Bike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pink Floyd
Bike
Dal a The Piper at the Gates of Dawn albumról
Megjelent1967. augusztus 5.
FelvételekAbbey Road Studios, London
1967. május 21.
StílusPszichedelikus rock
Hossz3:21
KiadóColumbia Records/EMI (UK)
Capitol Records (US)
SzerzőSyd Barrett
ProducerNorman Smith
A The Piper at the Gates of Dawn dalai
Első oldal
  1. Astronomy Domine
  2. Lucifer Sam
  3. Matilda Mother
  4. Flaming
  5. Pow R. Toc H.
  6. Take Up Thy Stethoscope and Walk
Második oldal
  1. Interstellar Overdrive
  2. The Gnome
  3. Chapter 24
  4. The Scarecrow
  5. Bike
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Pink Floyd "Bike" című dala először a zenekar 1967-es bemutatkozó albumán, a The Piper at the Gates of Dawnon jelent meg. Két másik válogatásalbumon is szerepelt: 1971-ben a Relicsen, 2001-ben pedig az Echoes: The Best of Pink Floydon. Mindhárom albumon ez az utolsó dal. A 2001-es változat különlegessége, hogy a dal egy biciklicsengő hangjával kezdődik.

A dalban Syd Barrett különböző tárgyakat mutat meg egy lánynak: biciklijét (amit kölcsönkapott), egy köpenyt, egy otthontalan egeret, akit Geraldnak hív és egy tál puszedlit – azért, mert a lány ugyanolyan, mint ő („fits in with my world”). A dal végén felajánlja neki, hogy egy hangokkal teli szobába („room full of musical tunes”) viszi őt.

Az utolsó versszak utáni hangszeres rész egyfajta konkrét zene: egy zajos kollázs, melyben oszcillátorok, órák, gongok, csengők, megszállott nevetés és más furcsa hangok keverednek egymással. Valószínűleg ez a dal végén említett másik szoba („other room”). Van, aki ezt a részt – különösen az elúszásban hallható nevetést – a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumának végén hallható, visszafelé játszott szalaghurok megfelelőjének tekintik.

A dalt Barrett akkori barátnőjének, Jenny Spiresnak írta. A lányt a "Lucifer Sam" című dalban is megemlíti („Jennifer Gentle”), ami a Piper második dala.

További információk[szerkesztés]

  • Bicaj - a dalszöveg magyar fordítása (Zappa PONT honlap)