyesült Államok[szerkesztés]

Biohasonló gyógyszerek[szerkesztés]

A gyógyszerpiacon az eredeti (originális) biológiai gyógyszerekkel nagyfokú farmakológiai hasonlóságot mutató ún. követő hatóanyagok jelentek meg napjainkban, melyeket összefoglaló néven az European Medicines Agency (EMA) biosimilar, azaz biológiailag hasonló készítményekként hozza forgalomba. A bioszimiláris termék, gyógyszer az, amely egy már meglévő, törzskönyvezett (és forgalomba hozott) termékhez nagymértékben hasonlít, különbség csak a klinikai szempontból inaktív alkotórészeikben lehetséges. Másik fontos sajátság: hogy klinikai értelemben nem lehet jelentős különbség a készítmény tisztaságában, hatásosságában és biztonságosságában sem.

Biológiai gyógyszerek a fejlesztésben[szerkesztés]

A biológiai gyógyszerek kutatása 2013-ban több mint 900 gyógyszert és vakcinát vizsgált az USA-ban.

A 907 db gyógyszernek és vakcinának a fejlesztése a következők szerint oszlott meg:

 • 338 rákterápiában használatos szer, amelyek több különböző típusú lágyrész tumorokat, leukémiákat és limfómákat célozzák meg. A monoklonális antitestek 170 db a 338-ból.
 • 176 jelölt volt a fejlesztésben, amelyek egy sor fertőző betegségben használatosak, köztük 134 vakcina.
 • 71 gyógyszer autoimmun betegségekre, mint például lupusra, sclerosis multiplexre és rheumatoid arthritisre.
 • 58 alkalmas kardiovaszkuláris betegségek kezelésére, mint például a kongesztív szívelégtelenség és a stroke.
 • Egyéb betegségek közé tartozik a cukorbetegség, emésztési zavarok, genetikai rendellenességek, neurológiai és légzőszervi betegségek

100 fajta betegséget céloztak meg a klinikai kipróbálások.[32]

Fejlesztési fázis Antiszensz[33] Sejtterápia[34] Génterápia[35] Monoklonális antitestek Rekombináns fehérjék Vakcinák Egyéb
Összes (907) 30 69 46 338 93 250 81
Fázis 1. 15 35 42 160 40 124 38
Fázis 2. 14 32 3 130 26 63 26
Fázis 3. 1 2 1 46 25 63 16
Alkalmazási kérelem - - - 2 2 - 1

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Prof. Dr. Tósaki Árpád: A gyógyszerhatástan válogatott fejezetei Archiválva 2012. június 17-i dátummal a Wayback Machine-ben (Debreceni Egyetem)
 2. 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról, 2005.
 3. VOLUME 9 HANDBOOK OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING Advanced Biological Treatment Processes Edited by Lawrence K. Wang, PhD, PE, DEE Lenox Institute of Water Technology, Lenox, MA Krofta Engineering Corporation, Lenox, MA Zorex Corporation, Newtonville, NY Nazih K. Shammas, PhD Lenox Institute of Water Technology, Lenox, MA Krofta Engineering Corporation, Lenox, MA Yung-Tse Hung, PhD, PE, DEE Department of Civil and Environmental Engineering ISBN 978-1-58829-360-2 e-ISBN 978-1-60327-170-7 DOI: 10.1007/978-1-60327-170-7 Library of Congress Control Number: 2008931192 c 2009 Humana Press, a part of Springer ScienceCBusiness Media, LLC
 4. FEJEZETEK A MODERN BIOFARMÁCIÁBÓL Dr. Halmos Gábor Tanszékvezető egyetemi tanár Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Gyógyszerésztudományi Kar Biofarmácia Tanszék Kiadó • Budapest, 2011 © Prof. Dr. Halmos Gábor, 2011
 5. (Köhler és Milstein, 1975)
 6. (Muromonoab-OKT3, 1986
 7. Murthy 2010
 8. Boyle 2005
 9. Weber 2004
 10. Fernandez 2009
 11. Wyatt 2011
 12. Rosen 2006
 13. [US Department of Health and Human Services]
 14. Pipe 2008
 15. Ellis 1999
 16. Falus 1993
 17. [Hagemeyer 2009]
 18. Zhang 2007
 19. http://www.nature.com/nrd/journal/vaop/ncurrent/full/nrd4363.html?WT.mc_id=FBK_NatureReviews
 20. fejlesztése a nukleozid és nukleotid analógoknak a rák és vírusos betegségek gyógyításában. Nature Reviews Drug Discovery Május 31, 2013
 21. Tackling the cancer stem cells — what challenges do they pose?
 22. http://mityeast.pbworks.com/w/file/fetch/55833870/minireview%20Heat%20Shock%20Proteins.pdf
 23. http://www.nature.com/clpt/journal/v94/n1/full/clpt201386a.html
 24. http://highered.mheducation.com/sites/9834092339/student_view0/chapter9/intracellular_receptor_model.html
 25. Archivált másolat. [2014. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 9.)
 26. Archivált másolat. [2014. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 9.)
 27. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22666826
 28. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0020751908003834; http://jid.oxfordjournals.org/content/174/5/1091.short
 29. http://www.drugs.com/ppa/dornase-alfa-recombinant-human-deoxyribonuclease-dnase.html
 30. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840236/
 31. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23749886
 32. Archivált másolat. [2014. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
 33. Archivált másolat. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
 34. http://www.profhunyadi.com/index_elemei/sejtterapia.htm
 35. Archivált másolat. [2014. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)

Források[szerkesztés]

/ra.pdf

E28

További információk[szerkesztés]

 • FEJEZETEK A MODERN BIOFARMÁCIÁBÓL Dr. Halmos Gábor Tanszékvezető egyetemi tanár Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyógyszerésztudományi Kar Biofarmácia Tanszék Kiadó • Budapest, 2011 © Prof. Dr. Halmos Gábor, 2011
 • Ali O, Wyatt D. Therapy of growth disorders. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 18(1):3- 8. 2011.
 • Antonia S, Mulé JJ, Weber JS. Current developments of immunotherapy in the clinic. Curr Opin Immunol. 16(2):130-6. 2004.
 • Avidor Y, Mabjeesh N, Matzkin H. Biotechnology and Drug Discovery From Bench to Bedside. South Med J. 96(12):1174-86. 2003.
 • Bhatti Z, Berenson CS. Adult systemic cat scratch disease associated with therapy for hepatitis B. BMC Infect Dis. 23;7:8. 2007.
 • Boyle JJ. Macrophage activation in atherosclerosis: pathogenesis and pharmacology of plaque rupture. Curr Vasc Pharmacol. 3(1), 63-68. 2005.
 • Davami F, Sardari S, Majidzadeh-A K, Hemayatkar M, Barkhrdari F, Omidi M, Azami M, Adeli A, Davoudi N, Mahboudi F. Expression of a Novel Chimeric Truncated t-PA in CHO Cells Based on in Silico Experiments. J Biomed Biotechnol. 108159. Epub 2010 Sep 22.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]