Bilbao villamosvonal-hálózata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bilbao villamosvonal-hálózata
Tranvía de Bilbao
Adatok
Ország Spanyolország
HelyszínBilbao
Típus
  • villamosvonal
  • villamospálya
  • villamoshálózat
Átadás2002. december 18.
Hálózat hossza5,57 km
Vonalak száma1
Állomások/megállók száma12
Járművek száma8 CAF Urbos 1
Nyomtávolság1000 mm
Maximális sebesség50 km/h
Áramellátásfelsővezeték
Feszültség650 V DC
ÜzemeltetőEuskotren Tranbia
A Bilbao villamosvonal-hálózata
Tranvía de Bilbao weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bilbao villamosvonal-hálózata
Tranvía de Bilbao
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bilbao villamosvonal-hálózata (spanyolul: Tranvía de Bilbao) egy 5,57 km hosszúságú, 1000 mm-es nyomtávolságú vonalból álló villamoshálózat Spanyolországban, Bilbao városában. A 12 megállót tartalmazó villamosüzem 2002. december 18-án nyílt meg.[1] Az áramellátás felsővezetékről történik, a feszültség 650 V egyenáram. A vonalon 8 CAF Urbos 1 sorozatú villamos közlekedik.

A Bilbao villamos, vagy más néven az A vonal () tizenkét megállót szolgál ki, amelyek közül több összeköttetésekkel rendelkezik a Bilbao metróval, az EuskoTren vagy a Cercanías Bilbao elővárosi vasúthálózattal. Létrehozása azért volt szükséges, hogy villamos szolgálhassa ki azokat a városrészeket, amelyek nem rendelkeznek a metró- vagy Cercanías állomásokkal. A villamos vonala ezen kívül fontos turisztikai és kulturális helyeken halad át, érinti például a Bilbaoi Guggenheim Múzeumot.

Története[szerkesztés]

Az EuskoTran márka a bilbaói vasúti szolgáltatások fejlesztésére, valamint a Bilbao metró és a Cercanías Bilbao kibővítése céljából jött létre. 15 évig tartó tanulmányok és kutatások kellettek ahhoz, hogy átgondolják, villamos vagy föld alatti light rail épüljön a városban.

A vonal első szakaszának építése 1999 májusában kezdődött. Az első hat állomást 2002. december 18-án nyitotta meg Juan José Ibarretxe, Baszkföld akkori Lehendakarija. 2003 és 2004 között négy új állomás nyílt.[1]

2008-ban javaslatot terjesztettek elő a vonal további három állomással történő bővítésére. 2010-ben megkezdték a három állomás közül kettőnek az építését (az utolsót végül elvetették).

Képek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b EuskoTran Official Website. [2011. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)