Bill Haley & His Comets

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bill Haley & His Comets
Információk
Alapítva1949
Műfajrock and roll
Kiadó
Tagok
Bill Haley
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Haley & His Comets témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bill Haley & His Comets rock'n'roll együttes volt az 1950-es években. Legismertebb daluk a Rock Around the Clock. A zenekart a népszerű zenész, Bill Haley alapította. Rajta kívül még a következő tagok szerepeltek a zenekarban: Johnny Grande, Billy Williamson, Rudy Pompilli, Al Rex, Franny Beecher, Marshall Lytle, Ralph Jones, Nick Nastos, John Lane és Joey Welz.

1952-ben alakultak meg a pennsylvaniai Chester-ben. Már 1949-ben megalakultak, de akkor még „The Saddlemen” volt a nevük. (Ez később visszatérő elem lett a karrierjükben, hogy különböző neveken szerepeltek.) 1952-ben változtatták meg Bill Haley and His Comets-re. Ezen a néven 1981-ig, Haley haláláig tevékenykedtek.

Pályafutásuk alatt 21 nagylemezt (37-et, ha a többi nevük alatt készült albumokat is ide soroljuk), öt koncertalbumot és kilenc válogatáslemezt dobtak piacra.

Bill Haley halála ellenére egészen a mai napig működnek, Comets/Bill Haley's Comets neveken. Manapság már csak koncertezik a zenekar.

Az együttes nagy hatásúnak számít a rock and roll műfajában. Több híres daluk is volt, de a leghíresebb kétségtelenül a Rock Around the Clock.

A zenekar nevei[szerkesztés]

  • 1947-1949: The Four Aces of Western Swing (variációja: Bill Haley and the Four Aces of Western Swing)
  • 1949–1952: The Saddlemen (variációja: Bill Haley and the Saddlemen)
  • 1952–1981: Bill Haley and his Comets
  • 1981–napjainkig: Comets, Bill Haley's Comets

Források[szerkesztés]