Better Call Saul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Better Call Saul
(Better Call Saul)
Better Call Saul - Logo 2.svg
Műfaj dráma
fekete komédia

Alkotó Vince Gilligan
Peter Gould
Főszereplő Bob Odenkirk
Jonathan Banks
Rhea Seehorn
Patrick Fabian
Michael Mando
Michael McKean
Tony Dalton
Giancarlo Esposito
Főcímzene Better Call Saul Main Title Theme
Zeneszerző Dave Porter

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok61 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Forgatási helyszín Új-Mexikó
Részenkénti játékidő kb. 47 perc
Gyártó Sony Pictures Television
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó AMC
Eredeti sugárzás2015. február 8. – 2022. augusztus 15.
Első magyar adó AMC
Netflix
Kronológia
Kapcsolódó műsor Breaking Bad – Totál szívás
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Better Call Saul témájú médiaállományokat.

A Better Call Saul amerikai televíziós drámasorozat, melyet Vince Gilligan és Peter Gould készítettek. A nagy sikerű Breaking Bad – Totál szívás című sorozat spin-offja, egyben előzménytörténete és bizonyos epizódokban folytatása. A történet 2002-ben kezdődik, hat évvel a Breaking Bad előtt, amikor a pénzgondokkal és megbízásokért küzdő ügyvéd és korábbi szélhámos, Jimmy McGill elkezdi praxisának felfuttatását, s amelynek végén az egocentrikus, az alvilággal kapcsolatban álló Saul Goodmanné válik. A másik főszereplő a szintén a Breaking Bad-ben látható Mike Ehrmantraut, aki szintén lefelé csúszik a lejtőn: a korábbi rendőr fia halála után azt tűzi ki célul, hogy mindent megadjon menyének és unokájának, és emiatt egyre mélyebbre süllyed az alvilágban. Több karakter és helyszín is visszaköszön a Breaking Badből, és néhány múltbéli történés is magyarázatot nyer. A sorozat hat évad hosszúságú (ebből az utolsót két részre szedték), hazánkban magyar szinkronnal az AMC mutatja be, illetve feliratosan látható valamennyi évad a Netflixen is.[1] Első epizódját 2015. február 8-án vetítették le, az utolsót pedig 2022. augusztus 15-én.

A sorozat kezdetén Jimmy még komoly pénzügyi gondokkal küzd és jobbára kirendelt védői díjakból tartja fenn magát. Barátnője és korábbi kollégája, Kim Wexler a Hamlin, Hamlin & McGill Ügyvédi Irodánál dolgozik, melynek tagja Jimmy bátyja, a remek, de betegeskedő ügyvéd. valamint Howard Hamlin. Egyik nap felfogadja Jimmyt Ignacio "Nacho" Varga, egy fiatal, okos drogdíler srác, aki később kénytelen-kelletlen Gustavo Fring kéme lesz a Salamanca-családnál. Mike, aki kezdetben a bíróság parkolóházában dolgozik mint kapuőr, fokozatosan egyre simlisebb ügyeket vállal el, így kerül kapcsolatba mind Nachóval, mind Gussal. A főszereplők közt pedig a Salamanca-család ravasz és erőszakos tagja, Lalo teremt furcsa kapcsolatot.

Akárcsak elődje, a Better Call Saul is hamar a közönség és a kritikusok kedvence lett. Számos díjra jelölték, első epizódja pedig a maga idejében a valaha volt legnézettebb tévéműsor volt kábeles adón az Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat főhőse a Breaking Badből már ismert ügyvéd, Saul Goodman (Bob Odenkirk), akinek az élete Walter White-nak is köszönhetően teljesen tönkrement. Ez a sorozat 2002-ben kezdődik és körülbelül 2008-ban ér véget. Saul itt még eredeti nevén, mint James Morgan McGill szerepel. Korábban Chicagóban élt és "Csúszós Jimmy" becenéven piti szélhámos volt, de nem kis részben bátyja, Chuck hatására úgy dönt, hogy az új-mexikói Albuquerque-ben próbál szerencsét, először egy ügyvédi iroda postázójában dolgozva, majd az Amerikai Szamoai Egyetem levelező szakán megszerzett szakvizsga után egyéni ügyvédként. Chuck, a híres, de egészségi állapota miatt egy ideje nem praktizáló ügyvéd, bár ezt sokáig jól leplezi, Jimmy ügyvédkedése ellen van, ismerve a múltbéli stiklijeit. Jimmy, aki a sorozat elején bálványozza bátyját, minden helyzetben megpróbálja igazolni rátermettségét, és ebben segítségére van egyik kolléganője, Kim Wexler is, akivel romantikus kapcsolatba is kerül, és akit még a postázóból ismer. Chuck társa az ügyvédi irodában Howard, Jimmy nemezise, aki valamiért ki nem állhatja őt, és éppen ezért nem veszik fel irodai tagnak. Jimmynek nem marad más választása, egyéni praxist kell futattnia, kezdetben igen nagy nehézségek közepette. Aztán hirtelen felcsap az idősek ügyvédjének, és ezzel az első igazán komoly ügy is megérkezik, amikor felfedezi, hogy egy idősotthon megkárosítja a lakóit. Ő és Chuck együtt kezdenek el dolgozni ezen, mígnem a bátyja kicsavarja a kezéből az irányítást. Hirtelen döbben rá, hogy Chuck volt az, aki minden erejével akadályozni próbálta őt abban, hogy ügyvéd legyen, és ez motiválja őt arra, hogy visszatérjen a régi stiklijeihez. A történet előrehaladtával így kezdi el az élete egyre jobban keresztezni az illegális drogterjesztő hálózatokat, és ennek során kerülnek képbe a Breaking Badben már megismert karakterek is. Ezekben az években ugyanis hivatalosan (elég gyenge lábakon álló) fegyverszünet van a Juárez-i drogkartell helyi képviselői, a Salamancák (Hector, Tuco és Lalo), valamint a "Los Pollos Hermanos" csirkeéttermet is vezető Gustavo Fring között, az áru terítésével kapcsolatosan. A Salamancák egyik embere Nacho, aki fokozatosan keveredik bele a bonyodalmakba és kétségbeesetten próbálja megvédeni édesapját attól, hogy az ő tettei miatt baja essen. A korábbi rendőr Mike Ehrmantraut pedig piszkos munkákat is vállalva Gus "takarítójává" válik. A sorozat előrehaladtával válik James Morgan McGill-ből Saul Goodman, aki a régi életének szélhámosságait egyre jobban bevonja az ügyvédi munkájába, és így lesznek cselekedetei eleinte csak megkérdőjelezhetőek, majd etikátlanok, végül törvénytelenek.

Néhány epizódban időugrás is látható, amelyekkel a sorozat átfedésbe kerül a Breaking Baddel, emellett szinte az összes évad egy olyan, fekete-fehér jelenettel indul, ami annak a befejezése után történik. Ez utóbbiak Nebraskában, Omaha városában játszódnak, ahol Jimmy már mint Gene Takavic él álnéven, és fahéjas csigákat süt a Cinnabon gyorsétteremláncnak.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Első évad[szerkesztés]

Jimmy egy remek bevételi lehetőséggel bíró ügyet, a Kettleman-házaspár sikkasztási ügyét szeretné megszerezni, amit bátyja ügyvédi irodája, a Hamlin, Hamlin & McGill (HHM) elhappol előle. Miközben trükkös úton próbálja visszaszerezni ügyfeleit, mint az idősek ügyvédje tesz szert hírnévre. Miközben rendszeresen látogatja őket, felfedezi, hogy a Sandpiper Idősotthon módszeresen megrövidíti a gondozottakat, több milliós kártérítési pert megalapozva ezzel. Felajánlja az ügyet a HHM-nek, hogy vigyék közösen, de ők elutasítják (bátyja, Chuck mesterkedéseinek köszönhetően). Amikor ezt megtudja, nagyon megharagszik Chuckra, és egy időben abba is akarja hagyni az ügyvédkedést. De amikor megtudja, hogy az ügy valóban hatalmas, és egy másik iroda, a Davis & Main akar vele foglalkozni, és őt is bevonnák teljes értékű tagként, meggondolja magát.

Közben Mike, a nyugdíjas rendőr, aki csak nemrég költözött Albuquerque-be, hogy közelebb legyen unokájához és menyéhez (fia sajnos korábban meghalt), a bíróság parkolójában dolgozik jegyellenőrként, így találkozik Jimmyvel. Segít neki a Kettleman-ügy megszerzésében, majd később testőrként áll egy gyógyszernepper, Pryce mellé. Itt találkozik az ambiciózus Nachóval, aki a Salamanca-családnak dolgozik. Mindezt azért teszi, mert gyötri a bűntudat fia halála miatt, és hogy még élő hozzátartozóiról gondoskodhasson, pénzt próbál szerezni nekik.

Második évad[szerkesztés]

Jimmy a Davis & Mainnél kezd el dolgozni, csakhogy a Sandpiper-üggyel kapcsolatban nagyon kevesen jelentkeznek. Ezért, sokak szerint etikátlan módon, egy TV-reklámot készít, amivel kifejezetten az időseket célozza meg. Jimmyt leteremtik ezért, Kimet pedig, akit cinkosnak tartanak, lefokoznak a HHM iratrendezőjévé. Hogy visszaszerezze a bizalmat, Kim megszerzi a nagy regionális bankot, a Mesa Verdét, de egyáltalán nem honorálják, sőt - elveszik tőle az ügyet. Jimmy, aki haragszik azért, mert miatta büntetik Kimet, kilép a Davis & Maintől, és ráveszi Kimet, hogy jöjjön vele. A Mesa Verde-ügyet azonban nem tudja elvinni magával, mert Chuck közbelép. Ezért Jimmy drasztikus lépést tesz: iratokat hamisít, hogy azokban elírás szerepeljen, így igazolva Chuck inkompetenciáját. A terv beválik, Chuck a bíróság előtt szégyenben marad, Kim pedig visszakapja a bankot. Mikor Chuck gyanítani kezdi öccse felelősségét, betegséget színlel, és egy magnóval felveszi, ahogy bevallja neki, hogy mit tett.

Eközben Nacho felkeresi Mike-ot, hogy ölje meg Tucót, akitől retteg. Mike nem meri elvállalni a családja miatt, de abba belemegy, hogy legalább börtönbe juttassa őt. Ez sikerül is, amit megtud a nagybátyja, Hector Salamanca. Ő ezt nem bánja, de azt kéri Mike-tól, hogy akkor legalább hamis tanúvallomással érje el, hogy Tuco kevesebbet üljön a börtönben. Mike nem hajlandó ebbe belemenni, ezért a családját kezdik el fenyegetni. Ő a rendőrség figyelmét próbálja felkelteni, de ezzel csak azt éri el, hogy meghal egy ártatlan ember. Így ő maga akar végezni Hectorral, de ezt egy ismeretlen személy megakadályozza.

Harmadik évad[szerkesztés]

Chuck trükkökkel eléri, hogy a hangfelvételt bizonyítékként lehessen elfogadni. Nem akar büntetőeljárást az öccse ellen, hanem azt szeretné, hogy örökre kizárják az ügyvédi kamarából. A meghallgatáson azonban Jimmy úgy intézi, hogy Chuck furcsa betegségét a mentális állapotának tudják be, így a fegyelmi tanács végül is úgy dönt, csak egy évre függesztik fel. Hogy addig is némi pénzre tegyen szert, az ügyvédként előre megvásárolt reklámidejét árusítja ki, Saul Goodman néven. Közben Kim egyre többet dolgozik, ami miatt kimerül, és autóbalesetet szenved. Jimmy megtudja, hogy az ügyvédi felelősségbiztosítása emelkedni fog a felfüggesztése miatt. Miután kiderül, hogy Chuck betegsége szintén meg fogja emelni az HHM felelősségbiztosítását, Howard ki akarja vásárolni a praxisából, de Chuck megsértődik és perrel fenyegetőzik. Miután Jimmyvel is véglegesen összevesznek, visszaesik a betegségébe, és katatón állapotban felgyújtja a házát, amibe belehal.

Közben kiderül, hogy Mike-ot nem más, mint Gus Fring, a Los Pollos Hermanos csirkeétterem vezetője állíttatta le, aki maga is benne van a drogbizniszben. Személyes elintéznivalója van Hectorral, ezért magának tartja fenn a jogot, hogy megölje. Abba azért beleegyezik, hogy Mike keresztbe tegyen a Salamanca-család ügyleteinek, és ezért cserébe fizetést is kapna tőle. Nacho, aki félti a családját, különösen apját Hectortól, elhatározza, hogy szívgyógyszere placebóra kicserélésével végez vele. A dolog sikerül, Hector egy dührohama közben stroke-ot kap, és kórházba szállítják.

Negyedik évad[szerkesztés]

Chuck halála után Jimmy próbálja magát valahogy fenntartani. Egy mobilboltban kezd el dolgozni, de csakhamar újra elkezdi korábbi stiklijeit egy kis mellékesért. Közben Kim, akinek megnő a munkaterhe, elkezd kirendelt büntetőügyeket is vállalni. Mike biztonsági konzulensként kezd el dolgozni a Madrigalnál, ahol a feladatai közé tartozik Gus szupertitkos methlaborjának felépítése. Gus, aki megtudja, hogy Nacho is érintett Hector állapotában, a markában tartva őt próbál terjeszkedni a Salamancák rovására. Nem számol azonban azzal, hogy a mexikói határ túlsó oldaláról megérkezik egy Salamanca, Lalo, akit szemmel láthatóan érdekelnek az itteni történések. Jimmy, amikor lejár a tiltás, előad az ügyvédi kamara előtt egy szívhez szóló beszédet arról, hogy mennyire szerette és tisztelte a bátyját - hogy aztán az első adandó alkalommal Saul Goodmanre változtassa a nevét, megtagadva ezzel az örökségét. A methlabor építése váratlanul félbeszakad, amikor Werner, a német építőbrigád vezetője pánikba esik, haza akar menni családjához, és túl sokat beszél. Így nincs más választás: Mike-nak meg kell ölnie őt.

Ötödik évad[szerkesztés]

Jimmy elkezd praktizálni Saul Goodman néven. Kezdő akcióként kiárusítja megmaradt mobiltelefonjait, így épít ügyfélkört, ám hamarosan komolyabb megbízást kap. Maga Lalo kéri fel, hogy érje el, hogy Krazy-8, akit egy balszerencsés akció során letartóztatnak, ne beszéljen semmit a rendőröknek. Krazy-8 megússza az ügyet, de cserébe a DEA informátora lesz. Gust ez nem zavarja, sőt - az apja életével zsarolja meg Nachót, aki így kényszerből kettős ügynökké válik. Mike rettenetes bűntudatot érez Werner halála miatt, ami annyira megviseli, hogy Gusnak kell lépnie és helyreráznia őt. Jimmyt az évad során folyamatosan próbálja rávenni Howard, hogy csatlakozzon a HHM-hez, de ő folyamatosan hárít, illetve különféle szemét stikliket csinál a rovására. A Mesa Verde terjeszkedni akar és egy új call centert akarnak építeni - az egyik lakó, Mr. Ackers viszont nem hajlandó kiköltözni, amivel hátráltatja a beruházást. Kim feladata lenne elintézni a kilakoltatást, azonban váratlanul gondol egyet és segíteni szeretne. Felkéri Jimmyt, hogy legyen Mr. Ackers ügyvédje, aki ezt elvállalja és furfangos módon eléri, hogy ne kelljen elköltözni, sőt még fizessenek is neki pénzt. Kim aggódik, hogy az ehhez hasonló dolgok veszélyesek lehetnek, ezért ő és Jimmy összeházasodnak.

Gus meg akar szabadulni Lalótól. Először Mike segítségével eléri, hogy letartóztassák őt. Lalo Jimmyt akarja ügyvédnek, aki ha vonakodva, de elvállalja a megbízást, annak is köszönhetően, hogy ha ezt elvállalja, akkor a kartell barátja lesz. Eléri, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék, de a pénzért is neki kell elmennie. Az út hosszú és viszontagságos, és mély nyomot hagy Jimmyben, akinek Mike menti meg az életét. Erről azonban nem tájékoztatja Lalót, aki gyanakodni kezd. Kim menti meg a helyzetet, aki azonban szintén személyiségváltozáson megy keresztül, és azt akarja, hogy a Sandpiper-üggyel kapcsolatosan toljanak ki Howarddal és szerezzenek kétmillió dollárt. Gus közben elérkezettnek látja az időt, hogy Nacho segítségével bérgyilkosokat küldjön Lalóra. Lalo túléli a támadást, de Gus úgy tudja, meghalt, ráadásul dühös amiatt is, hogy rájött Nacho árulására.

Hatodik évad[szerkesztés]

Jimmy és Kim eltökélik, hogy tönkreteszik Howardot, méghozzá a Sandpiper-ügyön keresztül. Ennek érdekében először megkísérlik koholt bizonyítékokkal a drogfüggőségét elhitetni a Davis & Main-nel, majd azt, hogy prostituáltakat szokott felszedni. Közben Jimmy igen rossz hírnévre tesz szert a bíróságon, miután elvállalta Lalo védelmét, ez viszont meglepő módon azzal is együtt jár, hogy az összes piti bűnöző őt akarja. Emiatt új irodahelyiséget kell keresnie. Nachónak bújkálnia kell, mert a kartell vérdíjat tűzött ki a fejére. Lalo a nyomában jár és bizonyítékokat keres, hogy az egész akciót Gus tervelte ki - ha sikerrel jár, végre leszámolhatnak vele. Miután Nachónak gondolnia kell az apjára is, végső elkeseredésében feladja magát, de azt hazudja, hogy egy másik kartell megbízásából cselekedett, ezután öngyilkos lesz. Mike találkozik Kimmel, és elmondja, hogy Lalo életben van, és hogy értük is el fog jönni.

Miközben Jimmy és Kim rettegnek attól, hogy Lalo rájuk talál, Howard is felfedezi, hogy szándékosan tönkre akarták tenni őt. Egy rögtönzött bokszmeccsen legyőzi Jimmyt, később pedig egy magánnyomozóját állítja rá. A Sandpiper-ügy tárgyalásának napján aztán kiderül, hogy a magánnyomozó igazából az ő emberük volt, ráadásul a per során Howardot tudtán kívül bedrogozzák, ami miatt botrányt csinál, és ezért jóval kevesebb pénzt tud csak ő is és a Davis & Main is szerezni, mint amit vártak. Aznap este Howard kérdőre akarja vonni Jimmyt és Kimet a lakásukon - szerencsétlenségükre Lalo is pont ugyanekkor ér oda ugyanezért, és hidegvérrel megöli Howardot. Lalo arra akarja kényszeríteni őket, hogy segítsenek neki Gus megölésében - a pároson Mike segít, majd egy tűzharcot követően Gus megöli Lalót. Howard holttestét eltüntetik, és egy fedősztorit találnak ki, amiben a kokainfüggőségét is szerepeltetik. A temetését követő események annyira felzaklatják Kimet, hogy úgy dönt: befejezi az ügyvédként való praktizálást és elhagyja Jimmyt is, mert úgy érzi, rossz hatással vannak egymásra. Jimmy ezt követően teljesen átalakul Saul Goodman-né: ekkor költözik az új lakásába, ekkor kezdi el hordani a harsány öltönyeit, és ekkor szerzi be a védjegyévé vált Cadillacet is.

Innentől kezdve a sorozat folytatja a jövőbeli események taglalását, amikor is Jimmynek Gene néven fahéjas csigákat kell sütögetnie Nebraskában, mert Walter White miatt tönkrement az élete. A korábbi évadpremierekben látható volt, mennyire megviseli őt ez, illetve hogy egy Albuquerque-ből származó taxisofőr felismerte őt, és hogy emiatt a saját kezébe kell vennie a dolgokat. Az illetővel, Jeff-fel megcsinál egy közös balhét, de aztán közli vele, hogy végeztek egymással, és hogy eszébe ne jusson feldobni őt a rendőrségen. Később telefonon beszél az éppen Floridában élő Kimmel, de (bár nem tudjuk meg, miről beszéltek), a hívás felzaklatja őt. Így aztán egy újabb stiklibe kezd Jeff-fel meg a haverjával, amiből mégis kihátrál, amint megtudja, hogy a kiszemelt áldozat rákos.

A sorozatról[szerkesztés]

Alapötlet[szerkesztés]

2012 júliusában Vince Gilligan felvetette, hogy Saul Goodman esetleg saját sorozatot kaphat. Elképzelése szerint érdekes dolog lenne műsort készíteni egy, a törvényesség határán működő ügyvédről. A Breaking Bad sikerét látva végül 2013-ban mondtak igent a pilot epizód és az első évad leforgatására.

Szereplőválogatás[szerkesztés]

Akárcsak a Breaking Bad-ben, ezúttal is Bob Odenkirk alakítja Saul Goodmant, a hírhedt ügyvédet. A másik nagy visszatérő Jonathan Banks, aki Mike Ehrmantraut szerepében tér vissza. Eredetileg tervben volt Aaron Paul visszatérése is, de az ő karaktere végül kimaradt. Anna Gunn-nal is tárgyalásban voltak egy ideig, de végül kihagyták.

Michael McKean, aki már játszott együtt Odenkirkkel, illetve az X-akták egy epizódjában is játszott, Saul testvérét, Chuckot játssza. Patrick Fabian mint Howard Hamlin, Rhea Seehorn pedig mint Kim Wexler szerepelnek. Kerry Condon játssza Mike menyét. Raymond Cruz a sorozat elején cameo-szerepben Tuco Salamancát alakítja, Mark Margolis mint Hector Salamanca, Giancarlo Esposito pedig Gus Fring szerepében tér vissza.

A negyedik évad során bemutatták Lalót, akire Saul a Breaking Bad-ben egyszer tett utalást.[2] Őt Tony Dalton alakítja. Az ötödik évadban szerepet kapott Hank Schrader és Steven Gomez, a drogelhárítás részéről.

Forgatás[szerkesztés]

2013 júliusában, amikor kiderült, hogy a sorozatot leforgatják, tárgyalások kezdődtek a Netflix-szel az esetleges bemutatásról, de végül a Breaking Bad-et bemutató AMC-re került a műsor, melyet a Sony Pictures Television készített. A stáb jelentős része a Breaking Bad készítésében is közreműködött. Eredetileg fél órás epizódokat terveztek, vidámabb stílusban, de aztán az elődhöz hasonlóan 50 perces részeket készítettek, drámai beütésű hangnemben. A Better Call Saul-t is Albuquerque-ben, Új-Mexikóban forgatták.

Vetítés[szerkesztés]

2013 decemberében a Netflix bejelentette, hogy a sorozat teljes első évada elérhető lesz náluk azután, hogy a televízióban bemutatták a szezonzáró epizódot, a tengerentúlon pedig az amerikai bemutatást követő pár napon belül. Ennek ellenére a sorozat csak 2016 februárjában lett elérhető az Egyesült Államokban. Magyarországon az AMC adta, az első évadot mindössze 3 hét csúszással az angol nyelvű bemutató után, a második évad azonban csak csúszással, majdnem fél évvel később, 2016 júliusában került bemutatásra. A harmadik évadot 2017 áprilisában kezdték el, a magyar AMC itt már csak három napos késéssel sugározta szinkronnal.

A sorozat első része a 18-49 év közötti korosztályban 4,4 millió, a 25-54 év köztiben pedig 4 milliós nézettséget produkált. Összesen 6,9 millióan nézték meg, ami abszolút rekord volt kábeles tévés nézettség terén, melyet ugyanabban az évben egy szintén AMC-sorozat, a Fear The Walking Dead premierje döntött meg.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Szerep
Jimmy McGill / Saul Goodman Bob Odenkirk Kassai Károly A sorozat főszereplője, kisstílű ügyvéd, aki kapcsolatban áll az alvilággal.
Mike Ehrmantraut Jonathan Banks Varga T. József Exnyomozó, aki parkolóőrként dolgozik, illetve magánnyomozóként és "takarító"-ként.
Kimberley "Kim" Wexler Rhea Seehorn Pikali Gerda Ügyvédnő, Jimmy barátja, akihez gyengéd szálak fűzik.
Howard Hamlin Patrick Fabian Czvetkó Sándor

Gubányi György István 3. évad

A Hamlin, Hamlin & McGill Ügyvédi iroda egyik alapítója, Jimmy ősellensége.
Chuck McGill Michael McKean Papp János Jimmy testvére és nemezise, szintén ügyvéd
Ignacio "Nacho" Varga Michael Mando Zöld Csaba Tuco Salamanca bandájának egyik tagja, Jimmy egyik első ügyfele.
Gustavo Fring Giancarlo Esposito Jakab Csaba A Los Pollos Hermanos étteremlánc tulajdonosa, titokban drogbáró
Eduardo "Lalo" Salamanca Tony Dalton A mexikói kartel embere, Hector állapotromlása után veszi át a családi ügyeket.

Breaking Bad-karakterek[szerkesztés]

Több szereplő is visszatér a Breaking Bad-ből, akik az ott játszott szerepükben bukkannak fel ismét:

 • Tuco Salamanca és emberei
 • Hector Salamanca
 • Leonel és Marco Salamanca
 • Krazy-8
 • Ken, a bróker
 • Saxton rendőr
 • Fran, a pincérnő
 • Stephanie Doswell, ingatlanügynök
 • Lawson, a fegyvernepper
 • Gustavo Fring
 • Francesca Liddy, az ügyvédi iroda recepciósa
 • Victor, Gus megbízható embere
 • Juan Bolsa, a mexikói drogkartell helyi erős embere
 • Huell Babineaux, Jimmy (Saul) embere
 • Lydia Rodarte-Quayle
 • Nick (Gus biztonsági embereinek egyike)
 • Ira (betörő, a Breaking Bad-ben a Vamonos Pest tulajdonosa)
 • Gale Boetticher
 • Ed (a hamis személyazonosságokat biztosító férfi)
 • Hank Schrader és Steven Gomez
 • Herr Schuler (a Madrigal Electromotive GmbH cég egyik vezetője)

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti bemutató Magyar bemutató
Évad premier Évad befejezése évad premier évad befejezés
1 10 2015. február 8. 2015. április 6. 2015. február 26. 2015. április 30.
2 10 2016. február 15. 2016. április 18. 2016. július 28. 2016. szeptember 29.
3 10 2017. április 10. 2017. június 12. 2017. április 13. 2017. június 22.
4 10 2018. augusztus 6. 2018. október 8. 2018. szeptember 27. 2018. november 29.
5 10 2020. február 23. 2020. április 20. 2020. június 4. 2020. augusztus 6.
6 13 7 2022. április 18. 2022. május 23. 2022. szeptember 8.
6 2022. július 11. 2022. augusztus 15.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Better Call Saul című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]