Bimberi-csúcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bimberi Peak
Legkönnyebb útvonal Túrázva
Elhelyezkedése
Bimberi Peak (Ausztrália)
Bimberi Peak
Bimberi Peak
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 39′ 39″, k. h. 149° 47′ 21″Koordináták: d. sz. 35° 39′ 39″, k. h. 149° 47′ 21″
A Bimberi-csúcs

A Bimberi-csúcs az Ausztrál fővárosi terület legmagasabb pontja a maga 1912 méteres tengerszint feletti magasságával. A fővárosi terület és Új-Dél-Wales határán fekszik, új-dél-walesi oldalán a Kosciuszko Nemzeti Parkkal, míg a fővárosi területen a Namadgi Nemzeti Park található. A csúcs viszonylag könnyedén elérhető gyalogosan, habár errefelé nem túl megbízható gyalogutak vezetnek. Mint a környék legmagasabb pontja, a Bimberi-csúcs rendkívül népszerű a "hegycsúcsbejárók" körében, akik olyan emberek, akik kihívást látnak abban, hogy a lakóhelyük környékén bejárják az összes magasabb pontot, beleértve a hegycsúcsokat is. [1]

Túraútvonalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bimberi-csúcs elérhető az Ausztrál-Alpok Túraösvényein keresztül, melyek behálózzák az Ausztráliai fővárosi területet kelet felől és Új-Dél-Wales államot nyugat felől.

A Bimberi-csúcs meghódítása nyugat felől[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy földút vezet Currango Plainig, melyet telente az itt található sorompóval lezárnak a forgalom elől. Innen egy könnyed kétórás séta vezet egy tűzrakóhelyig, majd az Oldfields kunyhó megkerülésével és számos kisebb vízmosáson való átkelés után eljutunk Murray's Gapig. Innentől érdemes letérni a kijelölt turistaútról és a csúcs irányában egy 3-3,5 órás mászás következik. A hegygerincre való feljutás után már könnyebb a dolgunk a csúcsig, de azért érdemes kéznél tartani az iránytűt, nehogy eltévedjünk. Ez az útvonal nagyjából 10,5 kilométer hosszú.

Időjárás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csúcs az erdőhatár felső szélén túl fekszik, ezért itt gyakran erős szél fúj. Telente a csúcsot gyakran vastag hótakaró fedi.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bimberi Peak című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(angolul)