Bifrösti Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bifrösti Egyetem (Háskólinn á Bifröst)

Alapítva 1918
Hely Izland, Borgarbyggð
Típus privát, non-profit
Tanulólétszám kb. 1000[1]
Rektor Vilhjálmur Egilsson
Elérhetőség
Cím Bifrost University, IS-311 Borgarnes, Iceland
Elhelyezkedése
Bifrösti Egyetem (Izland)
Bifrösti Egyetem
Bifrösti Egyetem
Pozíció Izland térképén
é. sz. 64° 46′ 00″, ny. h. 21° 33′ 07″
Térkép
A Bifrösti Egyetem weboldala

A Bifrösti Egyetem Izlandon a Norðurárdalur völgyében helyezkedik el, körülbelül 30 kilométerre Borgarnes-től északra. Az egyetem eredetileg egy üzleti iskola, de jogi és társadalomtudományi képzéseket is kínál, BA és MA szinteken egyaránt. Az egyetem köré kiépült Bifröst, egy kis falu, amely helyi és nemzetközi diákok lakóhelyéül szolgál, de családok is laknak a környéken. Bifröst az egyetlen olyan falu Izlandon, amely lényegében egy egyetemi campus.

Kilátás az egyetem területéről
Kilátás az egyetem területéről

Történet[szerkesztés]

A Bifrösti Egyetemet (eredeti nevén Samvinnuskólinn) Reykjavíkban alapították 1918-ban, az oxfordi Ruskin Egyetem mintájára. Az egyetemet eredetileg azért hozták létre, hogy vezetőket képezzenek az üzleti és egyetemi élet számára. 1955-ben az egyetemet Borgarfjörður-ba költöztették, a fővárostól 110 kilométerre távol, északra. Az Izlandon egyedülálló campus 1988-ban lett hivatalosan elismerve, kezdetben csak mint üzleti iskola, de 2002-től jogi, illetve 2005-től társadalmi tanulmányok szakokon is lehet diplomát szerezni. Bifröst egy privát, önkormányzó, nonprofit intézmény, ami bevételei 40%-át az izlandi államtól, 40%-át tandíjakból, 20%-át pedig más forrásokból szerzi. Az egyetem volt diákjai közt találhatunk sikeres vállalkozókat, és az izlandi üzleti és politikai életben szerepet vállaló vezetőket.[2]

Vezetőség, rektorok és igazgatók[szerkesztés]

 • Jónas Jónsson from Hrifla 1918–1955
 • Guðmundur Sveinsson 1955–1974
 • Haukur Ingibergsson 1974–1981
 • Jón Sigurðsson 1981–1991
 • Vésteinn Benediktsson 1991–1995
 • Jónas Guðmundsson 1995–1999
 • Runólfur Ágústsson 1999–2006
 • Bryndís Hlöðversdóttir 2006–2007
 • Ágúst Einarsson 2007–2010
 • Magnús Árni Magnússon 2010–2011
 • Bryndís Hlöðversdóttir 2011–2013
 • Vilhjálmur Egilsson 2013–[3]

Megközelíthetőség[szerkesztés]

Izlandra a legtöbben repülőgéppel érkeznek. A Keflavík reptérről a Flybus[4] nevű busztársaság járataival juthatunk el a BSÍ[5] buszterminálra, ahonnét a menetrend szerint közlekedő helyi buszjárattal[6] juthatunk el Mjódd-ba, ahonnét szintén busszal utazhatunk tovább Bifröst-be. Amennyiben a repülőjáratunk menetrendje nem teszi lehetővé, hogy az érkezés napján megközelítsük Bifröst-öt, a reptérről lehetőségünk van Reykjavík centrumába utazni, ahonnét nem messze több szállót és hotelt is találunk.

Bifröst, a falu[szerkesztés]

Maga a falu nem más, mint egy egyetemi campus. A campus területén található az egyetemi épület, egy hotel,[7] amiben találhatunk éttermet, egy élelmiszerbolt, illetve különböző szabadidős tevékenységeket szolgáló épületek. A campus területén rendelkezésre áll ingyenesen használható műfüves focipálya, kosárlabda pálya, konditerem, pezsgőfürdő, játszótér, illetve egy olyan szoba, ahol biliárdasztal, csocsóasztal és egyéb szórakoztatási berendezések találhatóak. Az egyetemi épületen belül találjuk a nagyon jól felszerelt tantermeket, a bankautomatát, illetve a mosókonyhát is, melyet a lakók a nap 24 órájában használhatnak. A lakók ingyenesen használhatják az egyetem internet hálózatát, biztosítva van vezetékes és vezeték nélküli hálózat egyaránt. A legközelebbi bank, illetve orvosi rendelő Borgarnes-ben található. A lakók egy része diák, akik közt találhatunk izlandi, és csereprogramok keretein belül érkező külföldi diákokat is. Rajtuk kívül sok család lakik a campus területén.

Lakhatás[szerkesztés]

A diákokat a campus területén található apartmanokban szállásolják el, az egyetem épülete minden házból pár perc alatt megközelíthető. A cserediákok a Bollakot, illetve a Vallarkot nevű apartmanokban laknak. Egy apartmanban maximum 6 diák lakik, mindenki saját szobával és saját fürdőszobával rendelkezik, a nappali és a konyha közös. Az apartmanok jól felszereltek, minden szükséges háztartási eszköz, illetve konyhai felszerelés rendelkezésre áll (porszívó, televízió, turmixgép, kávéfőző, elektromos sütő, stb.). Az aktuális árakról érdemes az egyetemnél érdeklődni, ugyanis a honlapon egy korábbi árlista található.[8]

Apartman belül. Apartmanok a campuson.

Bevásárlás[szerkesztés]

Bifröst területén nem található szupermarket, mindössze egy kis élelmiszerbolt, ami széles választékot kínál élelmiszerekben. Az élelmiszerboltban frissen sült péktermékeket, hús- és tejtermékeket, illetve a háztartáshoz szükséges árukínálatot találunk. Az árak a helyi viszonyokhoz képest is átlag felettinek számítanak, emiatt a nagy bevásárlásokat érdemes a legközelebbi városban, Borgarnes-ben végezni, ahol több szupermarket is található. Borgarnes nagyjából 25 perc alatt érhető el autóval. A legnépszerűbb bevásárlóközpont a Bónus,[9] ami árait tekintve a legolcsóbb opciónak számít. A másik szupermarket Borgarnes területén a Nettó.[10] Mindkét üzlet kínál saját márkás termékeket is, rendszeresek az akciók és a különböző kedvezmények. Ruházati, illetve elektronikai termékekért érdemes a fővárosba utazni.

Tanulás cserediákoknak[szerkesztés]

Az egyetemen az izlandi diákokon kívül cserediákok is tanulnak. Jelenleg az egyetemen 8 kurzus érhető el a külföldi tanulóknak. A jelenleg, 2014-ben elérhető kurzusok: Arctic Studies, Game Theory, Business Ethics, Negotation and Sales Management, International Business, Icelandic Language and Culture, illetve a Term Project, ami csoportmunkát fed le, és a Symposium, ami egy adott kérdéskör szemináriumi megvitatását takarja (jelen esetben a Symposium az orosz-ukrán konfliktust tárgyalja). A kurzusokat nem egyszerre, hanem két részletben lehet elvégezni a szemeszter alatt, közte található a vizsgaidőszak. Az órák általában 2 órán át tartanak, fél óra szünettel. Ez kurzusonként eltérhet. A tanárok jól felkészült szakemberek, a körülmények pedig nemzetközi szintűek. A kurzus teljesítésének feltételeit minden tanár máshogyan határozza meg, általában beadandókkal, zárthelyi dolgozatokkal, prezentációkkal, illetve esetenként vizsgázással lehet teljesíteni az adott tantárgyat. Egy tantárgy általában 6 ECTS értékű. A tanulóknak lehetőségük van megtanulni az izlandi nyelv alapjait, erre az Icelandic Language and Culture ad lehetőséget.[11]

Egyetemi élet[szerkesztés]

A diákok szabadidejükben kirándulnak, illetve különböző egyéni és csoportos tevékenységeket végeznek. Ilyenek lehetnek a sportolás, filmnézés, közös főzés, de rendszeresek a különféle partik, melyeket részben a diákok szerveznek, másrészt nekik szervezi a vezetőség. Többször szerveznek póker bajnokságot, sportbajnokságokat, különböző kvízeket, filmes esteket, sörfesztivált.

Látnivalók[szerkesztés]

Bifröst területén található a Glanni vízesés,[12] de nem kell sokat autózni, hogy elérjük az ország második legnagyobb gleccserét, a Langjökull-t.

A glanni vízesés, Bifröst mellett. A Langjökull gleccser.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A hivatalos honlap. [2014. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 19.)
 2. A hivatalos honlap. [2014. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 3. A hivatalos honlap
 4. A Flybus busztársaság honlapja. [2014. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 5. A BSÍ buszterminál honlapja. [2014. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 6. Menetrend. [2014. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 7. A hotel hivatalos honlapja. [2014. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 8. Korábbi árlista[halott link]
 9. A Bónus honlapja. [2014. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 10. A Nettó honlapja. [2014. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 11. Az egyetem cserediákoknak kínált kurzusai. [2014. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
 12. Glanni vízesés. [2014. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bifröst University című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.