Bikenibeu Paeniu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bikenibeu Paeniu
Született 1956. május 10. (61 éves)
Bikenibeu
Állampolgársága kiribati
Foglalkozása politikus

Bikenibeu Paeniu (1956. május 10. [Tarawa] – ) tuvalui politikus.

Paeniu 1989-ben lépett a politikai küzdőtérre, mikoris időközi választáson bejutott az ország parlamentjébe. Az ugyanebben az évben megtartott szavazáson az akkori miniszterelnök, Tomasi Puapua kihívójaként megnyerte a választásokat

Az 1993-as választásokon Kamuta Latasi szoros győzelmet ért el, de a következő voksoláskor 1996-ban már ismét Paeniu győzött. Ezzel ő az első, és eddig egyetlen tuvalui miniszterelnök, akit két, nem egymást követő ciklusban megválasztottak.

Második ciklusában kezdeményezés indult, hogy változtassák meg a zászló akkori kinézetét. Paeniu sikeres lépéseket tett, hogy a régebben használt zászlót a Union Jackkel (a brit zászló) visszaállítsák.

1999. április 13-án bizalmatlansági indítvány keretében eltávolították posztjáról, de április 26-áig, míg Ionatana Ionatana kormánya le nem tette az esküt, ügyvezető miniszterelnökként hivatalban maradt.

Jelenleg parlamenti képviselő, Nukulaelae sziget választóit képviseli. Ezen kívül Saufatu Sopoanga öttagú kormányában a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetője volt.

Források[szerkesztés]