Bidé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Modern japán toalett, amely fűthető ülőkével rendelkezik, és a végbélnyílást meleg vízsugár öblíti, majd meleg levegő szárítja

A bidé higiéniás berendezés az altest tisztítására.

A bidé története[szerkesztés]

A „bidé” szó a francia nyelvre vezethető vissza. A szót a francia királyi családok használták eredetileg, a pónikra. Ez a különös szóhasználat a bidék kezdeti formája miatt alakult ki: ezek még egy emelvényen voltak, használóik pedig úgy ültek rajtuk szétterpesztett lábakkal, mintha egy lóra szálltak volna fel.

A bidé története a francia bútorgyártók innovációjával kezdődött, mely a 17. század végére, illetve a 18. század elejére tehető. A bidé feltalálójának neve és a feltalálás pontos időpontja sajnos nem ismert. Egyesek azt gondolják, hogy a feltaláló személye nem más, mint Christophe Des Rosiers, aki a francia királyi család bútorgyártója volt.

A bidéről szóló első feljegyzések az 1710-es évből származnak. A 19. század folyamán az európaiak kifejlesztettek egy porcelánbidé-változatot.A kolera hatása volt mindenesetre, hogy a higiénia, a tisztaság és az egészség közötti összefüggésre (újra) ráébresztette az európaiakat, lökést ad a szappangyártásnak, a fürdőszobák elterjedésének. A piszkos nyugat és a fürdőző kelet között a félúton Magyarország a kora újkorban a testi higiénia területén a 19–20. században követni kezdte a nyugatot a fokozottabb tisztaság felé.[1] A bidé elterjedt a középosztály lakásaiban.[2][3] Köszönhetően a Viktória korabeli (viktoriánus) vízvezeték-fejlesztéseknek, a bidék átkerültek a hálószobából a fürdőszobába. Az 1960-ban megjelenő elektromos bidéket a már meglévő, kiépített vécéhez csatlakoztatták, kiegészítésként. Ez nagyon jó megoldásnak mutatkozott azokban a fürdőszobákban, ahol nem volt elegendő hely a külön vécé és bidé kialakításához.

Korszerű japán bidé kezelőpultja

Bidéváltozatok[szerkesztés]

  • Normál, különálló bidé: külön helyigénye körülbelül 1,5 m², hideg-meleg vizes)
  • Bidé és WC egyben egy porcelánban. Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a remek találmány, melynek nagyszerűsége az egyszerűségében is rejlik. A bidé fúvókát egyenesen a porcelánba építette a gyártó. Ezt a fúvókát egy egyszerű egykaros keverő csapteleppel kell összekötni. Kapható falra szerelhető, Kombi tartályos és szabadon álló változatban is. Ezen felül több dizájnban is kapható.
  • Bidés WC-ülőke: WC-ülőkébe épített, bidé-funkció ellátására alkalmas hideg-meleg vizes készülék, hasonló, mint a normál bidé, azonban nincs szükség plusz 1,5 m² helyre, hanem a meglévő WC-csészére ráilleszthető, akár egy WC-ülőke
  • Úti mobil bidé: hordozható, hideg vizes vagy előre kevert víz köthető rá. A használó akárhová magával viheti, akár a hétvégi házába is, ha hosszabb ideig ott tartózkodik.
  • Elektromos luxusbidé (hideg-meleg vizes, szárítós, távirányítós, fűthető ülőkés luxusváltozat)
  • Távirányítós elektromos luxusbidé (mozgáskorlátozottak esetében kifejezetten hasznos dolog a távirányítóval irányítható készülék)
  • Bidéadapter: hideg-meleg vizes (azok számára jó választás, akik nem tudnak külön bidét elhelyezni a lakásukban)

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bidet
A Wikimédia Commons tartalmaz Bidé témájú médiaállományokat.